Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Space Hellas: Αύξηση εσόδων αλλά και προκλήσεις το 2023

Πού βασίζει η διοίκηση της εισηγμένης την εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο στον κύκλο εργασιών στη φετινή χρήση. Τι είπε στους αναλυτές για το μέρισμα και πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Space Hellas: Αύξηση εσόδων αλλά και προκλήσεις το 2023

Ο υψηλότερος κύκλος εργασιών σε σχέση με πέρυσι, αλλά και η προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης των δαπανών αναμένεται να είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς για τον Όμιλο της Space Hellas.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης, μιλώντας χθες στους αναλυτές, εκτίμησε ότι και το 2023 η εταιρεία θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των εσόδων της, λόγω:

  • Tου μεγάλου ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων που διαθέτει (σύμφωνα με κύκλους της αγοράς άνω των 100 εκατ. ευρώ).
  • Tων σημαντικών εργασιών που αναλαμβάνει στον ιδιωτικό τομέα.
  • Tων εσόδων που θα αποκομίσει η θυγατρική SingularLogic εξαιτίας της υποστήριξης των δύο (ή και τριών) φετινών εκλογικών αναμετρήσεων.

Αν και η διοίκηση του ομίλου δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις για τον φετινό κύκλο εργασιών λόγω μιας ευρείας σειράς αστάθμητων παραγόντων, αναλυτές προβλέπουν πως το ποσοστό αύξησης μπορεί να διαμορφωθεί σε διψήφια επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το 2023 αναμένεται να παρατηρηθεί διόγκωση και στο σκέλος των δαπανών λόγω του πληθωρισμού, των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο «τρέξιμο» ορισμένων δημόσιων έργων, αλλά και εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση του ομίλου προσπαθεί μέσα από διάφορες πολιτικές να περιορίσει το ποσοστό αύξησης των εξόδων της.

Στο μέτωπο των τόκων για παράδειγμα (άνοδος επιτοκίων, αλλά και του καθαρού δανεισμού εξαιτίας των έργων που αναλαμβάνονται και των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιούνται), επιδιώκεται η μείωση του spread από την πλευρά των τραπεζών, η άντληση χαμηλότοκων κεφαλαίων μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εκτιμάται ότι από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, η αύξησή τους επιχειρείται να αμβλυνθεί μέσα από περισσότερο ευέλικτη λειτουργία των εργαζομένων και μέσα από εστίαση σε εργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Μεγάλες επενδύσεις-επιδόσεις

Ο όμιλος κατά την πενταετία 2018-2022 αύξησε τις μέσες ετήσιες πωλήσεις του κατά 82,6% σε σύγκριση με την περίοδο 2013-2017. Παράλληλα, μόνο κατά την τελευταία τριετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν εξαγορές (π.χ. 5,63 εκατ. για τη SinularLogic, 8,6 εκατ. ευρώ για το 40% της EpsilonSingularLogic, 0,75 εκατ. για την Agroapps και 1,26 εκατ. για τη SenseOne), εξοπλισμό, software, κ.λπ. Ωστόσο, παρά τις τόσο υψηλές επενδύσεις -μεγάλο τμήμα των οποίων χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό-, ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» διατηρείται στα επίπεδα του 2014, λόγω του ότι ανάλογη αύξηση με τον αριθμητή σημείωσε και ο παρονομαστής του συγκεκριμένου κλάσματος.

Τέλος, η διοίκηση της Sρace Hellas, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Η εταιρεία θα προχωρήσει και φέτος στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.
  • Λόγω των εκλογών δεν παρατηρείται κάποια αναβολή επενδύσεων στο κομμάτι της ψηφιοποίησης τουλάχιστον των μεγάλων επιχειρήσεων (ειδικότερα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας αυτές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα) ενώ στο μέτωπο των δημοσίων έργων ενδέχεται να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στη δρομολόγηση νέων συμβάσεων, πλην όμως οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις είναι αρκετές, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η εταιρεία.
  • Η διοίκηση δεν θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο εξαγοράς άλλης επιχείρησης, από τη στιγμή που θα εμφανιζόταν κάποια ευκαιρία, ωστόσο προτεραιότητά της αυτή την περίοδο είναι να προχωρήσει τις επενδύσεις της στη μητρική εταιρεία και στις θυγατρικές της, SingularLogic (στόχος να είναι κερδοφόρος και χωρίς τη συνδρομή των εσόδων από την υποστήριξη των εκλογών) και SenseOne.
  • To πρώτο τρίμηνο εξελίχθηκε ανοδικά σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, με τη διοίκηση να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά, μέσα όμως σε ένα πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v