Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Entersoft: Υψηλές προοπτικές ανάπτυξης σε Ελλάδα-Ρουμανία

Η πορεία του ομίλου το 2023 κινείται καλύτερα σε σχέση με τους αρχικούς του στόχους, δήλωσε ο CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα σχέδια για εξαγορές.

Entersoft: Υψηλές προοπτικές ανάπτυξης σε Ελλάδα-Ρουμανία

Στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της Entersoft σε Ελλάδα και Ρουμανία κατά τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε στο χθεσινό conference call προς τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου ομίλου Αντώνης Κοτζαμανίδης, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και στις δύο αυτές χώρες.

Σε ό,τι αφορά το 2023, ο Αντώνης Κοτζαμανίδης δήλωσε πως μέχρι τώρα η πορεία του ομίλου κινείται καλύτερα σε σχέση με τους αρχικούς του στόχους (αύξηση κύκλου εργασιών κατά 30% και περιθώριο EBITDA γύρω στο 35%), πλην όμως η εισηγμένη δεν θα προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση του guidance για λόγους συντηρητικότητας.

Η αναπτυξιακή πορεία όμως της Entersoft δεν σταματά το 2023, καθώς από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν τα ουσιαστικά οφέλη για την εταιρεία από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο στην ελληνική όσο και στη ρουμανική αγορά.

Στην Ελλάδα η εταιρεία ωφελήθηκε σε ένα μικρό μόνο βαθμό κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης που δόθηκαν (voucher σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις), πλην όμως τα κονδύλια εκείνα που αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό την Entersoft θα ξεκινήσουν από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και κυρίως από το επόμενο έτος και μετά (π.χ. επιχορηγήσεις 400 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεταξύ 30 και 300 εκατ. ευρώ).

«Το μόνο βέβαιο είναι πως χρηματοδοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάρα πολλά και το στοίχημα για εμάς τις εταιρείες του κλάδου είναι να πείσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ψηφιοποίησή τους. Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών του κλάδου και αν τα καταφέρουμε, τότε η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού θα μπορούσε να διπλασιαστεί κατά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πολύ σημαντικά οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προσδοκά από το 2024 η Entersoft και στη Ρουμανία: «Η χώρα αυτή σε σχέση με την πρόοδο των κονδυλίων βρίσκεται εκεί που η Ελλάδα βρισκόταν πέρυσι, άρα οι πρόσθετες εργασίες θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από το επόμενο έτος», δήλωσε ο CEO της Entersoft.

Εξαγορές σε Ελλάδα-Ρουμανία

«Δεν έχουμε σταματήσει να κοιτάμε στην Ελλάδα περιπτώσεις άλλων εταιρειών προς εξαγορά, προκειμένου είτε να επεκταθούμε σε νέες κάθετες αγορές είτε να διευρύνουμε την παρουσία μας σε αγορές που είμαστε ήδη τοποθετημένοι», σημείωσε ο Αντώνης Κοτζαμανίδης προσθέτοντας πως η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού τείνει να συγκεντρωθεί σε τρεις μεγάλους ομίλους (Entersoft, Epsilon Net, SoftOne), ότι έχουν λιγοστέψει οι ελληνικές εταιρείες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εξαγορά και πως από το 2024 θα ξεκινήσει εντονότερα η αναζήτηση νέων εξαγορών από την Entersoft στην αγορά της Ρουμανίας.

Επίσης, στο πλαίσιο του conference call, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γρηγόρης Τσούρτος ανέλυσε τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
• Ο φορολογικός συντελεστής του 2023 αναμένεται να κινηθεί πέντε με έξι μονάδες χαμηλότερα από το 22% (συμμετοχή Ρουμανίας και Βουλγαρίας, αλλά και κάποια αναπτυξιακά κίνητρα).
• Το 60% του κύκλου εργασιών του πρώτου εξαμήνου αφορά επαναλαμβανόμενα έσοδα, με τον όμιλο να διαθέτει μια πολύ υγιή σχέση επαναλαμβανόμενων εσόδων και νέων εργασιών.

Πορεία Α’ εξαμήνου

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, ο όμιλος Entersoft σημείωσε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς:
- Έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2022 (14,6 εκατ. ευρώ).
- EBITDA 6,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,6 εκατ.).
- Κέρδη προ φόρων 5,0 εκατ. ευρώ., αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (3,3 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v