Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκλεισε το deal MIG-Deutsche Τelekom για ΟΤΕ

Η MIG συμφώνησε με την Deutsche Telekom να πωλήσει το 19,99% του ΟΤΕ στα 26 ευρώ ανά μετοχή, σε ένα deal συνολικής αξίας € 2,5 δισ. Κεφαλαιακά κέρδη 200 εκ. ευρώ για τη MIG. Στο 33% στοχεύει η DT. Οι αντιδράσεις των αναλυτών.

Έκλεισε το deal MIG-Deutsche Τelekom για ΟΤΕ
Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε συμφωνία με την Deutsche Telekom για την πώληση 98.026.324 μετοχών του ΟΤΕ (ήτοι ποσοστό 19,99%) προς 26 ευρώ ανά μετοχή. To συνολικό deal  ανέρχεται στα  2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως, με βάση την εκτιμώμενη μέση τιμή κτήσης των μετοχών του ΟΤΕ από τη Marfin Investment Group στα 23,9 ευρώ, προκύπτει υπεραξία για τον επενδυτικό όμιλο που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.  

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, κ. Rene Obermann, αναφέρει ότι η γερμανική εταιρία στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση του Οργανισμού από το 2009.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο ΟΤΕ θα συμβάλλει στα κέρδη ανά μετοχή της από το πρώτο έτος.

«Το πρώτο που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε έγκριση για την αύξηση του μεριδίου μας πάνω από το 20%» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού κολοσσού, κ. Karl-Gerhard Eick, όπως μεταδίδει το Thomson Financial.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Obermann, το ποσοστό της Deutsche Telekom δεν αναμένεται να υπερβεί το 33% για να αποφύγει την υποχρέωση κατάθεσης προσφοράς εξαγοράς του συνόλου της ελληνικής εταιρίας.    

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μαΐου 2008 και τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεως σχετικού αιτήματος της Deutsche Telekom από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδος.

Επίσης, η συμφωνία έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της MIG και το εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Telekom, τελεί όμως υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της και από το Επιβλέπον Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας (Supervisory Board).

*** Η ανακοίνωση της Deutsche Telekom

Η Deutsche Telekom γνωστοποιεί ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Marfin Investment Group (MIG), δυνάμει της οποίας η Deutsche Telekom θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ) κυριότητος της MIG, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό κατά τι μικρότερο του 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή και συνολικώς 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Deutsche Telekom, καθώς και της υπογραφής συμφωνίας μετόχων με το ελληνικό δημόσιο, όπως και της λήψεως της εγκρίσεως της Διυπουργικής Επιτροπής για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, προς πραγματοποίηση των στρατηγικών στόχων της.

Η έναρξη συνομιλιών μεταξύ της D.T. και του ελληνικού δημοσίου για την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

*** Δήλωση Αλογοσκούφη - Χατζηδάκη  

Μετά την ανακοίνωση της Deutsche Telekom για τη συμφωνία αγοράς ποσοστού περίπου 20% του ΟΤΕ από τη Marfin Investment Group, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπό αίρεση συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία είναι συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ. Μένει να συμφωνηθούν μια σειρά από ζητήματα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Deutsche Telekom. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Deutsche Telekom».

*** Αντιδρά η ΟΜΕ-ΟΤΕ

Με απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Μαρτίου «υποδέχεται» την ανακοίνωση του deal η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μετά την επίσημη ανακοίνωση της Deutsche Telekom για την απόκτηση του πακέτου μετοχών ΟΤΕ που κατείχε η Marfin, την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για απόκτηση από την Deutsche Telekom μετοχών ΟΤΕ πέραν του 20%, ανοίγει νέος κύκλος ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΤΕ.

Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ακόμα σοβαρότατο λόγο, πέραν του Ασφαλιστικού, για μια δυναμική και μαζική συμμετοχή στη μεθαυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία της 19ης Μαρτίου».

***Δήλωση υπεύθυνης Οικονομίας ΠΑΣΟΚ, κ. Λ. Κατσέλη

Δυστυχώς, η προδιαγεγραμμένη πορεία εκποίησης του ΟΤΕ φαίνεται ότι προχωρά με την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης.

Η άνευ όρων διαφαινόμενη εξαγορά του εθνικού τηλεπικοινωνιακού μας οργανισμού από την Deutsche Telekom επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εδώ και καιρό είχε επίμονα εκφράσει το ΠΑΣΟΚ.

Η τροπολογία την οποία είχαμε καταθέσει διασφάλιζε ότι το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου δεν θα έπεφτε κάτω από το 28%.

Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει ευθέως ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και τη διοίκησή της.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα τις πληρώσουν οι πολίτες, με υψηλότερα τιμολόγια και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες, αλλά και η ίδια η εταιρία, με απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού της και των δυνατοτήτων για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη.

Την προειδοποιούμε ότι θα μας βρει απέναντι σε κάθε προσπάθεια αφελληνισμού του ΟΤΕ και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αταλάντευτα τη θέση του ότι οι επιχειρήσεις εθνικής στρατηγικής σημασίας παραμένουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

*** S&P: Καμία αλλαγή στα ratings του ΟΤΕ

Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις ή οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ από την απόφαση της Deutsche Telekom να προχωρήσει στην εξαγορά του 20% του Οργανισμού από τη MIG, αναφέρει η S&P.

O διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η οποία «σύνδεση» της πιστοληπτικής ικανότητας των δύο εταιριών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ελέγχου του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρία.

*** Τα σχόλια των αναλυτών 
 
Premium στο 35,8% για τις μετοχές του ΟΤΕ αλλά και κέρδη 8,5% για τη MIG περιλαμβάνει το deal με τη γερμανική εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναφέρουν οι αναλυτές, ενώ επισημαίνουν τα οφέλη για τις ίδιες τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Υψηλότερη τιμή κατά 35,8% έναντι της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής και 19,1% έναντι του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας προβλέπει το συμφωνηθέν τίμημα της εξαγοράς από την Deutsche Telekom του 20% που κατέχει η MIG στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Proton Bank, το deal αποτιμά τον ΟΤΕ στις 7,2 φορές τον λόγο EV προς EBITDA και 16,9 φορές τα εκτιμώμενα για το 2008 κέρδη ανά μετοχή - δηλαδή κατά 34% και 44% premium έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Αντίστοιχο με την τιμή που έχει θέσει ως στόχο κρίνει η Alpha Finance το premium που θα καταβληθεί από τη γερμανική εταιρία, ενώ σε ό,τι αφορά την ίδια τη MIG, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι θα πουλήσει τη συμμετοχή της έναντι 2,54 δισ. ευρώ, 8,5% υψηλότερα από ό,τι την αγόρασε. Ο όμιλος της MIG θα έχει έτσι ρευστότητα σε μια περίοδο πολύ κακών συνθηκών.

Πιθανή χαρακτηρίζει για σήμερα την υπεραπόδοση των μετοχών του ΟΤΕ και της MIG η EFG Eurobank Securities, σημειώνοντας ότι το τίμημα υποδηλώνει premium 35,8% από την τελευταία τιμή κλεισίματος του Οργανισμού, ενώ είναι υψηλότερο και από τη μέση τιμή κτήσης των μετοχών από τη Marfin Investment Group (στα 23,9 ευρώ). 

Η Εθνική P&K αναφέρει ότι τα νέα είναι καλά για τον ΟΤΕ καθώς αίρεται ο κίνδυνος της υπερπροσφοράς τίτλων, εξασφαλίζεται η ομαλότερη διοικητική μετάβαση και πιθανόν αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.

Κατά την εκτίμηση της HSBC, πρόκειται για ένα επικερδές deal για τον ΟΤΕ αλλά και για τη MIG, η οποία εκτιμάται ότι θα εγγράψει κεφαλαιακά κέρδη 200 εκατ. ευρώ.

Σε "peer perform" από "underperform" αναβάθμισε την αξιολόγηση για τη μετοχή του ΟΤΕ η Bear Stearns, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

*** Χθες, πρώτο το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

"Πυρετώδεις διεργασίες εκτυλίχτηκαν -και συνεχίζονται- μέσα στο σαββατοκύριακο, μεταξύ της κυβέρνησης, της Marfin Financial Group και της Deutsche Telekom, προκειμένου να κλείσει μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες του 2008.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, στόχος είναι να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις το πρωί της Δευτέρας, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία θα περιλαμβάνει πλήρη μεταβίβαση ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει η MIG στον ΟΤΕ, το οποίο ως γνωστόν προσεγγίζει το 20%, σε τιμή άνω των 24 ευρώ, ήτοι με σημαντικότατο premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπήρξαν επαφές και με άλλους ενδιαφερομένους, ωστόσο η λύση της Deutsche Telekom επιλέχτηκε και με γνώμονα το γεγονός ότι γνωρίζει καλά τον ελληνικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, ενώ το ενδιαφέρον της να καταστεί «στρατηγικός» στον ΟΤΕ έχει εκδηλωθεί εδώ και μεγάλο διάστημα.

Εφόσον το deal κλείσει, όπως αναμένεται, με τους όρους που προαναφέρθηκαν (τιμή σαφώς ανώτερη από τα 24 ευρώ και για ολόκληρο το ποσοστό), η MIG ανακτά άμεσα ρευστότητα της τάξεως των 2,4 - 2,5 δισ. ευρώ, αποκομίζοντας και υπεραξίες, που θα καταγραφούν σε αυτό ή στο επόμενο τρίμηνο ανάλογα με το πότε θα γίνει η συναλλαγή.

Κι αυτό καθώς η μέση τιμή κτήσης που διαθέτει υπολογίζεται από έγκυρους παρατηρητές ότι είναι αισθητά κατώτερη της προβλεπόμενης τιμής πώλησης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v