Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόσβεσε σε 5 χρόνια η Fairfax την επένδυση στη Eurolife

Εισέπραξε πάνω από 306 εκατ. ευρώ εντός 5ετίας, μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου. Πόσα είχε καταβάλει η Costa Luxemburg για το 80%. Τα χρυσά κέρδη από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Απόσβεσε σε 5 χρόνια η Fairfax την επένδυση στη Eurolife

Κίνηση-χρυσάφι αποδείχθηκε για τη Fairfax η εξαγορά του 80% του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife από τη Eurobank καθώς εντός 5ετίας απόσβεσε σχεδόν το σύνολο της αρχικής επένδυσης, χάρη και στις εκρηκτικές αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Fairfax και OMERS Administration Corporation αγόρασαν το 80% της Eurolife ERB Insurance στις 4 Αυγούστου 2016, έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά έγινε μέσω της Costa Luxemburg Holding S.a.r.l., στην οποία Fairfax και OMERS κατείχαν από 50%. Το υπόλοιπο 20% της Eurolife ERB Insurance διατήρησε η Eurobank.

Από τον Αύγουστο του 2016 έως το τέλος του 2021 ο ασφαλιστικός όμιλος Eurolife μοίρασε στους μετόχους του, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων χρήσεων και τις γνωστοποιήσεις, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, το ποσό των 383,4 εκατ. ευρώ, μέσω μερισμάτων (258,46 εκατ. ευρώ) και επιστροφής κεφαλαίου (125 εκατ. ευρώ).

Από τα 383,4 εκατ. ευρώ, τα 306,7 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Costa Luxemburg Holdings και μέσω αυτής στον μοναδικό πλέον μέτοχό της, Fairfax, που αγόρασε στις 14 Ιουλίου 2021 το ποσοστό της OMERS, ασκώντας το σχετικό δικαίωμα προαίρεσης που προέβλεπε η συμφωνία μετόχων.

Η παραπάνω «γενναιόδωρη» μερισματική πολιτική έγινε δυνατή χάρη στα υπερκέρδη από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία ενίσχυσαν τα αποτελέσματα και την καθαρή θέση των ασφαλιστικών εταιρειών Eurolife (ΑΕΑΖ, ΑΕΓΑ και ΑΕΜΑ). Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των θέσεων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτέλεσε μια από τις πρώτες κινήσεις της Fairfax, όταν απέκτησε τον έλεγχο της ασφαλιστικής.

Χρυσά κέρδη από ελληνικά κρατικά ομόλογα

Χαρακτηριστικό είναι ότι εντός του 2020 οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Eurolife έγραψαν κέρδη 202,4 εκατ. ευρώ από την πώληση σημαντικού μέρους των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία διακρατούσαν. Τα αντίστοιχα έσοδα το 2021 περιορίστηκαν σε 41,2 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Eurolife (Eurolife FFH Insurance Group) έκλεισε την χρήση 2021 με ακαθάριστα δεδουλευμένα ασφάλιστρα 606,1 εκατ. ευρώ, συνολικά έσοδα επενδύσεων 97,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα για λογαριασμό Unit Linked προγραμμάτων) και κέρδη προ φόρων 86,9 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 66,8 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 702,1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων μετά από φόρους (RoE) διαμορφώθηκε σε 9,3%.

Στο τέλος της περσινής χρονιάς, η εταιρεία συμμετοχών Eurolife FFH Insurance Group διένειμε στους μετόχους το ποσό των 85,5 εκατ. ευρώ, που αφορούσε μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων (σ.σ. έως και τη χρήση 2019). Πρόκειται για έκτακτα φορολογημένα αποθεματικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v