Τη δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά των μπαταριών σηματοδοτούν οι επενδύσεις που δρομολογεί η MetlenΜΥΤΙΛ -0,87%, συνολικής ισχύος άνω των 3 GWh, από τη Χιλή μέχρι την Ελλάδα, τη Βρετανία και σε πλειάδα ευρωπαϊκών αγορών.Η κίνηση αφορά μια μαζική συμφωνία προμήθειας μπαταριών από την κινεζική Jinko Solar και εντάσσεται στην περαιτέρω παγκοσμιοποίηση του portfolio του ομίλου, που όχι μόνο επεκτείνεται στις ταχύτατα αναδυόμενες ενεργειακές αγορές, όπως της Λατινικής Αμερικής, αλλά και εξαπλώνεται σε όλες τις μεγάλες και ώριμες ευρωπαϊκές, όπως της Μ. Βρετανίας και της Ιταλίας, όπου έχει ήδη παρουσία.
Κεντρική επιδίωξη της M Renewables, του πράσινου βραχίονα της Μetlen, είναι να έχει «βάλει στην πρίζα» μέχρι τα τέλη του έτους συστήματα αποθήκευσης 1,6 GWh διεθνώς και σε ένα χρόνο από σήμερα συνολικής ισχύος πάνω από 3 GWh, τόσο για λογαριασμό πελατών της όσο και στο πλαίσιο του ακολουθούμενου τα τελευταία χρόνια asset rotation.
Του μοντέλου δηλαδή με το οποίο τα έσοδα από τα έργα που πουλάει, «αιμοδοτούν» νέα projects, έτσι ώστε τα κεφάλαια να ανακυκλώνονται και το παγκόσμιο πράσινο portfolio της, που σήμερα ξεπερνάει τα 11 GW, να είναι στην ουσία αυτοχρηματοδοτούμενο.
Την κίνηση επικύρωσε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες η M Renewables και η Jinko Solar, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους και στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς διατηρούν πολύχρονη συνεργασία στην προμήθεια φωτοβολταϊκών.
Τεχνολογική και γεωγραφική διασπορά
Εχει τη σημασία του ότι οι μπαταρίες αυτές θα είναι όλων των ειδών. Από standalone, «behind the meter» που συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά και στις οποίες αποθηκεύεται μέρος της παραγωγής των ηλιακών σταθμών, αλλά και μπαταρίες σε πάρκα οι οποίες απορροφούν ενέργεια και από το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς επίσης υβριδικά έργα.
Ως κίνηση η τεχνολογική αυτή διασπορά εντάσσεται στη λογική, η εταιρεία να είναι παρούσα σε όλα τα είδη αποθήκευσης και με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, όπως ανέφερε χθες σε ειδική εκδήλωση ο Εκτελεστικός Διευθυντής της M Renewables Νίκος Παπαπέτρου.
Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη ως καθετοποιημένος όμιλος σε συνολικά 14 χώρες, ενώ διατηρεί παρουσία σε επιπλέον 10 χώρες. Στη Βρετανία για παράδειγμα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο με μερίδιο 30% στην αποθήκευση. Οσο για την Ελλάδα, ένα 20-25% της νέας αυτής ισχύος των 3 GWh θα αφορά εγχώρια έργα.
Το παιχνίδι γύρω από τις μπαταρίες, το ιερό δισκοπότηρο της πράσινης μετάβασης, χωρίς τις οποίες το στοίχημα για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα μείνει στα χαρτιά, γίνεται όλο και πιο σύνθετο και αφορά μόνο μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες.
«Κανένα πράσινο utility δεν έχει τύχη στη νέα εποχή και δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα αν δεν εγκαταστήσει μπαταρίες, το ρεύμα από τις οποίες είναι πιο φθηνό από τη θερμική παραγωγή», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αγοράς με πολύ σημαντική δυναμική, αυτήν της Χιλής.
Το παράδειγμα της Χιλής
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές διεθνώς και έχει ήδη μπει στη 2η φάση της πράσινης μετάβασης, όπου λόγω των μπαταριών, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι σταθερή και δεν υπάρχουν απότομες διακυμάνσεις (base load φορτία).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτην Ελλάδα, ζούμε ακόμη το τέλος της 1ης φάσης, δηλαδή τη μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών, με πληθώρα περικοπών και έντονη αστάθεια. Στη Χιλή βρίσκονται πολύ πιο μπροστά όχι μόνο από εμάς αλλά και από πλειάδα ευρωπαϊκών αγορών.
Στη λατινοαμερικανική αγορά, όπου η M Renewables φαίνεται να έχει περισσότερη δουλειά παρά ποτέ, χάρη στις μπαταρίες, οι «ηλιακές ώρες» υποκαθιστούν όλο και περισσότερες «θερμικές» (παραγωγή δηλαδή από συμβατικές θερμικές μονάδες), με τη χώρα να φτάνει σε εγκατεστημένη ισχύ αποθήκευσης τις 10 GWh μέχρι τα τέλη του έτους.
Στην αγορά αυτή, που θεωρείται από τα καλύτερα παραδείγματα διεθνώς, οι μπαταρίες είναι συγκεντρωμένες στον Βορρά και τα αιολικά πάρκα στο Νότο, η ενεργειακή μετάβαση «τρέχει» από το 2016 και οι περικοπές (με ποσοστά 40%) μαζί με τις αρνητικές τιμές εμφανίστηκαν τέσσερα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι στην Ευρώπη.
Στο ιστορικό της συνεργασίας με τη Μetlen, που ξεκίνησε πριν από μια 10ετία με προμήθεια εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά έργα 4,5 GW (Ευρώπη, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Χιλή), αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βαρλάμης, διευθυντής πωλήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης της JinKo Solar EU.
Τόσο είναι και το διάστημα που δραστηριοποιείται και η Μetlen στην εγκατάσταση μπαταριών λιθίου. Στα αρχικά βήματά της η αποθήκευση δεν ήταν εύκολος κλάδος, καθώς η τεχνολογία ήταν πολύ λιγότερο ώριμη, ωστόσο έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά, την τελευταία διετία το κόστος των μπαταριών έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό και τα οικονομικά υλοποίησης των έργων έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Ταυτόχρονα, τα trends θέλουν να έρχεται η ώρα των μεγαλύτερης διάρκειας μπαταριών, ακόμη και των εξάωρης διάρκειας, οι αποδόσεις των οποίων είναι πολύ υψηλότερες, όμως αντίστοιχα υψηλά είναι και τα κόστη, τα οποία μπορούν να αντέξουν μόνο οι ισχυροί καθετοποιημένοι παίκτες.