Απελευθερώνεται η αγορά διαγνωστικών κέντρων

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδηλωθεί μπαράζ εξαγορών διαγνωστικών κέντρων ή και αλυσίδων από τις εισηγμένες Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, Euromedica και από τη μη εισηγμένη Βιοϊατρική.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Απελευθερώνεται η αγορά διαγνωστικών κέντρων
Την αναμενόμενη εδώ και χρόνια απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας επιφέρει η κατάργηση της υποχρέωσης για κατοχή του 51% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε διαγνωστικού κέντρου από ιατρό, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο από τους ιδιωτικούς ομίλους υγείας.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση απαλείφει την υποχρέωση κατοχής του 51% από τον ιατρό ή τους ιατρούς, στο όνομα των οποίων έβγαινε η άδεια του διαγνωστικού κέντρου και παρά τις αντιδράσεις των ιατρών δύσκολα θα αλλάξει, καθώς το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα είχε κριθεί αντισυνταγματικό από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας θα μπορούν έτσι να κατέχουν από το 51% έως το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των διαγνωστικών κέντρων και δεν θα χρειάζεται να συστήνουν διαφορετικές εταιρίες για καθένα από αυτά. Σήμερα, όμιλοι, όπως η Euromedica και η Βιοϊατρική, αναγκάζονται για κάθε διαγνωστικό κέντρο να έχουν ξεχωριστή εταιρία, στην οποία κατέχουν άμεσα μόνο έως το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Έτσι, οι αλυσίδες επωμίζονται επιπλέον κόστος λόγω της λαβυρινθώδους δομής τους, ενώ δεν έχουν δυνατότητα ενοποίησης θυγατρικών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδηλωθεί μπαράζ εξαγορών διαγνωστικών κέντρων ή και αλυσίδων από τις εισηγμένες Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, Euromedica και από τη μη εισηγμένη Βιοϊατρική.

Το Ιατρικό έχει θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην αγορά πρωτοβάθμιας υγείας

Η Ιατρικό διαθέτει σήμερα 40 -συμβεβλημένα- διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα και 3 ιδιόκτητα στη Ρουμανία, χώρα όπου εντός των επόμενων μηνών θα έχει προστεθεί άλλο ένα διαγνωστικό κέντρο. Στόχος της Ιατρικό Αθηνών είναι η συνεισφορά των υπηρεσιών διάγνωσης πρόληψης στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εργασιών του να ανέλθει από το 15% (2006) στο 20% - 25%, μακροπρόθεσμα, φτάνοντας στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Από την πλευρά του, το Υγεία προγραμματίζει τη δημιουργία ή απόκτηση 8 διαγνωστικών κέντρων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, προκειμένου να επιτύχει πλήρη γεωγραφική κάλυψη. Στα συρτάρια του Υγεία βρίσκεται ήδη μελέτη της Κappa Research για το τι υπηρεσίες θέλουν οι καταναλωτές από τα διαγνωστικά κέντρα καθώς και άλλη έρευνα αγοράς για τη χωροθέτηση των παραπάνω κέντρων. Το Υγεία, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να δημιουργήσει μεγάλης επιφάνειας διαγνωστικά, κάποια εκ των οποίων θα προσφέρουν και υπηρεσίες υγείας μίας ημέρας (one day clinic).

Η παροχή υπηρεσιών one stop shop στη διάγνωση και πρόληψη θα οδηγήσει στην αλλαγή σύνθεσης πωλήσεων προς υπηρεσίες υψηλότερης αξίας. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται και συμπληρωματικές ενέργειες που θα μειώνουν τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας όπως είναι οι υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας. Στόχος του Υγεία είναι σταδιακά οι εργασίες πρωτοβάθμιας υγείας να φτάσουν στο 23% - 25% των συνολικών του εσόδων, από 18,5% που είναι σήμερα.

Ακόμη μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για τη Euromedica, η οποία διατηρεί σήμερα δίκτυο περίπου 45 διαγνωστικών κέντρων, εκ των οποίων στα 34 κατέχει το 49% με ξεχωριστή εταιρία για το καθένα από αυτά. Μόλις 11 από τα διαγνωστικά της κέντρα ανήκουν κατά 100% στη Euromedica.

Το επικείμενο θεσμικό πλαίσιο θα επιφέρει απλοποίηση του οργανογράμματος (στον βαθμό που θα επιδιώξει να απαλείψει τους συνεταίρους - ιατρούς), μείωση στα λειτουργικά κόστη, ενώ θα της επιτρέψει, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, να προχωρήσει στη δημιουργία ιδιόκτητων νέων διαγνωστικών κέντρων. Στρατηγική της Εuromedica είναι να διατηρήσει ικανό αριθμό διαγνωστικών όπου θα έχει συνεταίρους τους ιατρούς που τα στελεχώνουν, προκειμένου να διατηρεί και ένα ισχυρό management  Η εταιρία θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξαγορών της αποκτώντας στη χειρότερη περίπτωση το 51% (από 49% σήμερα) και στην καλύτερη το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των διαγνωστικών κέντρων.

O leader της αγοράς της Αθήνας Βιοϊατρική, με 30 μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αποτελεί ήδη πρότυπο οργάνωσης, παρά τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή που του προκαλούσε το Π. Δ 84, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας ομίλων θα του επιτρέψει να απλοποιήσει το οργανόγραμμά του, να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και να εξαλείψει όπου το επιθυμεί μειοψηφίες αυξάνοντας τα κέρδη του. Τα αθροιστικά κέρδη της Βιοϊατρικής το 2006 ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, παρά τις ζημίες από τις κλινικές (της τάξης των 4 εκατ. ευρώ).

Η αγορά υπηρεσιών διάγνωσης - πρόληψης από ιδιώτες στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 270 εκατ. ευρώ και το 30% το κατέχουν οι τρεις μεγάλοι του κλάδου. Τη μερίδα του λέοντος (190 εκατ. ευρώ) από τον συνολικό τζίρο της αγοράς επικαρπούνται ακόμη τα γνωστά "μικροβιολογικά" εργαστήρια, μεμονωμένες δηλαδή μονάδες πρόληψης και διάγνωσης, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιούν καν τις εξετάσεις, αλλά τις αναθέτουν φασόν.

Στελέχη των μεγάλων ομίλων εκτιμούν ότι η τάση ενίσχυσης του μεριδίου των μεγάλων θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα αν δημιουργηθούν one stop μονάδες με πλήρη γκάμα παροχής υπηρεσιών και με ταχύτατη εξυπηρέτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v