Ιntracom: Γίγαντας με… πήλινα πόδια!

Μεγάλες ζημίες, μπαράζ επισφαλειών, υψηλός δανεισμός, χαμηλοί δείκτες ρευστότητας και ανάγκη εξεύρεσης δεκάδων εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Τι κρύβει η "επόμενη μέρα" του άλλοτε κολοσσού;

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ιntracom: Γίγαντας με… πήλινα πόδια!
Μεγάλες ζημίες, μπαράζ επισφαλών απαιτήσεων, υψηλός δανεισμός, χαμηλοί δείκτες ρευστότητας και ανάγκη για εξεύρεση δεκάδων εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Ποια είναι η "επόμενη μέρα" του άλλοτε κολοσσού;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Intracom θα μπορούσε να κατρακυλήσει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή π.χ. από αυτή της Creta Farm, ή στο 1/3 της κεφαλαιοποίησης των Μινωικών Γραμμών και μόλις στο 1,5% αυτής του ΟΤΕ;

Ενδεικτικό είναι ότι το 2000 η τότε Intrasoft -πριν απορροφηθεί από την Intracom- είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 270 εκατ. ευρώ!

Άλλο ενδεικτικό στοιχείο ήταν ότι η Intacom κατείχε το 10% της Vodafone Ελλάδας, με τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη μάλιστα να κατέχει και τη θέση του προέδρου!

Κι όμως, την τελευταία πενταετία, περίοδο κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο, η μετοχή της Intracom έχει απολέσει το 88% της αξίας της!

*** Δεινή οικονομική θέση

Η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών είναι απογοητευτικά. Τη διετία 2006 - 2007 οι ζημίες ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλες ζημίες αναμένεται να εμφανιστούν και στην οικονομική χρήση του 2008. Στο εννεάμηνο οι ζημίες προ φόρων εκτινάχτηκαν στα 30 εκατ. ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη σημείωσε έκτακτα κέρδη ύψους 6,36 εκατ. ευρώ από την πώληση πακέτου μετοχών της θυγατρικής Hellas On Line.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε στη συνέχεια και ανακοίνωση του ομίλου για προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων ύψους 18 εκατ. ευρώ (τα 9,3 εκατ. από την Teledome) που προφανώς θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2008…

Τα προβλήματα ωστόσο δεν περιορίζονται στην "κάτω γραμμή" των λογιστικών καταστάσεων.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2008, ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας, με τον καθαρό δανεισμό (αφαιρουμένων δηλαδή των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων της εταιρίας) να προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα εννεαμήνου να εκτοξεύονται στα 19 εκατ. ευρώ!

Και αυτό σε μια περίοδο έντονης πιστωτικής στενότητας. Πόσο εύκολο άραγε είναι να προκύψουν τόσο μεγάλα λειτουργικά κέρδη, ώστε να υπερκαλύψουν κόστος χρηματοδότησης που ξεπερνάει με χαρακτηριστική άνεση τα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση;

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο δανεισμός της Intracom θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η εισηγμένη θα πρέπει να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου που δρομολογεί η θυγατρική της Hellas On Line.

H αύξηση κεφαλαίου της HOL εκτιμάται ότι δεν επιδέχεται αναβολή, αφού με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2008 η καθαρή της θέση είναι αρνητική (13 εκατ.) και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας πολύ χαμηλότερος της μονάδας. Επιπλέον, η τηλεπικοινωνιακή εταιρία καλείται να συνεχίσει ένα απαιτητικό επενδυτικό πρόγραμμα…

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστήριζαν ότι η Intracom είχε ως στόχο να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό της HOL, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια και να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ευνοείται από την τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία.

Πέρα όμως από τη γλώσσα των αριθμών, στοιχείο της κρίσης των τελευταίων ετών είναι η δραματική συρρίκνωση στον αριθμό των εργαζομένων,  ενώ φημολογείται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί έντονα και μέσα στο 2009 ( γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό με επιπτώσεις στο "ηθικό" της επιχείρησης).

Περασμένα μεγαλεία…

*** Η δραστηριότητα ανά τομέα

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο όμιλος Intracom δραστηριοποιείται σε πέντε κλάδους: στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στην άμυνα, στις κατασκευές (μέσω της εισηγμένης Intrakat) και στην πλειοψηφική κατοχή της Hellas On Line.

Σε επίπεδο EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) στο εννεάμηνο του 2008, η πληροφορική, η άμυνα και οι κατασκευές έδωσαν αθροιστικά κέρδη γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, όταν οι τηλεπικοινωνίες έγραψαν ζημία 712 χιλιάδων και η HOL ζημία 21,1 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά λοιπόν, το EBIT διαμορφώθηκε στα -10,9 εκατ. ευρώ, παρά τα έκτακτα κέρδη των 6,36 εκατ. στα οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω. Κοινώς, η δραστηριότητα της εταιρίας είναι ξεκάθαρα "στο κόκκινο",  πριν ακόμη αφαιρεθούν τα έξοδα τόκων.

Πέρα όμως από το αρνητικό EBIT, οι χρεωστικοί τόκοι εκτοξεύτηκαν στα 19 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ζημία προ φόρων να διαμορφωθεί στα 30 εκατ. ευρώ!

Ζημιογόνο και το 2009

Όλα δείχνουν ότι και το 2009 θα είναι έντονα ζημιογόνο έτος για τον όμιλο Intracom, καθώς το κόστος του δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί και η Hellas On Line προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να εμφανίζει ζημίες.

Το αν αυτές θα είναι σχετικά χαμηλές θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας στο τέλος του 2009 για θετικό EBITDA (φυσικά για κερδοφόρο αποτέλεσμα θα απαιτηθούν επιπλέον χρόνια)...

Ωστόσο, ο κλάδος των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων παρουσιάζει υψηλούς κινδύνους και δεν είναι τυχαίο ότι άλλα εγχειρήματα που ξεκίνησαν με φιλόδοξους στόχους αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους (Lannet, Teledome, Altec Telecoms) και άλλοι βλέπουν τους στόχους τους για επάνοδο σε κερδοφορία να καθυστερούν σημαντικά, λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού.

Είναι δηλαδή πιθανόν οι στόχοι της HOL είτε να μην επιτευχθούν, είτε να καθυστερήσουν περαιτέρω, επιβαρύνοντας έναν μητρικό όμιλο που δεν φαίνεται να διαθέτει πλέον καθόλου "λίπος"…

Πάντως, λόγω της ευρύτερης κινητικότητας που επικρατεί στον κλάδο, κανείς δεν θα εκπλαγεί αν δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.

*Ο πίνακας με τις οικονομικές επιδόσεις της Intracom στο εννεάμηνο του 2008 επισυνάπτεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v