Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρετός» ψηφιακών έργων στην Ελλάδα

Σε πορεία ψηφιοποίησης έχει μπει Ελλάδα καθώς δημοπρατούνται ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα εκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξουν την χώρα διαμορφώνοντας ένα «ψηφιακό αύριο». Πώς κινούνται οι εταιρείες για να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα.

«Πυρετός» ψηφιακών έργων στην Ελλάδα

Αύξηση… ταχυτήτων απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, που κατευθύνει συνολικά 2,13 δισ. ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία αλλά και συνολικά ψηφιακά έργα ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν τομείς-κλειδιά για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, η υγεία αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες είναι στο επίκεντρο των ψηφιακών έργων που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των Ελλήνων και θα φέρουν την Ελλάδα ανάμεσα στις «έξυπνες» ψηφιακά χώρες.

Η πρόκληση είναι τεράστια τόσο για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας να δημοπρατήσει εκατοντάδες έργα, αλλά και για τις εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, που έχουν απορροφήσει τα τελευταία 30 χρόνια περίπου 5 δισ. από ευρωπαϊκά προγράμματα και θα κληθούν μέσα σε λιγότερο από μία πενταετία να απορροφήσουν 6 δισ. ευρώ.

Δημόσιο

Το 2022 σημαίνει την έναρξη μεγάλων ψηφιακών έργων που θα βάλουν την Ελλάδα στον πυρήνα της ψηφιακής μετάβασης. Μέχρι σήμερα, έχουμε δει μόνο το 25% όσων κοσμογονικών αλλαγών θα γίνουν ως 2025, χρονιά- ορόσημο για την ολοκλήρωση των περισσότερων από 440 έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται και επικαιροποιείται με βάση τα σχόλια, τις προτάσεις και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών.

Νέες υπηρεσίες προστίθενται καθημερινά, με στόχο να μειώσουν την ταλαιπωρία και την αναμονή, με πιο πρόσφατη αλλαγή την είσοδο των δήμων, όπου ο δημότης μπορεί εύκολα να μπει στο gov.gr και να εκδώσει χωρίς ταλαιπωρία σημαντικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση συναλλαγών με το δημόσιο.

Υγεία και Δικαιοσύνη

Η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους να βάζει σε τροχιά συνολικά 60 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 1,23 δισ. ευρώ. Υγεία και της Δικαιοσύνη βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού, με πρότζεκτ ύψους 345 εκατ. να ξεκινούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Το παζλ του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Πρώτο βήμα για την επέκταση και ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής θα είναι το έργο της Τηλεσυμβουλευτικής, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει υγειονομικές ανάγκες σε ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές γωνιές της πατρίδας μας, με 315 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής και 3.000 νέα σημεία τελικής φροντίδας στο σπίτι για ευάλωτες ομάδες.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, το e-justice, με πιο δημοφιλές έργο την εξ αποστάσεως ακροαματική διαδικασία ή αλλιώς τις τηλεδίκες. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, θα δώσει τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων από πιστοποιημένους χώρους, με δυνατότητα εικόνας και ήχου, σε Δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Συνολικά το e-justice αθροίζει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, που αποτελεί κι ένα από τα αγκάθια για την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Ψηφιοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σημαντικό έργο είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον οποίο και θα κατευθυνθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από το RRF εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Το ένα έργο αφορά στην απευθείας επιδότηση των επιχειρήσεων έως και το 100% προκειμένου να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου, digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.ά. Απευθύνεται σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα επιδοτηθούν ακόμη περί τις 1.000 βιομηχανικές ΜμΕ για τη μετάβασή τους στο Cloud, ενώ θα αναβαθμιστούν ή αντικατασταθούν 500.000 ταμειακές μηχανές με λύσεις που βασίζονται σε υπολογιστή και θα αντικατασταθούν 100.000 παλαιά συστήματα POS.

Ειδικότερα προωθείται πρόγραμμα ενίσχυσης με τη μορφή κουπονιού αξίας 700 και 1.400 ευρώ μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να μπουν στην ψηφιακή σφαίρα χρησιμοποιώντας διάφορα ψηφιακά εργαλεία. Το έργο αξίας 180 εκατ. ευρώ θα μπει στην τελική ευθεία το αμέσως επόμενο διάστημα από την Κοινωνία της Πληροφορίας και αναμένεται να βγει στον αέρα σε μία φάση -και όχι σε δύο όπως προοριζόταν αρχικά, στα μέσα Ιουνίου.

Να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα χαρτογραφήσει τα επιμέρους προγράμματα του έργου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης και η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής, η οποία θα ακολουθήσει περί τα τέλη Μαΐου, ενεργοποιώντας και το πρόγραμμα των vouchers. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαλέγουν μέσα από μια ειδική πλατφόρμα τύπου marketplace, τα εργαλεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής που θα ανοίξει τον δρόμο για την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών.

Η ενίσχυση των εξαγωγών βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «Εξωστρεφής Γεωργία», προϋπολογισμού 18,75 εκατ. ευρώ. Αφορά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών, μεταξύ των οποίων τα συστήματα έκδοσης πιστοποιητικών εξαγωγών, διαχείρισης εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου, έξυπνης ανάλυσης εισαγωγών-εξαγωγών, καθώς και το Portal Greek Farms για τα ελληνικά προϊόντα.

Ο τουρισμός

Με τη δημιουργία ψηφιακού τουριστικού χάρτη και e-αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης με τεχνητή νοημοσύνη 2ης γενιάς, θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες στους τουρίστες. Αξιοθέατα, εκδηλώσεις, διαδρομές στην πόλη με τα μέσα μεταφοράς, ναύλοι και δρομολόγια, υπενθυμίσεις πτήσεων, έκτακτες ενημερώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται κυριολεκτικά στο χέρι των επισκεπτών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας.

Αντίστοιχου προϋπολογισμού είναι και το e-ΜΗΤΕ, το ενιαίο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων. Η νέα πλατφόρμα, που θα «στεγάσει» τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, θα διαλειτουργεί με δημόσια μητρώα και συστήματα. Το έργο θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητα ακριβών στατιστικών δεδομένων για τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και θα εξασφαλίσει real time δεδομένα σχετικά με τις τουριστικές αφίξεις.

Υποθηκοφυλακεία

H ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ακόμα ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων, ύψους 309,876 εκατ. ευρώ, που θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει προκηρυχθεί στην κατηγορία αυτή με το σύστημα της συμφωνίας-πλαίσιο, έχει ολοκληρωθεί και προσφορές για τμήματα του έργου έχουν καταθέσει έξι σχήματα (OTE, Vodafone με Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, Wind με την αμερικανική Iron Mountain καθώς και οι Unisystems του ομίλου Quest σε συνεργασία με την Onex, η Intrasoft μαζί με την Profile και η κοινοπραξία των Globitel - Master - όμιλος Μυτιληναίου).

Παράλληλα προχωρά το έργο για το Κεντρικό και Ενιαίο Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Government ERP), ύψους 36,068 εκατ. ευρώ, το πολύπαθο Σύζευξις ΙΙ, ένα σύνθετο «έργο-πυρήνας» για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ) και τη Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σε στάδιο διακήρυξης βρίσκεται και η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά στο ιστορικό των ασφαλισμένων και αναμένεται να μειώσει αισθητά τους χρόνους απονομής των συντάξεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v