Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία Χρωμάτων: Αντεξε στην πανδημία και βλέπει ανάπτυξη

Οι καταλύτες και οι επιδόσεις. Ενίσχυση μεγεθών βλέπουν Βιβεχρώμ και Vitex, ενισχυμένες από την κρίση Βεχρώ, Druckfarben, Isomat, Χρωτέξ, ER-LAC. Τα μεγέθη των ΝΕΟΚΕΜ, Durostick και Berling, οι εξαγωγές και οι συνεργασίες με τα δίκτυα DIY.

Βιομηχανία Χρωμάτων: Αντεξε στην πανδημία και βλέπει ανάπτυξη

Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των ανακαινίσεων κατοικιών ήδη από την περίοδο της καραντίνας πριμοδοτεί τη βιομηχανία χρωμάτων, που επέδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση της πανδημίας, μετά από απώλειες 40% κατά τη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε.

Το 2020, η βιομηχανία παρουσίασε συγκρατημένη πτώση, με ενδεικτική τη μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων του κλάδου κατά 1,4% ενώ σταθερός έμεινε ο δείκτης τιμών χονδρικής (+0,3%).

Η βιομηχανία χρωμάτων, που είναι ο πρώτος κλάδος σε αριθμό πιστοποιημένων προϊόντων στην Ελλάδα, κυριαρχείται από οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με περιορισμένη δραστηριότητα θυγατρικών πολυεθνικών. Οι εξαγωγές ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 10% της δραστηριότητας του κλάδου ενώ οι εισαγωγές στα οικοδομικά χρώματα αντιπροσωπεύουν περίπου 5% της αγοράς.

Κορυφαία στην κατάταξη η Βιβεχρώμ προσβλέπει σε ενίσχυση των μεγεθών της και το 2021, έχοντας επεκτείνει σημαντικά το δίκτυό της εν μέσω πανδημίας, εγκαινιάζοντας συνεργασίες με 62 νέα καταστήματα. Προσέλκυσε επίσης νέους πελάτες μέσω εκπτωτικής πολιτικής και σύναψε στρατηγικές εμπορικές συνεργασίες. Αξιοσημείωτη είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των αγορών Κύπρου και Αλβανίας, καθώς και η δραστηριότητα των εταιρειών του ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο. Η εταιρεία ενισχύει σταθερά τη θέση της στα οικολογικά χρώματα ενώ διευρύνει την εξαγωγική της δραστηριότητα, με ενδεικτική την αύξηση πωλήσεων βερνικοχρωμάτων στην Τουρκία. Μάλιστα η αύξηση παραγωγής για λογαριασμό της Τουρκίας ευνόησε τον κύκλο εργασιών που ανήλθε πέρυσι σε 63,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 6,34%. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 24,6 εκατ. ευρώ από 23,13 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 10,1 εκατ. ευρώ από 8,45 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα μετρητά και ισοδύναμα στο τέλος του 2020 ήταν 21,5 εκατ. ευρώ από 11,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Βιβεχρώμ είναι η πρώτη εταιρεία χρωμάτων στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1932 από τον Στέφανο Διαμαντή Πατέρα και άλλα μέλη της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών ενώ το 1990 έγινε μέλος της Nobel Industries, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με την Akzo SA δημιουργώντας την Akzo Nobel. Η Βιβεχρώμ, που διατηρεί εγκαταστάσεις στη Μάνδρα Αττικής, ελέγχεται σήμερα σε ποσοστό 79,18% από την ολλανδική Αkzo Nobel Coatings International BV.

Σε αύξηση πωλήσεων το 2021 προσβλέπει και η Vitex της οικογένειας Γιαννίδη, που έκλεισε πέρυσι με κύκλο εργασιών 49,7 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ ένα χρόνο, με αύξηση σχεδόν 8%. Τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν σε 18,4 εκατ. ευρώ από 15,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν δέκα φορές πάνω από τα κέρδη του 2019, 519 χιλ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ενισχύθηκαν σε 4,8 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το EBITDA προ ανόργανων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε σε 7,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά η μητρική εταιρεία διέθεσε για μηχανές ανάμειξης, λοιπό εξοπλισμό και έξοδα marketing 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ το 2019. Τα αποθέματα του ομίλου ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν σε 17% και συνολικά το 2020 τα αποθέματα ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 9,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Vitex ελέγχει δύο εταιρείες στον Ασπρόπυργο, Μάρμαρα Παπαπέτρου και ΣΥΝΤΕΞ και θυγατρικές σε Σερβία και Βουλγαρία, καθώς και την εταιρεία εστίασης Cafe Vitex.

Ενισχυμένη βγαίνει από την κρίση η βιομηχανία Βεχρώ (vechro paints), με δραστηριότητα από το 1948. Εδρεύει στον Δήμο Αθηναίων ενώ μέρος της επιχειρηματικής της λειτουργίας πραγματοποιείται μέσω της θυγατρικής της ΧΡΩΜΟ Α.Β.Ε.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της Βεχρώ το 2020 ανήλθε σε 21,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 0,51%.

Εμφάνισε επίσης αύξηση EBITDA κατά 25,71% στα 2,78 εκατ. ευρώ και βελτίωση κερδών μετά από φόρους 37% στα 1,67 εκατ. ευρώ. Η Vechro, που διατηρεί εγκαταστάσεις στην Πέτρα Βοιωτίας, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, διευρύνοντας κάθε χρόνο το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, ως η 3η μεγαλύτερη βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών στη χώρα. Αναπτύσσει επίσης συνεργασίες για παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, όπως με την Praktiker, η οποία έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τα χρώματα ιδιωτικής ετικέτας Budget και Praktiker.

Ισχυρή παρουσία στην αγορά έχουν επίσης τα σήματα της Druckfarben Ελλάς, η οποία δραστηριοποιείται από το 1970 μέσω θυγατρικών στους κλάδους μελανιών εύκαμπτης συσκευασίας, οικοδομικών χρωμάτων με το εμπορικό σήμα KraftPaints και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης με το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Bioclima.

Οι πωλήσεις

Το 2020, οι πωλήσεις του κλάδου οικοδομικών χρωμάτων ανήλθαν σε 21,96 εκατ. ευρώ, με αύξηση 1,33%. Οι πωλήσεις τoυ ομίλου Druckfarben ενισχύθηκαν κατά 12,32% στα 62,17 εκατ. ευρώ, με αύξηση των μικτών κερδών κατά 16,57% στα 21,8 εκατ. ευρώ, με το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται σε 35,07% από 33,79% το 2019. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,99 εκατ. ευρώ από 6,76 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για το 2021, η Druckfarben έχει θέσει στόχο την αύξηση μεριδίων αγοράς στα Βαλκάνια, ενδυνάμωση στην αγορά της Νιγηρίας, παραγωγή θετικών χρηματικών ροών για μείωση δανεισμού, με ταυτόχρονη συγκράτηση των κεφαλαιουχικών δαπανών και μείωση του κόστους παραγωγής.

Ισχυρά μερίδια ελέγχει και η ελληνική εταιρεία Isomat, από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητα από το 1980. Παράγει πάνω από 350 προϊόντα προηγμένης γερμανικής τεχνολογίας, τα οποία πέρα από χρώματα και σοβάδες έχουν παρουσία σε κατηγορίες όπως στεγανωτικά υλικά, κόλλες & αρμόστοκοι, επισκευαστικά υλικά και επιστρώσεις δαπέδων.

Το 2020 έκλεισε με κύκλο εργασιών 57 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 6,65%, με κέρδη μετά φόρων ενισχυμένα κατά 1,75 εκατ. ευρώ στα 7,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) παρουσίασαν αύξηση κατά 16,48% στα 9,8 εκατ. ευρώ και το μικτό αποτέλεσμα ενισχύθηκε κατά 9,38% στα 25,16 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 542 άτομα στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και στις 7 θυγατρικές που διαθέτει σε Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρωσία, Σλοβενία και Γερμανία. Ειδικά σε Σερβία και Ρουμανία διαθέτει παραγωγικές μονάδες, ενώ εξάγει σε περισσότερες από 60 χώρες.

Αύξηση 0,9% σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων σε όγκο της Χρωτέξ ενώ σε αξία υποχώρησαν οριακά, στα 13,3 εκατ. ευρώ το 2020 από 13,6 εκατ. ευρώ το 2019 και οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση 3,1%. Η εταιρεία εμφάνισε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 47,9 χιλ. ευρώ από κέρδη 160,7 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για μια βιομηχανία με πάνω από 75 χρόνια παρουσίας στην αγορά, που έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις αγορές των Βαλκανίων, της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής. Διαθέτει εργοστάσιο και εμπορικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο και επιπλέον αποθήκες στη Θεσσαλονίκη ενώ διατηρεί υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Κατά 0,81% ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της η ER-LAC, στα 7,5 εκατ. ευρώ ενώ φέτος περιμένει να φτάσει στα 7,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία της οικογένειας Κουτλή, που δραστηριοποιείται στην αγορά χρωμάτων, βερνικιών και προϊόντων επισκευής αυτοκινήτων εμφάνισε υπερδιπλάσια κέρδη προ φόρων (περίπου 102,3 χιλ. ευρώ). Για το 2021 η εταιρεία προβλέπει αύξηση καθαρής κερδοφορίας (από κέρδη 49,4 χιλ. ευρώ πέρυσι). Σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη υπαρχουσών αγορών στο εξωτερικό, και στοχεύει σε διατήρηση του μεριδίου της στην τοπική αγορά. Η ER-LAC ξεκίνησε από τη Λάρισα το 1965 για να μεταφερθεί στη Νέα Κηφισιά πέντε χρόνια μετά, αναπτύσσοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις στο 34ο χιλ. της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει επενδύσεις για αυτοματισμό και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, όπου αναπτύσσει προϊόντα για οικοδομή, επιπλοποιία, βιομηχανία και επαναβαφή των αυτοκινήτων ενώ εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στην αγορά της Evochem, με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ το 2020 από 4 εκατ. ευρώ το 2019, με κέρδη μετά από φόρους 305 χιλ. ευρώ από 87,8 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Εμφανίζει σημαντικές πωλήσεις προϊόντων συγκόλλησης και σφράγισης, spay και υλικών κάλυψης τόσο σε επαγγελματίες του βιομηχανικού και κατασκευαστικού κλάδου όσο και σε DIY χρήστες. Με brands όπως Mercola, Swan, Minos και PGP δίνει έμφαση στην ενίσχυση της θέσης της στις αλυσίδες λιανικής και κατασκευών DIY, με ενδεικτική τη συνεργασία της με τη Leroy Merlin.

H Vernilac, με πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στην αγορά, διατηρεί εγκαταστάσεις στη Μάνδρα Αττικής και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών περί τα 15 εκατ. ευρώ (δεν έχει αναρτήσει ισολογισμό 2020 στο ΓΕΜΗ καθώς πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων για την έγκρισή του).

Η ΝΕΟΚΕΜ, της οικογένειας Βλαχάκη, ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 3% το 2020 σε 20,8 εκατ. ευρώ ενώ χάρης στη μείωση του κόστους λόγω συγκράτησης των ανταγωνιστικών τιμών στις πρώτες ύλες, τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 4,2 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

H Durostick με έδρα τους Αγίους Αναργύρους, η οποία εκτός από χρώματα παράγει κατά βάση συγκολλητικές ύλες, είδε τις πωλήσεις της να αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό το 2021 και ευελπιστεί σε επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πτώση στην πανδημία. Η εταιρεία που διοικείται και σήμερα από τον ιδρυτή της Νικόλαο Χούλη, εμφάνισε κύκλο εργασιών 18,8 εκατ. ευρώ με κάμψη 3,79% το 2020. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 9,37 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,61%, τα EBITDA στα 0,6 εκατ. ευρώ εμφανίζονται μειωμένα κατά 21% και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 65,5%. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σχεδόν 60%.

H Berling περιμένει αύξηση πωλήσεων φέτος, με διατήρηση/αύξηση μεριδίων, ενώ προσβλέπει και σε ενίσχυση εξαγωγών. Η εταιρεία, που διαθέτει δραστηριότητα από το 1968, με παραγωγική μονάδα στα Οινόφυτα, έκλεισε το 2020 με πωλήσεις 7 εκατ. ευρώ από 7,14 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με μικτά κέρδη 2,35 εκατ. ευρώ ενώ γύρισε σε κερδοφορία από ζημιές στην προηγούμενη χρήση.

Mερίδιο στην αγορά διεκδικούν και μερικές ακόμη βιομηχανίες, είτε με δραστηριότητα αποκλειστικά στην παραγωγή χρωμάτων, είτε με παραγωγή προϊόντων σε μεγαλύτερη γκάμα οικοδομικών υλικών. Ενδεικτικά σημειώνεται η Thrakon με σήματα όπως Tatus, Climaplus και Carmyco, η Tetralux, με μονάδα παραγωγής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η Pellachrom της οικογένειας Κουλλιά στο Ριζάρι Έδεσσας και η βιομηχανία Interchrom, που εγκαινίασε τη λειτουργία της στις αρχές του 1990, για να αποκτήσει το 2001 νέο ιδιόκτητο εμπορικό κατάστημα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας ενώ από το 2004 μετέφερε εκεί τη μονάδα παραγωγής της, σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v