Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Τα ντεσού του deal με τη Μαρούλης

Με καθαρά δάνεια μόλις 25 εκατ. ευρώ θα πάρει το 33,3% της ΑΕΓΕΚ και το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ο όμιλος Μαρούλη, βάσει των όρων της καταρχήν συμφωνίας με τις επικεφαλής τράπεζες. Οι λεπτομέρειες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΑΕΓΕΚ: Τα ντεσού του deal με τη Μαρούλης
Με καθαρά δάνεια μόλις 25 εκατ. ευρώ θα πάρει το 33,3% της ΑΕΓΕΚ και το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ο όμιλος Μαρούλη, βάσει των όρων της καταρχήν συμφωνίας με τις επικεφαλής των πιστωτριών τραπεζών της ΑΕΓΕΚ, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 34 εκατ. ευρώ και τη διαγραφή επιπλέον δανείων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ο εναπομείνας καθαρός δανεισμός μετά τις παραπάνω κινήσεις θα διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ και θα αφορά κυρίως σε συμβάσεις leasing και προεξόφληση επιταγών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τράπεζες θα καλύψουν στο σύνολό της την αύξηση κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ κατά 75,2 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με έκδοση 150.537.924 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστη και με τιμή διάθεσης 0,50 ευρώ εκάστη. Τα έσοδα που θα αντληθούν από την προαναφερθείσα αύξηση θα διατεθούν για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΕΓΕΚ.

Παράλληλα, προβλέπεται να διενεργηθούν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική συνολικού ύψους 96 εκατ. ευρώ που θα καλυφθούν πλήρως από την ΑΕΓΕΚ.

Το σύνολο των εσόδων που θα αντληθούν από τις προαναφερόμενες αυξήσεις θα διατεθεί για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων και κεφάλαιο κίνησης της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Επομένως οι τράπεζες θα διαθέσουν 75,2 εκατ. ευρώ στην αύξηση της ΑΕΓΕΚ και η εισηγμένη με τη σειρά της 96 εκατ. ευρώ ως νέα κεφάλαια στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, μέσω των οποίων θα αποπληρωθούν δάνεια περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά διαγράφεται δανεισμός της ΑΕΓΕΚ από πλευράς τραπεζών ύψους 60 εκατ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση δε δανείων ύψους 34 εκατ. ευρώ οι τράπεζες θα βρεθούν να κατέχουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 17% της ΑΕΓΕΚ με την Πρόμαχος του επιχειρηματία κ. Ι. Μαρούλη να κατέχει το 33,3%.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η ΑΕΓΕΚ θα μεταβιβάσει στην Πρόμαχος έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική κρατώντας το υπόλοιπο 20%. Η μεταβίβαση θα διενεργηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαδοχικών αυξήσεων συνολικού ύψους 96 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση ορισμένων ακινήτων, ιδιοκτησίας της ΑΕΓΕΚ και της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε., με διάθεση του τιμήματος προς ισόποση εξόφληση τραπεζικών υποχρεώσεων, καθώς και άρση των υφιστάμενων εμπράγματων βαρών υπέρ πιστωτριών τραπεζών επί των υπόλοιπων ακινήτων των εταιριών.

Για την εφαρμογή του ανωτέρω επενδυτικού σχεδίου θα απαιτηθεί η συναίνεση του συνόλου των πιστοδοτριών τραπεζών οι οποίες καλούνται να εγκρίνουν το σχέδιο σε προθεσμία δύο εβδομάδων.

Απαιτείται επίσης έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, των αρμόδιων διοικητικών και χρηματιστηριακών αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπεριλαμβανομένης, καθώς και η πλήρωση λοιπών όρων συνήθων σε παρόμοιες συναλλαγές.

Αναβλήθηκε η τακτική Γ.Σ.

Στις 11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της ΑΕΓΕΚ, λόγω έλλειψης απαρτίας στην προγραμματισμένη για σήμερα, 30 Ιουνίου, συνέλευση των μετόχων.
   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v