Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Μεταξύ 3,7–4 ευρώ το εύρος της τιμής διάθεσης

(upd) Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών θα διατεθεί στους ξένους επενδυτές. Εως 27% θα πουλήσει το ΤΧΣ. Πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προσδοκίες για προσφορές πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Πειραιώς: Μεταξύ 3,7–4 ευρώ το εύρος της τιμής διάθεσης

Αναψε το πράσινο φως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την τυπική έγκριση του ενημερωτικού δελτίου, ενώ αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το πρωί της Δευτέρας, ώστε να ξεκινήσει η αποεπένδυση του Ταμείου από την Τράπεζα Πειραιώς

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1012η/3.3.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε τις αιτήσεις της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.» και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών», αναφέρει ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί εστάλησαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το εύρος τιμής διάθεσης που θα κυμαίνεται από 3,7 έως 4 ευρώ, αλλά και το ποσοστό πώλησης, που θα ξεκινά από το 22% έως το 27%, δηλαδή το σύνολο των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να πουληθεί το 27%, κάτι που προεξοφλούν ήδη ξένοι επενδυτές. 

Το placement θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού θα διατεθεί στους ξένους επενδυτές και ένα μικρό κομμάτι στην ελληνική αγορά. 

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι σε περίπτωση που πουληθεί το 27% η αξία του ποσοστού που θα διατεθεί στην ελληνική αγορά θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ. 

 

Πάνω από 8 δισ. ευρώ οι αναμενόμενη ζήτηση

Η ισχυρή πιθανότητα το πάνω μέρος του εύρους τιμής διάθεσης να εφορμά από το κλείσιμο της Παρασκευής (3,986 ευρώ) αποτυπώνει, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, την ισχυρή ζήτηση, όπως προέκυψε από τη διαδικασία του wall crossing, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Το ύψος των μη δεσμευτικών προσφορών ξεπερνά αισθητά τον άτυπο πήχη των 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το υποψήφιο σχήμα αναδόχων

ΒofA, Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC, Euroxx, Axia, Πειραιώς ΑΧΕ θα συμμετάσχουν στο σχήμα αναδοχής με την Bank of America να λειτουργεί (από κοινού με κάποιον άλλο) ως διεθνής συντονιστής.

Μετοχολόγιο

Στις 31/12/2023 το ΤΧΣ κατείχε 337.599.150 μετοχές Πειραιώς (27%), η Paulson & Co συνολικά 232.758.919 μετοχές (18,62%) και η Helikon Investments μέσω του Helikon Long Short Equity Fund 54.373.407 δικαιώματα ψήφου (4,348%) και 62.878.569 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές (5,02%) και προέρχονται από χρηματοοικονομικά μέσα (cash settled equity swap) με ημερομηνίες λήξης την 4η Φεβρουαρίου 2025 και την 4η Νοεμβρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v