Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προκαταβολή» 329 εκατ. ευρώ από ΤΧΣ για την ΑΜΚ της Attica

Το ΤΧΣ προτίθεται να καταβάλει το ποσό πριν τη λήψη απόφασης από τη ΓΣ. Γιατί θωρακίζει την τράπεζα έναντι κινδύνου υπαναχώρησης της Ellington. Το «αγκάθι» της συμφωνίας για τα NPEs.

«Προκαταβολή» 329 εκατ. ευρώ από ΤΧΣ για την ΑΜΚ της Attica

Άμεσα θα καταθέσει το ΤΧΣ τα 329 εκατ. ευρώ, τα οποία του αναλογούν για την πλήρη κάλυψη της κυοφορούμενης αύξησης κεφαλαίου, ύψους ως 473,3 εκατ. ευρώ, της Attica Bank, σύμφωνα με έγγραφα που ανάρτησαν στο ΓΕΜΗ οι δύο πλευρές. 

Το ΤΧΣ, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, προτίθεται να καταβάλει τα 329 εκατ. ευρώ, πριν τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση της Attica Βank, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα κατατεθεί ως έναντι συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, σε ενεχυρασμένο λογαριασμό της τράπεζας, που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. 

Ταυτόχρονα, θα υπογραφεί σύμβαση ενεχύρασης λογαριασμού και παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Στη σύμβαση περιγράφονται οι όροι και συμφωνίες για την κατάθεση του άνω χρηματικού ποσού από το ΤΧΣ, οι λόγοι της συμμετοχής του και οι όροι/συμφωνίες ή για την ανάληψη του άνω χρηματικού ποσού από την τράπεζα και την κατάθεσή του στον λογαριασμό της ΑΜΚ ή για την ενεργοποίηση του ενεχύρου και την είσπραξη των χρημάτων από το ΤΧΣ. 

Το ΤΧΣ κατέχει 1.039.572.091 κοινές μετοχές της Αttica Bank (69,5%) και τα 329 εκατ. ευρώ αποτελούν το ποσό που αναλογεί σε πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, βάσει των προτεινόμενων όρων για ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για κομβική κίνηση, καθώς η κατάθεση 329 εκατ. ευρώ σε ενεχυρασμένο λογαριασμό της Attica στην ΤτΕ, λίγο πριν την εκπνοή μιας χρήσης, στην οποία η Attica θα εγγράψει εκ νέου σημαντικές ζημιές, παρέχει σειρά ευχερειών. Η σημαντικότερη από όλες στην τρέχουσα συγκυρία έγκειται στο ότι «θωρακίζεται» η τράπεζα έναντι κινδύνου υπαναχώρησης του σχήματος Ellington-ΤΜΕΔΕ, με αφορμή την ανοικτή εκκρεμότητα της στρατηγικής για τα NPEs

Στην περίπτωση που η Ellington υπαναχωρήσει, ξεκινά, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, νέα διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να ακυρώνεται η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου. 

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετάσχουν στις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που δρομολογεί η τράπεζα, υπό την αίρεση ότι θα συμφωνηθεί η στρατηγική μείωσης των NPEs. Στην επιστολή δεν περιέχονται, προς το παρόν, πληροφορίες για τους τελικούς δικαιούχους καθώς αυτό θα ζητηθεί σε δεύτερη φάση απευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η αίρεση όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για τη στρατηγική μείωσης των NPEs ήταν αναμενόμενη, αν και επιδιώχθηκε να μη συμπεριληφθεί στην επιστολή μετόχων, με το επιχείρημα ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Δ.Σ. της τράπεζας και όχι των μετόχων. 

Η οριστικοποίηση της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) αναμένεται να συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. Σημείο τριβής αποτελεί, σύμφωνα με πηγές μετόχων, η κατανομή των πρόσθετων προβλέψεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τα καθαρά έσοδα ΑΜΚ και έκδοσης warrants,  τα οποία θα διατεθούν στον στρατηγικό επενδυτή. 

Όπως έχει αναλύσει το Euro2day.gr, πρόκειται για κομβικό θέμα καθώς σχετίζεται με τη συμφωνία μετόχων για το πώς καλύπτεται περαιτέρω ζημιά πιστωτικού κινδύνου από την τιτλοποίηση Omega. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά από την τιτλοποίηση Omega, αν δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις από την κυοφορούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση. 

Επομένως, συμφέρον της Ellington είναι να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν ψηλότερες προβλέψεις στο Omega από τα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το private equity fund, με διαφορετικά «καπέλα», κατέχει τις mezzanine και junior notes ομολογίες της τιτλοποίησης Omega, ενώ αποτελεί τον servicer των απαιτήσεων του ίδιου χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v