Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο αγωγός TAP συμβάλλει στην ψηφιακή διασύνδεση Τουρκίας-Γαλλίας

Δημιουργείται κοινοπραξία που θα εκμεταλλευτεί το καλώδιο οπτικής ίνας που διαθέτει ο αγωγός φυσικού αερίου. Θα συνδέσει τη Μασσαλία με την Κωνσταντινούπολη. Πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πώς ο αγωγός TAP συμβάλλει στην ψηφιακή διασύνδεση Τουρκίας-Γαλλίας

Ο TAP θα συμβάλει στην ψηφιακή διασύνδεση Γαλλίας και Τουρκίας. Μέσω του καλωδίου οπτικών ινών που έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλο το δίκτυο του αγωγού και το οποίο θα αξιοποιήσει κοινοπραξία που θα συστήσουν ο TAP με την εταιρεία EXA Infrastructure. Το «πράσινο φως» αυτής της συνεργασίας έδωσε η ΡΑΕ, με την έγκριση μίσθωσης στην κοινοπραξία μέρους του καλωδίου οπτικής ίνας που αντιστοιχεί επί ελληνικού εδάφους.

Ο TAP, ως κάτοχος άδειας διαχείρισης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες, μη ρυθμιζόμενες, οι οποίες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι διακριτές, με λογιστικό διαχωρισμό και να μην επηρεάζουν τη μεταφορά φυσικού αερίου. Για τον λόγο αυτό θα συσταθεί στο επόμενο διάστημα η κοινοπραξία με την EXA Infrastructure, σε εφαρμογή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο εταίροι στις αρχές Μαΐου.

Το κομμάτι αυτής της ψηφιακής σύνδεσης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Μέσω της νέας διαδρομής που θα περιλαμβάνει 36 ζεύγη οπτικών ινών υψηλής χωρητικότητας G652D, κατά μήκος του TAP, η υπό ίδρυση κοινοπραξία επιδιώκει να διασυνδέσει τη Μασσαλία με την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, στόχος είναι αυτή η κοινοπραξία να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες ανάλογες συνεργασίες της EXA Infrastructure.

Μετά την έγκριση της ΡΑΕ, ο TAP αποκτά το δικαίωμα να μεταφέρει στην κοινοπραξία, μέσω της μίσθωσης, τα δικαιώματα χρήσης του καλωδίου οπτικής ίνας, το οποίο, όμως, θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της εταιρείας του αγωγού. Η κοινοπραξία θα συσταθεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, θα είναι νομικά και οικονομικά ανεξάρτητη από τον TAP και θα αναλάβει αποκλειστικά την εμπορική χρήση των μισθωμένων καλωδίων.

Ο TAP θα συμμετάσχει ως μέτοχος στο κοινοπρακτικό σχήμα μέσω κεφαλαιακής συνεισφοράς του, με τη μορφή της μίσθωσης των δικαιωμάτων χρήσης των καλωδίων και θα εισπράττει μετοχικά μερίσματα ως αντάλλαγμα.

Η EXA Infrastructure, με έδρα το Λονδίνο, ελέγχεται κατά 100% από το I Squared Capital. Είναι πλατφόρμα ψηφιακής υποδομής που συνδέει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική, διαθέτοντας 112.000 χλμ. δικτύου οπτικών ινών σε 32 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v