Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Επανεκκίνηση στην Ουκρανία και νέα εξαγορά στα σκαριά

Σταθερό gross margin στα επίπεδα του 2021 και μηδενικό δανεισμό προβλέπει η διοίκηση. Στην τελική ευθεία η έγκριση της εξαγοράς της Stella Pack στην Πολωνία, ενώ κυοφορείται νέα εξαγορά στη Ρουμανία.

Σαράντης: Επανεκκίνηση στην Ουκρανία και νέα εξαγορά στα σκαριά

Επανεκκίνησε η δραστηριότητα της ουκρανικής θυγατρικής του ομίλου Σαράντη ενώ φέρεται να προωθεί μια νέα εξαγορά, στοχεύοντας να προσθέσει αξία στα οικονομικά του μεγέθη, ενόσω η κερδοφορία του «πολιορκείται» από τα υψηλά κόστη για πρώτες ύλες, μεταφορές και ενέργεια. 

Αν και οι πωλήσεις στο α' τρίμηνο του 2022 αναπτύσσονται με ρυθμό 4%, οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Ωστόσο παρά τις προκλήσεις και «... εάν θέλει ο κύριος Πούτιν», ο όμιλος θα διατηρήσει το 2022 περιθώρια μικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε στο πλαίσιο conference call για την ενημέρωση των αναλυτών ο Κώστας Ροζακέας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου, εκτιμώντας σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Σε άλλη περίπτωση, όπως είπε, αναμένεται μικρή μείωση του gross margin. 

Σημειώνεται ότι το 2021 η κερδοφορία του ομίλου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πληθωριστικές πιέσεις και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 14,62% από 15,92% το 2020, ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤ ανήλθε σε 11,47% από 12,71% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τη ρωσική εισβολή οι θυγατρικές του ομίλου Σαράντη στις δύο χώρες Ουκρανία και Ρωσία, Ergopack LLC και Hoztorg LLC αντίστοιχα, ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους

Αν και η δραστηριότητα στη Ρωσία παραμένει σε αναστολή μέχρι σήμερα, το εργοστάσιο της Ergopack στο Kaniv της Ουκρανίας άρχισε να λειτουργεί ξανά, σταδιακά εδώ και 2 εβδομάδες περίπου, περί τα μέσα Απριλίου. Το εργοστάσιο, που παράγει είδη οικιακής χρήσης, είναι εγκατεστημένο στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και δεν απειλείται από τον πόλεμο. Επομένως οι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στα καθήκοντά τους, σε μια περιοχή που αναζητά βηματισμό στη νέα κανονικότητα. 

Η επανεκκίνηση της Ergopack είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον όμιλο Σαράντη, αν ληφθεί υπόψη ότι η Ουκρανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά του μετά την Ελλάδα και την Πολωνία. Oι πωλήσεις της Ergopack LLC ανήλθαν σε περίπου 27,3 εκατ. ευρώ το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου (408,2 εκατ. εκατ. ευρώ) και το 1% των κερδών EBIT. Ο κύκλος εργασιών της εν λόγω θυγατρικής είναι σχεδόν μοιρασμένος σε τοπικές πωλήσεις και εξαγωγές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επανεκκίνηση σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με τον Μάρτιο. Σταδιακά επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς συνεισφέροντας στις επιδόσεις του ομίλου που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλά εργοστασιακά κόστη, καθώς επιμένουν οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες, επιβαρύνοντας τις συσκευασίες και κυρίως το κόστος πωληθέντων στα είδη οικιακής χρήσης, η παραγωγή των οποίων εξαρτάται από πλαστικό και αλουμίνιο. Οι αυξήσεις στο κοστολόγιο εκτιμώνται σε περίπου 15% ενώ ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξανόμενο παραγωγικό κόστος.

Ειδικά σε αρώματα και καλλυντικά οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες δεν έχουν σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ οι όποιες διαφορές εξαλείφονται από τον όμιλο μεταφέροντας σταδιακά τους όγκους από έναν προμηθευτή σε άλλο όταν είναι απαραίτητο, διατηρώντας ενεργούς εναλλακτικούς προμηθευτές και δημιουργώντας αποθέματα ασφαλείας.

Στις κατηγορίες προϊόντων οικιακής χρήσης (προϊόντα συσκευασίας τροφίμων και πλαστικές σακούλες απορριμμάτων), η πρώτη ύλη είναι το αλουμίνιο, το πλαστικό και το πολυαιθυλένιο και οι αυξήσεις τιμών είναι σημαντικές. Σε αυτές τις κατηγορίες, ο όμιλος προβαίνει σε κλείσιμο τιμής κατά βραχύχρονα διαστήματα και επιπρόσθετα δημιουργεί απόθεμα ασφαλείας όταν κρίνει απαραίτητο.

Στο σενάριο που αυξηθεί το κόστος στα προϊόντα που έχουν βάση το αλουμίνιο και το πλαστικό ταυτόχρονα κατά 3%-5%, τότε διατηρώντας όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές, η επιβάρυνση στο κόστος πωληθέντων του ομίλου θα κυμανθεί, με βάση τις εκτιμήσεις, μεταξύ 1 και 1,8 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές σε Πολωνία και Ρουμανία

Αναφορικά με τις επενδύσεις, το 2022 δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για τον όμιλο Σαράντη ενώ το σχετικό κονδύλι προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του conference call η Ελένη Παππά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Σαράντη, στην τελική ευθεία είναι οι επενδύσεις στην Polipack, που θα απορροφήσει περίπου 4-5 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Η νέα επένδυση στη θυγατρική του ομίλου στην Πολωνία θα οδηγήσει σε μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής, της οποίας το εκτιμώμενο ύψος θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ περίπου.

Στο επίκεντρο ωστόσο αυτή τη χρονιά είναι η επένδυση για την εξαγορά της Stella Pack από τη θυγατρική Sarantis Polska S.A. που τελεί σε διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες πολωνικές αρχές -και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στις προαναφερόμενες επενδύσεις.  Η διοίκηση του ομίλου Σαράντη εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει λάβει οριστική έγκριση. Μέχρι τότε δεν είναι σε θέση να παρέχει λεπτομερή στοιχεία για το επίπεδο δανεισμού, καθώς δεν μπορεί να αποκαλύψει δεδομένα που σχετίζονται με το τίμημα της εξαγοράς και τη χρηματοδότησή του. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ροζακέα, ο καθαρός δανεισμός στο τέλος της οικονομικής χρήσης θα είναι μηδενικός. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2021 ο καθαρός δανεισμός ήταν 5,96 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη της διαδικασίας για την εξαγορά της Stella Pack φαίνεται ότι συνδέεται με μια νέα εξαγορά που επιδιώκει ο όμιλος Σαράντη. Πρόκειται για brand από τον τομέα των προϊόντων οικιακής χρήσης, με δραστηριότητα στη Ρουμανία. Καθώς η Stella Pack έχει παρουσία στη Ρουμανία, τα δύο deal μελετώνται σε συνδυασμό, οπότε γι' αυτό η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται φειδωλή στις δηλώσεις της μέχρι να κλείσουν τυπικά οι συμφωνίες. 

Τέλος, σχετικά με το JV της Σαράντης με την Estee Lauder, τα έσοδα από την κοινή εταιρεία ELCA ανήλθαν το 2021 σε 11,81 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,69%. Την ELCA προς το παρόν ελέγχει κατά 49% ο όμιλος Σαράντη και το υπόλοιπο 51% ανήκει στην EL Europe, η οποία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για άσκηση του πρώτου δικαιώματος αγοράς για την εξαγορά του 9% των μετοχών της ELCA. Το call auction δεν έχει γίνει ακόμη αλλά μετά τη διενέργειά του, το ποσοστό της Σαράvτης θα μειωθεί σε 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v