Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Ασπίς: Η τροπολογία που πήγε-ήρθε και... αναμένεται πάλι

«Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ από κρατικό χρήμα, αλλά ποσά που έχουν ήδη μαζευτεί από τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και προορίζονται από το νόμο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», υποστηρίζουν ασφαλισμένοι.

Υπόθεση Ασπίς: Η τροπολογία που πήγε-ήρθε και... αναμένεται πάλι

Στις 6 Ιουνίου δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Υπόθεση Ασπίς: Πρέσινγκ σε Σταϊκούρα με φόντο το Εγγυητικό Κεφάλαιο» είχε αναφερθεί στο αίτημα των ασφαλισμένων της πτωχευμένης από το 2009 Ασπίς Πρόνοια να αποζημιώνονται παράλληλα τόσο από τον Εκκαθαριστή του Ομίλου όσο και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής. Ειδικότερα, είχαν ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την επανάληψη παλαιότερης τροπολογίας που ο ίδιος είχε «περάσει» στη Βουλή προ διετίας.

Ο λόγος της πίεσης έγκειται στο ότι ήδη έχουν παρέλθει 13 ολόκληρα χρόνια από το λουκέτο της Ασπίς Πρόνοια και οι ασφαλισμένοι έχουν λάβει μόλις γύρω στο 15% του ποσού που δικαιούνται, ακόμη και μετά την παρέμβαση Σταϊκούρα του 2020! (εκτιμάται ότι οι εγγεγραμμένοι στη σχετική λίστα δικαιούνται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν λάβει γύρω στα 50 εκατ. -τα 30 εκατ. από τον Εκκαθαριστή και τα υπόλοιπα από το Εγγυητικό).

«Ήδη, λόγω της καθυστέρησης των 13 ετών, πολλοί από τους δικαιούχους έχουν αποβιώσει και στη θέση τους έχουν εμπλακεί οι κληρονόμοι τους. Αν δεν υπάρξει ριζική παρέμβαση από την Πολιτεία, τότε θα χρειαστεί ακόμη μεγάλος αριθμός ετών, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η υπόθεση, η οποία έχει μετατραπεί σε κοροϊδία. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ από κρατικό χρήμα, αλλά ποσά που έχουν ήδη μαζευτεί από τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και προορίζονται από το νόμο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», υποστηρίζουν ασφαλισμένοι.

Το πήγαινε-έλα της τροπολογίας

Όπως πληροφορούμεθα, το αίτημα των δικαιούχων βρήκε σύμφωνο τον κ. Σταϊκούρα, ενώ είχε και την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Έτσι, μέσα στον Ιούλιο κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών σχετική τροπολογία που προέβλεπε μια επιπλέον άμεση καταβολή 20 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο προς τους δικαιούχους της Ασπίς. Ωστόσο, η τροπολογία αυτή αποσύρθηκε, όπως λέγεται, για δύο λόγους:

Ο πρώτος αφορούσε τη διαφωνία των δικαιούχων που ήθελαν να αυξηθεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι:
  • Το Εγγυητικό Κεφάλαιο διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα.
  • Με δεδομένα ότι η λίστα των δικαιούχων διευρύνεται μέσα από τις αποφάσεις δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το ότι η όλη διαδικασία προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, θα έπρεπε να γίνουν πολύ πιο γενναία βήματα.
Και ο δεύτερος λόγος, αφορούσε ενδεχομένως μια προτροπή του πρωθυπουργού να περιοριστούν οι προσθήκες άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν ο υπουργός θα επαναφέρει προς ψήφιση τη σχετική τροπολογία και αν ναι, με ποιο περιεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v