Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Ψάλτης: Τα οφέλη από τη συμφωνία με UniCredit

Τα νέα δεδομένα για την τράπεζα που γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα που θα αποκτήσει στρατηγικό anchor investor. Ανεβάζει τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2023.

Β. Ψάλτης: Τα οφέλη από τη συμφωνία με UniCredit

Σε συντηρητική αναθεώρηση της καθοδήγησης για καθαρά έσοδα από τόκους, κερδοφορία και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προχώρησε η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας εστίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη σημασία της συμφωνίας με τη UniCredit.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναθεώρησε την καθοδήγηση για καθαρά έσοδα από τόκους χρήσης σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ πριν. Την ίδια στιγμή, όμως, εκτίμησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους το τέταρτο τρίμηνο θα είναι υψηλότερα του τρίτου (477 εκατ. ευρώ), λόγω περαιτέρω βελτίωσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και της προσέγγισης του στόχου πιστωτικής επέκτασης. Ως εκ τούτου, τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν, σύμφωνα με αναλυτές, την καθοδήγηση για 1,8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha αναθεώρησε και τον στόχο απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε άνω του 11,5% από 11%, παρότι στο τρίτο τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 13,9% και όπως προαναφέρθηκε, διατύπωσε εκτίμηση για υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους στο τέταρτο τρίμηνο. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν στο 9μηνο σε 0,24 ευρώ, έναντι στόχου έτους πάνω από 0,30 ευρώ.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η έκπληξη ήρθε από τις καλύτερες οργανικές επιδόσεις, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στο Γ' τρίμηνο σε 477 εκατ. ευρώ (+8,4% σε τριμηνιαία βάση) και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε 108,5 εκατ. ευρώ (+11,8%). Τα χαμηλότερα των αναμενομένων έσοδα trading (ζημιές 13,8 εκατ. ευρώ στο Γ' τρίμηνο) «ψαλίδισαν» μέρος της παραπάνω επίδοσης σε σχέση με το consensus. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε περαιτέρω σε 2,59% από 2,4% στο Β' τρίμηνο.

Η μικρή μείωση 1,5% στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα (235,5 εκατ. ευρώ), σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προβλέψεις (CoR 79 μ.β.) και τα υψηλότερα των αναμενομένων λοιπά έσοδα εξηγούν την καλύτερη κατά 7%, έναντι του consensus, επίδοση στα καθαρά κέρδη (188 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση αναθεώρησε τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο 43% (από 45%).

Θα προσεγγίσει τον στόχο πιστωτικής επέκτασης

Η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα επιτύχει ή θα προσεγγίσει με μικρή απόκλιση τον στόχο που έχει τεθεί για εξυπηρετούμενα δάνεια 33 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς καθώς έχει στο pipeline σειρά χορηγήσεων. Στο 9μηνο, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 31,8 δισ., αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 400 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Επομένως στο τρέχον τρίμηνο η τράπεζα στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1 με 1,2 δισ. ευρώ.

Ελαφρώς χαμηλότερο NII το 2024

Αναφορικά με το 2024, η Alpha εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα της φετινής χρονιάς αλλά η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 12%. Για το 2025, όπου και εστίασαν οι επενδυτές, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων, η διοίκηση ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της δομής του ισολογισμού καθώς και τη δυνατότητα άμυνας που προσδίδουν οι ανανεώσεις σημαντικού μέρους του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (σ.σ. δυνατότητα υψηλότερων προσόδων) καθώς και οι κινήσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου.

Μικρότερες εκδόσεις MREL

Τέλος, εκτίμησε ότι μετά το deal με τη UniCredit θα απαιτηθούν χαμηλότερες νέες εκδόσεις MREL καθώς οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύονται κατά τουλάχιστον 100 μ.β. από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, που θα επιφέρει η συγχώνευση UniCredit Romana - Alpha Βank Romania και του γεγονότος ότι η Alpha θα διατηρήσει συμμετοχή στο νέο σχήμα (9,9%).

Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία από τη συγχώνευση των θυγατρικών της UniCredit και της Αlpha Bank θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα με 5,4 χιλιάδες εργαζόμενους και 297 καταστήματα, ενώ οι καταθέσεις υπολογίζονται pro forma σε 12,1 δισ.

Η απόκτηση του 51% της AlphaLife από τον ιταλικό όμιλο συνδυάζεται με μακροχρόνια συμφωνία για αποκλειστική διάθεση προϊόντων από την Alpha Βank. Ευρύτερα η συνεργασία των δύο πλευρών θα δυναμώσει τη θέση της ελληνικής πλευράς σε επιλεγμένους τομείς.

Παράλληλα, η είσοδος της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου καθιστά την Alpha Βank τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που θα έχει στρατηγικό anchor investor. Η Alpha Βank επιδιώκει να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και ελπίζει να πάρει την έγκριση των εποπτικών αρχών στις αρχές του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v