Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ Scale Up: Επιχείρηση-μεγέθυνση για 60 καινοτόμες εταιρείες

Τα στελέχη της πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μιλούν στο Euro2day.gr για εταιρείες με προδιαγραφές να γίνουν τα ελληνικά unicorns. Οι νέες υπηρεσίες και οι δυνατότητες διεθνούς δικτύωσης.

ΣΕΒ Scale Up: Επιχείρηση-μεγέθυνση για 60 καινοτόμες εταιρείες

Περισσότερες από 60 καινοτόμες ελληνικές εταιρείες έχουν σήμερα επιπλέον δυνατότητες να συνδεθούν με παγκόσμιες αλυσίδες αξίας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εγχώριας βιομηχανίας.

Πρόκειται για τα μέλη της κοινότητας ΣΕΒ Scale Up, επιχειρήσεις που αποκτούν δυνατότητες διασύνδεσης με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, πολυεθνικές με εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες και ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες έναντι ετήσιας συνδρομής 1.000 ευρώ.

Ανάμεσά τους είναι γνωστές εταιρείες όπως Wolt, Blueground, Persado, Workable, Dialectica, Gnosis, Hackthebox αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές. Ορισμένες έχουν τα χαρακτηριστικά να εξελιχθούν σε ελληνικά “unicorns”, εταιρείες μονόκερους, όπως έχει επικρατήσει διεθνώς ο όρος για τις startups με αξία πάνω από 1 δισ. δολ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανάγει σε βασική του προτεραιότητα την προώθηση της καινοτομίας και είναι σημαντικός υποστηρικτής του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη παρουσίαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Πέρα από το γεγονός ότι τα μέλη του ΣΕΒ είναι τα ίδια πρεσβευτές της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, προσφέρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που μπαίνουν στην ομάδα του Scale Up δυνατότητες δικτύωσης με ηγέτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και φορείς λήψης αποφάσεων σε μια πληθώρα χωρών σε όλο τον κόσμο.

Οι υπηρεσίες της πρωτοβουλίας ΣΕΒ Scale Up βοηθούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να μεγαλώσουν.

Ειδικότερα, παρέχεται στα μέλη της πρωτοβουλίας δικτύωση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις και ηγέτες του κλάδου, προνομιακή πρόσβαση σε εκδηλώσεις διασύνδεσης Innovation Ready και ατομικές B2B συναντήσεις, προβολή στο διεθνές κοινό, ειδική καθοδήγηση για την υποστήριξη της ανάπτυξής τους στην παγκόσμια αγορά, πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη συνεργασιών και αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης.

Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr η Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ. «Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε εποικοδομητικά με δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας να πρωταγωνιστήσουν διεθνώς και ο τομέας σε πέντε χρόνια να αποτελεί το 10% του ΑΕΠ μας».

Ο Dr. Kώστας Tρούλος, Ανώτερος Σύμβουλος Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, επισημαίνει ειδικότερα ότι «τo θετικό αποτύπωμα της κοινότητας scaleup οφείλεται αφενός στην υποστήριξη από τα μέλη του ΣΕΒ και τους συνεργαζόμενους φορείς, και αφετέρου στη παροχή υπηρεσιών που είναι ειδικά σχεδιασμένες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των scaleups».

Όπως τονίζουν οι δύο συνομιλητές μας, σε πολύτιμο εργαλείο αναδεικνύεται το επιχειρηματικό δίκτυο της ομογένειας, το οποίο μέσω της παγκόσμιας κοινότητας Innovative Greeks που έχει αναπτύξει ο ΣΕΒ στηρίζει πρόθυμα τις startups. Η όλη πρωτοβουλία ενθαρρύνει και την τάση brain regain δημιουργώντας ευκαιρίες πρόσβασης σε ταλέντο για τις ελληνικές βιομηχανίες. Εν τω μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η προσφορά τεχνογνωσίας από κορυφαίους ειδικούς, επενδυτές, επιχειρηματίες, ελληνικές πρεσβείες κ.ά.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ επικοινωνεί τις επιτυχίες του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, ενώ καταγράφονται τουλάχιστον 10 περιπτώσεις υποστήριξης scale ups για ανάπτυξη σε διεθνείς αγορές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 60 B2B συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις, πανεπιστημιακές ομάδες και επενδυτές, ενώ τους τελευταίους μήνες επιτεύχθηκαν 5 συμφωνίες συνεργασίας.

Το αποτύπωμα του ΣΕΒ

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΒ η ένταξη μιας εταιρείας στην πρωτοβουλία αποτελεί από μόνη της εφαλτήριο για εξωστρέφεια, ενώ συνεπάγεται πρόσβαση σε πολύτιμη τεχνογνωσία μιας και ο ΣΕΒ εκπροσωπεί έναν ισχυρό κοινωνικό εταίρο, συνομιλητή της κυβέρνησης, με δραστηριότητα από το 1907 και με ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία.

Τα μέλη του ξεπερνούν τα 3.500 ενώ τα άμεσα μέλη ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία 311 δισ. ευρώ, μετοχικό κεφάλαιο 55 δισ. ευρώ, πραγματοποιούν κέρδη προ φόρων 4,2 δισ. ευρώ, απασχολούν πάνω από 216 χιλ. εργαζόμενους και πληρώνουν σε μισθούς 5,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v