Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Φουντώνει το κόστος χρηματοδότησης δια... της πλαγίας

Παρά το γεγονός ότι τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων διατηρούνται στάσιμα σε αντίθεση με τα yields των εταιρικών ομολόγων, το φετινό κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αναμένεται αυξημένο. Οι δύο βασικότεροι λόγοι.

Επιχειρήσεις: Φουντώνει το κόστος χρηματοδότησης δια... της πλαγίας

Μετά από μια τριετία αποκλιμάκωσης, το κόστος χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων ξεκίνησε να ανεβαίνει και πάλι, προβληματίζοντας έτσι τις διοικήσεις των εταιρειών και την επενδυτική κοινότητα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη μπει σε ένα μακροπρόθεσμο κανάλι αύξησης των επιτοκίων, πράγμα που αργότερα ή γρηγορότερα περιμέναμε να γίνει, καθώς η μέχρι πρότινος κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διατηρήσιμη επί μακρόν.

Ήδη βλέπουμε τα επιτόκια να ανεβαίνουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τις αποδόσεις (yields) στα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας να έχουν περάσει μετά από χρόνια σε θετικό έδαφος (0,4%), του Ηνωμένου Βασιλείου να κυμαίνονται γύρω στο 1,5% και της Ελλάδας κοντά στο 2,7%.

Ανεβασμένα είναι και τα yields στη δευτερογενή αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς εκδόσεις του 2022 με κουπόνι μεταξύ 2,7% και 3% διαπραγματεύονται σήμερα 5%-7% χαμηλότερα από την τιμή έκδοσής τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει παγώσει η έκδοση νέων ομολογιακών δανείων.

Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα τα δάνεια με τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις. Τα περισσότερα εταιρικά δάνεια είναι κυμαινόμενα, με επιτόκιο που προκύπτει από το άθροισμα του Euribor και ενός περιθωρίου (spread).

Επί του παρόντος λοιπόν, το Euribor κρατιέται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αρνητικά επίπεδα (άρα μηδέν σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του επιτοκίου) και παράλληλα δεν ακούγεται ότι υπάρχει συστηματική κίνηση των εμπορικών τραπεζών για να ανεβάσουν τα spreads, ιδίως σε επιχειρήσεις που θεωρούν αξιόπιστες.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στη φετινή χρονιά το Euribor θα περάσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος και αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων θα επηρεαστεί ως ένα βαθμό από το 2023 και μετά.

Αντίθετα, ο λόγος για τον οποίον ανεβαίνει φέτος το κόστος χρηματοδότησης των εταιρειών δεν οφείλεται στο ύψος των επιτοκίων, αλλά στην εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων και γενικότερα των πρώτων υλών, εξέλιξη που αναγκάζει τις εταιρείες να χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης, άρα και να είναι εκτεθειμένες σε υψηλότερο τραπεζικό δανεισμό.

«Υπάρχουν εταιρείες που χρειάζονται φέτος 20% ή και 30% υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και αν διατηρούν τον όγκο των πωλήσεών τους σταθερό. Αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας και εύρυθμης λειτουργίας, ιδίως σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα χρηματοδότησης και η λήψη επιπλέον πρόσθετων γραμμών από τις τράπεζες δεν θεωρείται αυτονόητη. Ακόμη όμως και για εκείνες τις εταιρείες που διαθέτουν άνετη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, σημαίνει μια επιπλέον σημαντική επιβάρυνση, όσο και αν τα επιτόκιά τους παραμένουν στάσιμα στο προηγούμενα επίπεδα» υποστηρίζει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας.

Πέραν αυτού, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που είχαν ξεκινήσει από πέρυσι σημαντικά επενδυτικά προγράμματα σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα προκειμένου να είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν τον αυξημένο όγκο εργασιών που αναμένεται να προκύψει από την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των projects συνεχίζεται ακόμη και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο απαιτεί σαφώς μεγαλύτερα κεφάλαια από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα λόγω της εκτίναξης του μεταφορικού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη ανεβάζει τον τραπεζικό δανεισμό των εταιρειών, άρα και το ύψος των χρεωστικών τόκων που θα κληθούν να καταβάλουν μέσα στη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v