Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vivartia: Σε συζητήσεις για πώληση μεριδίου

Το Δ.Σ. της Vivartia ενημερώθηκε ότι ο βασικός μέτοχος της MIG  και ομάδα επενδυτών βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας. Πιθανό το delisting.

Vivartia: Σε συζητήσεις για πώληση μεριδίου
Tο διοικητικό συμβούλιο της Vivartia ενημερώθηκε ότι ο βασικός μέτοχος της ΜΙG και ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον επιχειρηματικό όμιλο Olayan Group βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας, αναφέρει η Vivartia σε σχετική ανακοίνωση. 

Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί στα αρμόδια όργανα της Vivartia  η διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Vivartia κατά τη συνεδρίαση του στις 26/11/2008 προέβη σε αναθεώρηση του υφισταμένου επιχειρηματικού σχεδίου της, το οποίο είχε ανακοινωθεί στο επενδυτικό κοινό στις 25/10/2007.

Η αναθεώρηση αυτή κατέστη αναγκαία κυρίως επειδή η προβλεφθείσα στο εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου με τη μορφή της τιτλοποίησης μέχρι το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποτελούσε μία από τις βασικές παραδοχές αυτού, δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, πιθανή λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.

Κύρια χαρακτηριστικά του αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου είναι η δυναμική ανάπτυξη των πωλήσεων και της κερδοφορίας του ομίλου ως αποτέλεσμα της οργανικής ανάπτυξης και της περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών του.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Για τη χρήση του 2008 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1.458 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 155 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA στο 10,6% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,08 ευρώ.

Επιπλέον, για τη χρήση 2009, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1.731 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 186 εκατ. ευρώ, το περιθώριο ΕΒΙTDA στο 10,7% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,26 ευρώ.

Για τη χρήση 2010, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1.909 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 208 εκατ. ευρώ, το περιθώριο ΚΠΦΤΑ στο 10,9% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,40 ευρώ.

Για τη χρήση 2011, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2.136 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 256 εκατ. ευρώ, το περιθώριο ΚΠΦΤΑ στο 12% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,85 ευρώ.

Επίσης, για τη χρήση 2012, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2.403 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 303 εκατ. ευρώ, το περιθώριο ΚΠΦΤΑ σε 12,6% και τα κέρδη ανά μετοχή στο 1,16 ευρώ.

Τέλος, για τη χρήση 2013, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2.672 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 332 εκατ. ευρώ, το περιθώριο ΚΠΦΤΑ σετο12,4% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 1,36 ευρώ.

Σημειώνεται ότι o μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης υπολογίζεται σε ποσοστό 12,9% για τον κύκλο εργασιών, 16,5% για τα EBITDA και 75% για τα κέρδη ανά μετοχή.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της Vivartia ενημερώθηκε ότι ο βασικός μέτοχός της, Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον επιχειρηματικό όμιλο Olayan Group βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας, η οποία θα μπορεί να καταλήξει ακόμη και στην απόκτηση αυξημένης μειοψηφικής συμμετοχής στη Vivartia  από την εν λόγω ομάδα επενδυτών.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των σχετικών συζητήσεων καθώς και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί στα αρμόδια όργανα της Vivartia η διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v