Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Τα νέα μεγέθη στις ΑΠΕ με τις Unagi και Anemos

Το σήμα που είχε δοθεί πριν από ένα μήνα από τη διοίκηση του ομίλου. Εχει εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους το 90% των έργων της Unagi και θεωρούνται ώριμα προς ανάπτυξη.

Motor Oil: Τα νέα μεγέθη στις ΑΠΕ με τις Unagi και Anemos

Πριν από ένα μήνα, ο Πέτρος Τζαννετάκης είχε προϊδεάσει για τη σημαντική εξαγορά που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Motor Oil, μιλώντας στους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, είχε πει ότι ο όμιλος συνεχίζει να διερευνά ευκαιρίες εξαγορών στον τομέα των ΑΠΕ και άφησε τις λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθεί στο εξής για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών του στην πράσινη ενέργεια κατά τις ανακοινώσεις του α’ τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Η γνωστοποίηση της απόκτησης του 75% της Unagi Α.Ε. έγινε τέσσερις ημέρες πριν από αυτές, πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο, Τρίτη, για να ακολουθήσει μία ημέρα μετά το conference call με τους αναλυτές.

Η θυγατρική More, μετά την εξαγορά, πέρυσι, της Anemos res και τώρα της Unagi αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης πλέον των 3 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι τρεις εταιρείες, Baliaga, Pivot Solar και Teichio, στις οποίες η Unagi ελέγχει το 51%, κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,9 GW.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το 90% από αυτά έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους, συνεπώς θεωρούνται ώριμα προς ανάπτυξη, με ορίζοντα αδειοδότησης σύνδεσης στα τέλη του έτους. Περί τα 500 MW, εξάλλου, αναμένεται να πάρουν άμεσα άδεια σύνδεσης.

Σήμερα η More διαθέτει εν λειτουργία ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 772 MW, από 280 MW στα τέλη του 2021, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται πάρκα δυναμικότητας 84 MW.

Η συναλλαγή φαίνεται επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη:

  • Τη Motor Oil, που ενισχύει αποφασιστικά τον πυλώνα των ΑΠΕ.
  • Τη ΔEΗ Ανανεώσιμες, που κατέχει το 49% στις τρεις προαναφερόμενες εταιρείες της Unagi, γιατί αποκτά ένα αξιόπιστο συνεταίρο, με διαθέσιμα κεφάλαια, για την από κοινού ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους.
  • Τους αδελφούς Γιώργο και Χρήστο Μανωλόπουλο, που διασφαλίζουν μέσω των δύο ομίλων την προοπτική κατασκευής των έργων ΑΠΕ που διέθεταν. Στην Unagi διατηρούν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, το τίμημα εξαγοράς του 75% της Unagi είναι χαμηλό και σε κάθε περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την αξία του πακέτου, καθώς συμφωνήθηκε η Motor Oil να ρίξει τα περισσότερα χρήματα στην ανάπτυξη των έργων των τριών θυγατρικών της εξαγοραζόμενης εταιρείας.

Ενδεχομένως, περισσότερες διευκρινίσεις να δοθούν στο conference call με τους αναλυτές. Πάντως, η Motor Oil ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει πάνω από 4 δισ. ευρώ στους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης του ομίλου, με ορίζοντα το 2030: Ηλεκτρισμός, Κινητικότητα-Νέες τεχνολογίες, ΑΠΕ, Φυσικό Αέριο-Εναλλακτικά Καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v