Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο θρίλερ για την επόμενη ημέρα της Attica Bank

Δεν εγκρίθηκαν, χθες, στρατηγική μείωσης των NPEs και το business plan εν συνόλω. Το «αγκάθι» της κατανομής πρόσθετων προβλέψεων. «Κληρώνει» σήμερα για τη θέση της Ellington ως στρατηγικού επενδυτή. Οι προθέσεις του fund, το plan B, ο… πάγκος των επενδυτών και το φαβορί.

Νέο θρίλερ για την επόμενη ημέρα της Attica Bank

Νέο θρίλερ, εκτυλίσσεται, τις τελευταίες ώρες, στην Attica Bank, επικεντρωμένο αυτή τη φορά στην στρατηγική μείωσης των NPEs και κυρίως στην πρόθεση της Ellington να υποβάλει επιστολή δέσμευσης για τη συμμετοχή της στην κάλυψη της ΑΜΚ και την αγορά warrants.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, δεν κατάφερε να συμφωνήσει ή κατά άλλες πηγές δεν πρόλαβε να συζητήσει την στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) και κατ’ επέκταση το σκέλος του business plan της τριετίας 2023-25 που αφορά σε αυτή την παράμετρο. Αντίθετα, εγκρίθηκε το capital plan.

Σημείο έντονης τριβής, ως προς την στρατηγική μείωσης των NPEs, αποτελεί, σύμφωνα με πηγές μετόχων, η κατανομή των πρόσθετων προβλέψεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα ΑΜΚ και έκδοσης warrants, τα οποία θα διατεθούν στον στρατηγικό επενδυτή.

Όπως έχει αναλύσει το Euro2day.gr πρόκειται για κομβικό θέμα καθώς σχετίζεται με τη συμφωνία μετόχων για το πώς καλύπτεται περαιτέρω ζημιά πιστωτικού κινδύνου από την τιτλοποίηση Omega. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά από την τιτλοποίηση Omega αν δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις από την κυοφορούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Επομένως, συμφέρον της Ellington είναι να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν ψηλότερες προβλέψεις στο Omega από τα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το private equity fund, με διαφορετικά «καπέλα», κατέχει τις mezzanine και junior notes ομολογίες της τιτλοποίησης Omega, ενώ αποτελεί τον servicer των απαιτήσεων του ίδιου χαρτοφυλακίου.

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί πότε θα διενεργηθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα. Και αυτό διότι σήμερα λήγει η προθεσμία, που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την υποβολή capital plan, business plan και των δεσμεύσεων μετόχων για τη συμμετοχή στις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, που προβλέπει το capital plan. Το τελευταίο εγκρίθηκε από το χθεσινό Δ.Σ. και θα κατατεθεί. Μαζί του πρέπει να κατατεθούν και οι επιστολές δέσμευσης ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington μαζί με τα στοιχεία τελικού δικαιούχου (σ.σ. όπου μεσολαβήσουν παρένθετα νομικά πρόσωπα).

Θα υποβάλλει επιστολή δέσμευσης λέει η Ellington

Για ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ δεν εγέρθηκε ποτέ αμφιβολία, ως προς τη δέσμευση συμμετοχής. Αντίθετα, για την Ellington πύκνωσαν τις προηγούμενες ώρες δημοσιεύματα και παρασκήνια, ως προς τις προθέσεις της. Κύκλοι του private equity fund διαμηνύουν ότι θα καταθέσει επιστολή δέσμευσης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κα. Ειρήνη Μαραγκουδάκη επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με τη διοικητική ομάδα του private equity fund.

Στην περίπτωση που η Ellington δεν καταθέσει επιστολή δέσμευσης ή αυτή δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του επόπτη, ξεκινά νέα διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή με την ίδια δομή (σ.σ. το ΤΧΣ δεσμεύεται να αναλάβει την πρώτη ζημιά). Δεν ακυρώνεται, όμως, η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοση warrants.

Οι μέτοχοι και κυρίως το ΤΧΣ που κατέχει το 69,5% και δεσμεύεται να βάλει με την υφιστάμενη δομή σχεδόν 330 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, καλούνται να εγκρίνουν την ΑΜΚ και να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ για τις περαιτέρω ενέργειες. Ταυτόχρονα, θα τρέξει διαδικασία αναζήτησης νέου στρατηγικού επενδυτή.

Υπάρχει πάγκος

Σε κατάσταση θερμής εφεδρείας τελούν εφοπλιστές, που επενδύουν δυναμικά, τον τελευταίο καιρό, στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Στο παρασκήνιο υπάρχει ενδιαφέρον και από έτερο σχήμα, το οποίο, όμως, για να μετουσιωθεί σε προσφορά προς το ΤΧΣ και να ακολουθήσει συμφωνία μετόχων θα απαιτηθεί χρόνος και πιθανώς σκληρή διαπραγμάτευση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα οι εφοπλιστές δείχνουν το υπ’ αριθμόν ένα φαβορί στην περίπτωση που η Ellington εγκαταλείψει συνειδητά το δικαίωμα που της δίνει η συμφωνία με το ΤΧΣ να διαπραγματευθεί η ίδια τη μελλοντική μετοχική σύνθεση της Attica. Ενδιαφέρον της Optima Bank για την Attica Bank δεν επιβεβαιώνονται. Ακόμη και αν υπήρξαν συζητήσεις δεν έλαβαν ποτέ θεσμική μορφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v