Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτκα: Κατασκευή σταθμού στη Συρία 650 εκατ.

Ανατέθηκε χθες 7/9/2008 στην κοινοπραξία Ansaldo / Μέτκα, με Leader τη Μέτκα, η κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ. Θετική υποδοχή από αναλυτές.

Μέτκα: Κατασκευή σταθμού στη Συρία 650 εκατ.
Ανατέθηκε χθες 7/9/2008 στην κοινοπραξία Ansaldo / Μέτκα, με Leader τη Μέτκα, η κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη ο στόχος του ανεκτέλεστου υπολοίπου του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2008 έχει επιτευχθεί για τον όμιλο της ΜΕΤΚΑ, καθώς έχει ήδη φτάσει το 1,3 δισ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η ανάληψη και νέων σημαντικών έργων από το εξωτερικό.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι έως την άνοιξη του 2009 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου της ΜΕΤΚΑ θα έχει υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α. και καταγράφει άνοδο 12,71%, στα 13,66 ευρώ, ενώ σημείωσε άνοδο έως και 13%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν η κοινοπραξία SIEMENS/ASTE και η κοινοπραξία ANSALDO/METKA, η τελευταία αναδείχτηκε μειοδοτούσα και έλαβε χθες 7/9/08 επιστολή ανάθεσης σύμβασης με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Αναθέτων φορέας
Syrian Arab Republic
Ministry of Electricity
Public Establishment of Electricity
For Generation and Transmission
(PEEGT)

2. Ανάδοχος του έργου: Κοινοπραξία ANSALDO/METKA με Leader τη ΜΕΤΚΑ.

Η ANSALDO ENERGIA είναι μία από τις πέντε εταιρίες παγκοσμίως που παράγουν αεριοστροβίλους - ατμοστροβίλους - γεννήτριες τελευταίας τεχνολογίας και τεχνικών χαρακτηριστικών κατάλληλων για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τέτοιου μεγέθους.

Η ANSALDO ανήκει στον ιταλικό κολοσσό FINΜECCANICA.

3. Βασικά χαρακτηριστικά έργου: Μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος κατ' ελάχιστον 700 MW.

4. Έναρξη εμπορικής λειτουργίας: Εντός 36 μηνών από την υπογραφή σύμβασης και το άνοιγμα ανεκκλήτου πιστώσεως (Letter of Credit).

5. Προϋπολογισμός σύμβασης: ευρώ 650 εκατ.

Όπως επισημαίνεται, με την ανάθεση της σύμβασης αυτής το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 650 εκατ. ευρώ φτάνοντας στο συνολικό ύψος του 1,3 δισ. ευρώ. 

Τονίζεται ότι το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της ΜΕΤΚΑ. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο 2008 η ανάθεση παρόμοιου έργου 860 MW από την PETROM στο Brazi της Ρουμανίας, αλλά σε κοινοπραξία που δεν προέβλεπε την ιδιότητα του Leader για κανένα μέλος και με ποσοστό συμμετοχής 50% General Electric και 50% METKA.

Η επιτυχία αυτή της ΜΕΤΚΑ εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή και επιδίωξη της εταιρίας για ισόρροπη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μεταξύ της παραδοσιακής ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.

Η διοίκηση της εταιρίας εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της στα στελέχη της για την εξαιρετική δουλειά και επίδοσή τους καθώς και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της χώρας μας στη Δαμασκό για την αμέριστη υποστήριξή τους.

---Διευκρινίσεις για το έργο στη Συρία

Η ΜΕΤΚΑ αναφορικά με την ανάθεση έργου στη Συρία, διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την πρακτική της PEEGT, που είναι και η συνήθης διεθνής πρακτική, ο Leader της Κοινοπραξίας τιμολογεί στην αναθέτουσα αρχή το σύνολο του έργου για λογαριασμό της κοινοπραξίας.

Κατά συνέπεια η πρακτική αυτή προβλέπεται ότι θα αποτυπωθεί και εις το κείμενο της σύμβασης που αναμένεται να υπογραφεί το προσεχές διάστημα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει οιαδήποτε, μη αναμενόμενη πάντως, διαφοροποίηση στο θέμα αυτό θα ενημερώσουμε σχετικώς με νεώτερη διευκρίνιση.


---Οι πρώτες αντιδράσεις

Θετικά υποδέχεται η Εθνική - P&K την ανάληψη του έργου στη Συρία, εκτιμώντας ότι προσθέτει περί τα 4,38 ευρώ ανά μετοχή.

Η χρηματιστηριακή προσδιορίζει αυτήν την αποτίμηση προβλέποντας ότι το έργο θα έχει καθαρό περιθώριο κέρδους 10,5%, ενώ εκτιμά ότι ο πολλαπλασιαστής θα ανέλθει στο 10 και η συνολική αξία του έργου για τη ΜΕΤΚΑ θα διαμορφωθεί στα 227 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τονίζει ότι η νέα αποτίμηση της μετοχής της εταιρίας θα μπορούσε να ανέλθει στα 21,15 ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώνεται η ανταγωνιστικότητα της εισηγμένης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στα 17 ευρώ από 15,80 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της METKA η Euroxx Securities, σε έκθεσή της με ημερομηνία 8/9/2008 όπου διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή η άνοδος της τιμής-στόχου στηρίζεται στον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της εταιρίας μετά την ανάληψη του νέου έργου στη Συρία, αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας της ΜΕΤΚΑ εξωτερικό.

Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της 8/9/2008 στα 13,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v