Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Ενδιαφέρον Trastor ΑΕΕΑΠ για το Vouliagmenis Mall

Το funding gap της επένδυσης για τα δύο Malls σε Ελληνικό, η άτυπη πρόταση της Πειραιώς να μπει η Trastor συνεταίρος στο Vouliagmenis Mall και πώς ανοίγει το παιχνίδι. Το plan B της Lamda για συνεπενδυτή ανάπτυξης γραφειακών χώρων.

Ελληνικό: Ενδιαφέρον Trastor ΑΕΕΑΠ για το Vouliagmenis Mall

Σε κίνηση θέτει το σύνολο της αγοράς real estate, το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς να εισέλθει, μέσω Trastor ΑΕΕΑΠ, ως συνεπενδυτής στην εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του συγκροτήματος Vouliagmenis Mall της Lamda.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, το επικαιροποιημένο business plan της Lamda για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων (Vouliagmenis Mall, Galleria Riviera) στο Ελληνικό προβλέπει αυξημένο ύψος επένδυσης (σ.σ. περί τα 800 εκατ. ευρώ), λόγω της κατακόρυφης ανόδου σε τιμές υλικών και εργασίες κατασκευής.

Η παραπάνω αύξηση προκάλεσε κενό χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε εξ ολοκλήρου με ίδια συμμετοχή είτε με ισόρροπη αύξηση ίδιας συμμετοχής και τραπεζικής χρηματοδότησης. Το εν λόγω θέμα έχει μείνει ανοικτό στη διαπραγμάτευση μεταξύ Lamda και πιστωτριών τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς), σε αντίθεση με το business plan για τα υπόλοιπα έργα στο Ελληνικό, το οποίο έχει αρχικά συμφωνηθεί.

Το πρόβλημα για τη Lamda θα καταστεί σοβαρότερο, εφόσον επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στην Πειραιώς και υπαναχωρήσει, έναντι της προκαταρκτικής συμφωνίας, βάσει της οποίας θα αποκτήσει τα γραφεία που θα ανεγερθούν πάνω και δίπλα από το Vouliagmenis Mall. Τη σχετική πρόθεση αποκάλυψε το Euro2day.gr τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς να διαψευστεί από καμία πλευρά.

Μέρος των 147 εκατ. ευρώ που προβλέπει η προκαταρκτική συμφωνία ότι θα πληρώσει η Πειραιώς για γραφεία 40 χιλ. τ.μ. καλύπτουν σκέλος της ίδιας συμμετοχής για τη Lamda (σ.σ. πρόκειται για σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι») στο έργο του Vouliagmenis Mall.

Στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων για το πώς θα μπορούσε να «θεραπευτεί» ενδεχόμενη υπαναχώρηση της Πειραιώς, η πλευρά της Lamda φέρεται να πρότεινε στον τραπεζικό όμιλο να αγοράσει τα γραφεία η ελεγχόμενη από την Πειραιώς, Trastor ΑΕΕΑΠ, αφού βρεθεί μισθωτής.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πειραιώς αντιπρότεινε να εισέλθει η Trastor ΑΕΕΑΠ στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Vouliagmenis SMSA, η οποία θα αναπτύξει εμπορικό κέντρο μικτής δομημένης επιφάνειας 125.500 τ.μ. καθώς και γραφειακούς χώρους συνολικής δομημένης επιφάνειας 27.484 τ.μ. Πρακτικά, η Πειραιώς πρότεινε να μετατραπεί από αγοραστής των γραφειακών χώρων του συγκροτήματος σε συνεπενδυτή ολόκληρου του project.

Παρότι πρόκειται για συζήτηση σε πολύ πρώιμο στάδιο και χωρίς προς το παρόν σύμπτωση, ούτε καν στην περίμετρό της, υπήρξαν διαρροές, οι οποίες ανοίγουν το παιχνίδι για το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στην αγορά του real estate, μια και πλέον είναι γνωστό ότι αναζητούνται τρόποι κάλυψης του κενού χρηματοδότησης για το Vouliagmenis Mall και δευτερευόντως για το Galleria Riviera (σ.σ. αισθητά χαμηλότερο capex σε σχέση με το Vouliagmenis Mall).

Το plan B της Lamda

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda έχει προχωρήσει σε διερεύνηση αγοράς για ανεύρεση επενδυτή, ο οποίος σε συνεργασία μαζί της (joint venture) θα αγοράσει από την Ελληνικό ΑΕ «καλάθι» οικοπέδων που προορίζονται για ανάπτυξη γραφειακών χώρων επιφάνειας ως 136 χιλ. τ.μ. Πρόκειται για projects τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε αυτά της πρώτης 5ετίας.

Στα υποψήφια προς πώληση οικόπεδα συγκαταλέγεται και αυτό που προορίζεται για ανάπτυξη office tower της Eurobank, εμβαδού περίπου 18 στρεμμάτων. Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, η διοίκηση της Eurobank ήταν και παραμένει προβληματισμένη για το αν θα προχωρήσει στην επένδυση, μετά την εκτίναξη του κόστους κατασκευής (+70 εκατ. ευρώ), αλλά τυπικά το MoU που είχε υπογράψει με την Ελληνικό ΑΕ, δεν έχει ακόμη ακυρωθεί.

Εφόσον η αναζήτηση συνεπενδυτή για τα παραπάνω οικόπεδα προχωρήσει, θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τους γραφειακούς χώρους που προορίζονται για την Πειραιώς, πάνω και δίπλα από το Vouliagmenis Mall.

Επιπρόσθετα, η Lamda βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση επεξεργασίας του νέου σχήματος των διάσπαρτων σήμερα συμμετοχών της σε εμπορικά κέντρα (Lamda Malls, Lamda Olympia Village, Lamda Vouliagmenis,Lamda Riviera), ώστε να δημιουργηθεί ο ενιαίος μετοχικά φορέας που επιδιώκεται να εισαχθεί στο Χ.Α. Η άντληση κεφαλαίων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ίδια συμμετοχή στην επένδυση για τα δύο εμπορικά κέντρα σε Ελληνικό.

Το ύψος επένδυσης δεν περιλαμβάνει το κόστος που έχει ήδη εγγραφεί (περί τα 200 εκατ. ευρώ) για την αγορά από την Ελληνικό ΑΕ των δύο οικοπέδων, επί των οποίων θα αναπτυχθούν τα εμπορικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v