Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Οι «φθηνές» εξαγορές ενισχύουν τις εισηγμένες

Πώς οι κινήσεις εξαγορών σε «λογικά» τιμήματα αποκλιμακώνουν τα P/E των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες πηγές κερδοφορίας. Οι περιπτώσεις των Epsilon Net και Entersoft.

Πληροφορική: Οι «φθηνές» εξαγορές ενισχύουν τις εισηγμένες

Ώθηση στις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ δίνει το μπαράζ των εξαγορών που λαμβάνει χώρα κατά την τελευταία διετία, το οποίο μάλιστα αφενός γίνεται έναντι πολύ λογικών αποτιμήσεων, αφετέρου δημιουργεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας προς όφελος των αγοραστών.

Η Epsilon Net ανακοίνωσε προχθές την εξαγορά του 80% της εταιρείας Ορόσημο έναντι 1,36 εκατ. ευρώ συν ένα ενδεχόμενο μελλοντικό earnout bonus, σε περίπτωση επίτευξης κάποιων προκαθορισμένων στόχων. Με δεδομένα ότι η Ορόσημο έχει καθαρό δανεισμό μόλις 17 χιλ. ευρώ, καθώς και ότι σημείωσε πέρυσι κέρδη προ φόρων ύψους 216 χιλ. ευρώ, προκύπτει ότι το deal έγινε με ένα δείκτη P/E γύρω στο 10.

Ανάλογα μηνύματα έρχονται και από την πλευρά της Entersoft, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας CG Soft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ και ενδεχόμενο earnout bonus. Αν συνεκτιμηθεί ότι η CG Soft έχει θετικό καθαρό ταμείο 250 χιλ. ευρώ και σημείωσε πέρυσι EBITDA 640 χιλ. ευρώ, τότε συνάγεται ότι το deal έγινε με ένα σαφώς ελκυστικό δείκτη P/E.

Κινήσεις εξαγορών σχεδιάζουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής όπως π.χ. η Profile (στο εξωτερικό), η Ideal, η Performance και η Real Consulting.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι εισηγμένοι όμιλοι μέσα από τα deals που ανακοινώνονται κατά την τελευταία διετία εξαγοράζουν κατά κανόνα επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν κερδοφόρα αποτελέσματα και παράλληλα διακρίνονται από υγιείς δείκτες ρευστότητας. Επιπλέον τα deals γίνονται σε δείκτες P/E πολύ λογικούς και σαφώς χαμηλότερους από αυτούς με τους οποίους οι εισηγμένες διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο αποκλιμακώνονται τα P/E των εισηγμένων, αλλά επιπλέον δημιουργούνται και νέες πηγές πρόσθετης κερδοφορίας γι’ αυτές.

Ειδικότερα, μέσα από τις εξαγορές αυτές, οι εισηγμένες εταιρείες δεν αποκομίζουν μόνο τις εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού και τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που εντάσσουν στο δυναμικό τους, αλλά παράλληλα: α) Διευρύνουν την γκάμα των προσφερόμενων λύσεων, β) Αποκτούν πρόσβαση σε ένα νέο πελατολόγιο, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να του πουλήσουν και τις υπόλοιπες λύσεις που διαθέτει ο όμιλος, γ) Εκμεταλλεύονται συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Στο ερώτημα τώρα, γιατί είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δέχονται να εξαγοραστούν, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι λόγοι διαφέρουν ανά περίπτωση. Σε ορισμένες εταιρείες, δεν φαίνεται να υπάρχει διάδοχη κατάσταση στο ιδιοκτησιακό σχήμα, ενώ σε κάποιες άλλες διαπιστώνεται ότι θα πρέπει να δαπανηθούν μεγάλα ποσά για επενδύσεις, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα.

Τέλος, η είσπραξη μετρητών και η διασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης μέσα από την ένταξή της σε ευρύτερα σχήματα αποτελούν πρόσθετους λόγους προκειμένου να κλειστεί μια συμφωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v