Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Γράφει μεγάλες υπεραξίες λόγω ακινήτων

Υπεραξίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εμφανίσει στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου ο όμιλος Μουζάκη εξαιτίας της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μουζάκης: Γράφει μεγάλες υπεραξίες λόγω ακινήτων
Υπεραξίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εμφανίσει στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου ο όμιλος Μουζάκη εξαιτίας της αναπροσαρμογής στην εύλογη αξίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

Η σημαντική αυτή διαφορά -θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια, χωρίς όμως να περάσει μέσα από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως- προκύπτει καθώς αυτή είναι η πρώτη επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων που γίνεται μετά το 2004.

Το ύψος της υπεραξίας δεν είναι γνωστό, ωστόσο αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και να υπερκεράσει το όποιο ζημιογόνο αποτέλεσμα θα εμφανιστεί στην περυσινή οικονομική κρίση.

Με ισχυρές άμυνες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο όμιλος Μουζάκη διαθέτει ισχυρά μέσα προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Πρώτα απ’ όλα, το αποτέλεσμα του 2008 αναμένεται μεν ζημιογόνο, αλλά σε επίπεδο κερδών προ αποσβέσεων εκτιμάται ότι θα είναι θετικό. Το μέγεθος των κερδών προ αποσβέσεων είναι σημαντικό για να περιγράψει την ανθεκτικότητα μιας εταιρίας, αφού οι αποσβέσεις αποτελούν λογιστικό και όχι πραγματικό κόστος.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο για τον όμιλο είναι το ότι διαθέτει πολύ ικανοποιητική ρευστότητα. Με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2008, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν μόλις στα 7 εκατ. ευρώ (22,1 εκατ. δάνεια, 15,1 εκατ. διαθέσιμα).

Η ρευστότητα μάλιστα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη αν ο όμιλος δεν διακρατούσε σημαντικά αποθέματα βάμβακος, λόγω του ότι είναι αγορασμένα με υψηλές τιμές μέσου κόστους και αποθεματοποιούνται με την προσδοκία ότι η τρέχουσα τιμή του "λευκού χρυσού" θα ανέβει.

Σημαντικές κινήσεις, τέλος, γίνονται και σε επίπεδο αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας του ομίλου, με κινήσεις περιορισμού κόστους, με αύξηση εσόδων μέσω εργασιών που αναλαμβάνονται για τρίτους κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση στον κλάδο είναι ιδιαίτερα δυσμενής, με κύρια χαρακτηριστικά τον οξύτατο ανταγωνισμό και τη χαμηλή ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v