Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό στοίχημα που κέρδισε ο ΑΔΜΗΕ

Θετικό βαθμό στη διαχείριση κρίσεων παίρνει ο διαχειριστής, μετά και τη φετινή χρονιά. Ο αποφασιστικός ρόλος στις πυρκαγιές και στους σεισμούς και η «διασύνδεση των ρεκόρ» με την Κρήτη.

Το διπλό στοίχημα που κέρδισε ο ΑΔΜΗΕ

Η φετινή χρονιά, περισσότερο από κάθε άλλη, επιβεβαίωσε τον αποφασιστικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ο Διαχειριστής «έδωσε εξετάσεις» σε δύο κρίσιμα πεδία: τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και τη διαχείριση του Συστήματος στη διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου. Και τις πέρασε με επιτυχία.

Η διασύνδεση της Κρήτης αρχικά με την Πελοπόννησο έγινε πραγματικότητα από το καλοκαίρι. Χαρακτηρίστηκε διασύνδεση των ρεκόρ για μια σειρά από τεχνικούς λόγους, αλλά, κυρίως, γιατί δεν υπήρξε καμία παρέκκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σπάνια, λένε αρμόδιοι εμπειρογνώμονες, τέτοια έργα λειτουργούν από την πρώτη στιγμή.

Ήταν τεχνολογικά ένα δύσκολο έργο, το οποίο, όμως, σχεδιάστηκε στην παραμικρή λεπτομέρειά του και υλοποιήθηκε από τους ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ, που έκαναν πολλές δοκιμές, προτού φθάσουν στο σημείο να πουν, «είναι έτοιμο». Γι’ αυτό και λειτούργησε άψογα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο.

Η «μικρή», όπως αποκαλείται, διασύνδεση εξασφαλίζει πλέον με αδιάλειπτο εφοδιασμό την Κρήτη, αναδεικνύοντας την αξία της κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά και στους πρόσφατους σεισμούς.

Χωρίς τη διασύνδεση, η Κρήτη είχε ένα ασθενικό σύστημα, κάθε φορά που χανόταν λόγω βλάβης παραγωγή έπρεπε να αφαιρεθεί αντίστοιχα κατανάλωση, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος. Ήταν μια δυσάρεστη πραγματικότητα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω της αύξησης της ζήτησης. Τώρα, το καλώδιο εξασφαλίζει αυτόματη εφεδρεία για το αυτόνομο, πλέον, Σύστημα της Κρήτης. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που απωλεστεί φορτίο, παρέχεται άμεσα η ισχύς που χρειάζεται από το ηπειρωτικό σύστημα.

Πόσο πολύτιμη είναι η δυνατότητα αυτή του καλωδίου φάνηκε στους τελευταίους σεισμούς. Με τον πρώτο στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο Αρκαλοχώρι, υπέστη βλάβη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Με τον δεύτερο, στα μέσα Οκτωβρίου, στην ανατολική Κρήτη, βγήκαν εκτός δύο μονάδες. Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρξε καμία διακοπή στην ηλεκτροδότηση των κατοίκων του νησιού. Η ισχύς που χάθηκε, αντικαταστάθηκε αυτόματα γιατί η διασύνδεση εξασφαλίζει αδιάλειπτη παροχή και ταυτόχρονα, προσδίδει και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ηλεκτρικό ρεύμα της Κρήτης, που έχει πλέον σταθερή τάση και συχνότητα. Τα οφέλη αυτά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με την ολοκλήρωση το 2024 της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, που «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς.

Διαχείριση κρίσεων και πυρκαγιές

Στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, στην Αττική, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κινητοποίησε όλο το δυναμικό του, προκειμένου να μην απειληθεί η λειτουργία του Συστήματος.

Με τη φωτιά να καταστρέφει στο διάβα της τα πάντα, χρειάστηκε να επιλέγονται κάθε φορά διάφορα σχήματα λειτουργίας στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι, ώστε να περιορίζονται οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς σε τοπικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν αγαστή η συνεργασία με όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά και ο διακοπτικός εξοπλισμός προστασίας του Δικτύου, που λειτουργούσε με αξιόπιστο τρόπο.

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και τον εξοπλισμό του Δικτύου Υψηλής Τάσης καλά συντηρημένο, οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ, από τη διοίκησή του έως τον τελευταίο τεχνικό, κατάφεραν να περιορίσουν τα προβλήματα του Συστήματος σε τοπικό επίπεδο, με παροδικές διακοπές ηλεκτροδότησης. Αποφεύχθηκε, δηλαδή, διατάραξη του Συστήματος σε μεγαλύτερο εύρος.

Δεν είναι η μοναδική κρίση με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ο ΑΔΜΗΕ. Η φετινή, όμως, με τις φωτιές ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εμπειρία του. Γι’ αυτό έχει σε εγρήγορση ομάδες εργασίας που παρακολουθούν την εξέλιξη όλων των έργων, από τη συντήρηση του εξοπλισμού έως την αποκατάσταση των βλαβών, ώστε ο Διαχειριστής να παραμένει ετοιμοπόλεμος σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v