Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Η ΑΜΚ των 473,3 εκατ., τα warrants για Ellington και το reverse split

Πως συγκεντρώνονται τα 490 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ μετά από reverse split «μαμούθ». Η ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών και οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου 2022-25.

Attica Bank: Η ΑΜΚ των 473,3 εκατ., τα warrants για Ellington και το reverse split

Την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 490 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ και της κοινοπραξίας Ellington-ΤΜΕΔΕ, αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 30 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Προτείνεται να εκδοθούν ως 35.062.731 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ έκαστη και να διατεθούν προς 13,50 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο αποφάσεων της γενικής συνέλευσης, οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 3,51 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Εταιρίας.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. ζητά να εξουσιοδοτηθεί από το σώμα των μετόχων για την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών της Attica. Δηλαδή, warrants, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί το μετοχικό της κεφάλαιο κατά τουλάχιστον 16,7 εκατ. ευρώ. Τα warrants θα αγοραστούν από την κοινοπραξία Ellington- ΤΜΕΔΕ, η οποία, μέσω της εξάσκησής τους, θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. πάνω από 60%), με το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρεί στο 36,5%.

Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή του στην ΑΜΚ πραγματοποιείται με όρους αγοράς (με ίδιο επίπεδο ανάληψης κινδύνου και πλεονεκτημάτων, σε σχέση με ιδιώτες επενδυτές) και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Τέλος, απαιτείται έκθεση δύο ανεξάρτητων συμβούλων, που θα τεθούν στη διάθεση του Δ.Σ., πριν την απόφασή του.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία, μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σχήματος ΤΜΕΔΕ-Ellington, προβλέπει ότι από την προαναφερόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους ως 490 εκατ. ευρώ (χωρίς να είναι σαφές πως θα κατανεμηθεί η συμμετοχή στην αύξηση), τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων. Η κατανομή των προβλέψεων ανά τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο αποφασίστηκε στο Δ.Σ. της 9ης Δεκεμβρίου, όπως και η στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από μηδενική βάση και το νέο business plan της τράπεζας, για την περίοδο 2022-25.

Στόχος της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι να καλυφθούν, άμεσα, οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες. Ως αποτέλεσμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 490 εκατ. ευρώ, οι δείκτες CET 1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα αυξηθούν κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε στην έκθεση διαχείρισης, που συνόδευε τα αποτελέσματα 6μήνου, η διοίκηση της τράπεζας, σημειώνοντας ότι η μεταβολή επαρκεί για την αποκατάσταση των εποπτικών δεικτών, ακόμα και υπό δυσμενή σενάρια.

Το επιχειρησιακό σχέδιο τριετίας, όπως σκιαγραφήθηκε στην ίδια έκθεση διαχείρισης, προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό του υπολοίπου χορηγήσεων της Attica, με έμφαση στις νέες χορηγήσεις σε κλάδους υποδομών/κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος των κατασκευών καθώς και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίησή του, με την αύξηση των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2025 να έχει προϋπολογιστεί σε 1,3 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024 για περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (49 καταστήματα), με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσω νέων επενδύσεων. Τέλος, αναφερόταν ότι η τράπεζα θα επαναξιολογήσει θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Reverse split «μαμούθ» και μείωση μετοχικού κεφαλαίου

Της αύξησης κεφαλαίου θα προηγηθεί μηδενισμός της υφιστάμενης μετοχικής αξίας καθώς προτείνεται διενέργεια reverse split, με συνένωση 150 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα και εν συνεχεία μείωση μετοχικού κεφαλαίου, για σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, που θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερο χρόνο, για συμψηφισμό ζημιών.

Σήμερα η Attica Bank διαθέτει 1.495.678.371 μετοχές. Εφόσον το reverse split εγκριθεί με την προτεινόμενη αναλογία  συνένωση 150 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα) θα προκύψουν 9.971.190 μετοχές (σ.σ. με χρήση και κεφαλαιοποίησης μέρους ειδικού αποθεματικού προκειμένου να επιτευχθεί ακέραιος αριθμός). Η ονομαστική αξία, μετά το reverse split, θα ανέλθει σε 10,50 ευρώ ανά μετοχή από 0,07 ευρώ σήμερα.

Εν συνεχεία, προτείνεται να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο κατά 104,19 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας από 10,50 ευρώ σε 0,05 ευρώ και σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, το οποίο, σε δεύτερο χρόνο (σ.σ. μετά την ΑΜΚ) θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

Με δεδομένο ότι ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην συνδυαστική κεφαλαιακή ενίσχυση ως 490 εκατ. ευρώ, είτε καλύπτοντας συγκεκριμένα ποσά της ΑΜΚ, είτε –και- αγοράζοντας τους τίτλους κτήσης, που θα εκδώσει η τράπεζα (Ellington- ΤΜΕΔΕ), ο μηδενισμός της μετοχικής αξίας δεν παίζει κανένα ρόλο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ ΕΦΚΑ (8,4%) και ιδιώτες μέτοχοι (1,9%). Αν, πάντως, για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν το πράξoυν το dilution που υφίστανται είναι γιγάντιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v