Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Ασπίς: 25 εκατ. «μέσω Σταϊκούρα» στους δικαιούχους

Με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις διατίθενται αθροιστικά 45 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια. Ωστόσο, η πορεία των αποζημιώσεων κινείται με ρυθμούς βραδύτερους και από αυτούς της χελώνας.

Υπόθεση Ασπίς: 25 εκατ. «μέσω Σταϊκούρα» στους δικαιούχους

Ως θετική κίνηση κρίνουν οι δικαιούχοι της Ασπίς Πρόνοια τη διάταξη νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση το Υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει την απευθείας διάθεση ποσού 25 εκατ. ευρώ προς αυτούς από το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής, πλην όμως υποστηρίζουν ότι οι ρυθμοί αποζημίωσής τους κινούνται αργότερα και από εκείνους της… χελώνας!

Ειδικότερα, το Euro2day.gr σάς είχε ενημερώσει έγκαιρα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια με δημοσίευμα στις 25/8/2022 και τίτλο «Υπόθεση Ασπίς: Η τροπολογία που πήγε, ήρθε και αναμένεται πάλι».

Τελικά, το θέμα επανέρχεται προς ψήφιση από το Υπουργείο Οικονομικών και οι δικαιούχοι θα λάβουν απευθείας από το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδο Ζωής 25 εκατ. ευρώ, έναντι αυτών που τους οφείλονται.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις (η πρώτη το 2020 και η δεύτερη τώρα) διαθέτει αθροιστικά 45 εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια, ως προκαταβολή έναντι του ποσού που υποχρεούται να τους καταβάλει το Εγγυητικό Ταμείο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της πάλαι ποτέ ασφαλιστικής εταιρείας.

Το ποσό αυτό δεν αφορά δημόσιο χρήμα ούτε χαρίζεται, απλά προκαταβάλλεται για να διευκολυνθεί ως ένα βαθμό η ικανοποίηση των δικαιούχων. Μάλιστα, δείχνοντας πνεύμα καλής θελήσεως, ο κ. Σταϊκούρας ανέβασε στην επερχόμενη ρύθμιση το ποσό από τα 20 στα 25 εκατ. ευρώ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των ασφαλισμένων της Ασπίς.

Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η πορεία των αποζημιώσεων κινείται με ρυθμούς βραδύτερους και από αυτούς της χελώνας. Ακόμη και μετά τη δρομολογούμενη πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ασφαλισμένοι θα έχουν εισπράξει αθροιστικά μόλις το 22,5% αυτών που δικαιούνται να λάβουν, αν και έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από το λουκέτο της Ασπίς! Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει και διεκδικητές τώρα είναι οι κληρονόμοι τους…

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης της εταιρείας θα διαρκέσει για κάμποσα ακόμη χρόνια, παρά το ότι έχουν ενταθεί οι σχετικές προσπάθειες μέσα από τους πλειστηριασμούς για την εκποίηση ακινήτων και από άλλες ενέργειες.

Αίτημα των δικαιούχων ήταν η διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών να μην αφορούσε μόνο μία καταβολή, αλλά να όριζε την εκ παραλλήλου συνεχή αποζημίωση των δικαιούχων τόσο από τον εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Ταμείο. Μια ακόμη πρόταση ήταν να δανειστεί το Εγγυητικό Ταμείο μέσα από την έκδοση ομολόγων που θα είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι να εξοφληθούν άμεσα οι δικαιούχοι.

Να σημειωθεί πως θετική στάση στη νέα νομοθετική ρύθμιση είχε και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v