Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ.Ι. Φειδάς (Boxer): Τι προβλέπει η νέα συμφωνία εξυγίανσης 

Για τις 18 Μαΐου ορίστηκε δικάσιμος μετά την αναβολή. Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις. Προσδοκίες ανάκαμψης για την ιστορική βιομηχανία υποδημάτων από τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Δ.Ι. Φειδάς (Boxer): Τι προβλέπει η νέα συμφωνία εξυγίανσης

Τον Μάιο κρίνεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η νέα αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης της ιστορικής βιομηχανίας υποδημάτων Δ.Ι. Φειδάς (Boxer), η οποία χρειάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές της.

Η εταιρεία γλίτωσε το λουκέτο όταν το 2018 εγκρίθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο η συμφωνία που είχε πετύχει τότε με τους πιστωτές της, αλλά δεν υλοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό ακίνητο που διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του business plan εξυγίανσης δεσμεύτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανδρικών και γυναικείων υποδημάτων στην Ελλάδα, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια και από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου που άντεξαν στον εισαγόμενο ανταγωνισμό των τελευταίων δεκαετιών. Διαθέτει εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Αχαρνών παραγωγικής δυναμικότητας που φτάνει τις 8.500 ζεύγη ημερησίως σε δύο βάρδιες (ή 2 εκατ. ζεύγη υποδημάτων ετησίως) ενώ επένδυσε σε νέο εργοστάσιο πριν από μια δεκαετία περίπου.

Ήδη από το τέλος του 2020 η αξία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερέβαινε τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων κατά 17,8 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, περίπου 7,9 εκατ. ευρώ. Αντιμετώπισε επίσης σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, δεδομένου ότι εξάντλησε τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της χορήγησαν οι τράπεζες. 

Η συμφωνία εξυγίανσης που είχε καταθέσει το 2017, όπως και η πιο πρόσφατη του 2022, έχουν κοινό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της και στην απαλοιφή των κινδύνων. Η αναδιάρθρωση πραγματοποιείται μεταξύ άλλων με παράταση διάρκειας δανείων για 12 έτη, περίοδο χάριτος κεφαλαίου για 2 έτη με χαμηλό επιτόκιο (από 2,1% μέχρι 3,1%) και ρευστότητα. Στο επίκεντρο είναι επίσης η διαγραφή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και πιστωτές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τη συνολική υποχρέωση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών ανέκαμψε μετά την καθίζηση το 2020 οπότε ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με πτώση 44,5%. Το κόστος πωλήσεων μειώθηκε κατά 46% και το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιά 1,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 775 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. 

Η νέα στρατηγική της εταιρείας υπαγορεύει τη μεταμόρφωσή της από μια αμιγώς παραγωγική σε μια εμπορική και παραγωγική εταιρεία με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου πωλήσεων και μάρκετινγκ, με στόχευση μιας διευρυμένης αγοράς που εκτιμάται περί τα 600-700 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής. Στους στόχους της περιλαμβάνεται έμφαση στις εξαγωγές, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Ανατολική Ευρώπη και τις αραβικές χώρες. Επιπλέον η Φειδάς - Boxer στοχεύει στη δημιουργία και προώθηση νέων μοντέλων υποδημάτων και σε σχέδιο μάρκετινγκ για την προώθηση των πωλήσεων είτε απευθείας μέσω των εταιρικών καταστημάτων και του e- shop, είτε μέσω καταστημάτων τρίτων. 

Στις 18.5.2022 η δικάσιμος

Η νέα συμφωνία της διοίκησης της εταιρείας με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και η ένταξή της σε νέο επικαιροποιημένο σχέδιο εξυγίανσης καλλιεργεί προσδοκίες. Έχει τη συναίνεση του 100% των πιστωτών με εμπράγματες εξασφαλίσεις και του 76,06% των υπολοίπων. Η εταιρεία κατέθεσε νέα αίτηση στις 21.1.2022, η οποία αρχικώς είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2.3.2022 αλλά αναβλήθηκε. Έλαβε δικάσιμο για τις 18.5.2022. 

Σημειώνεται ότι από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας εξυγίανσης ισχύει η αυτόματη αναστολή διώξεων και υπάρχει προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v