Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Σε ποιον ανήκει ο όμιλος Marfin

Η MIG αποτελεί τον κεντρικό άξονα επενδύσεων των ελληνικών ναυτιλιακών κεφαλαίων σε Ελλάδα και ΝΑ. Ευρώπη, τόνισε στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά ο Α. Βγενόπουλος. Τι είπε για μετόχους, οικονομική κρίση & ευκαιρίες εξαγορών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Βγενόπουλος: Σε ποιον ανήκει ο όμιλος Marfin
«Η MIG ανήκει σε όλους σας!». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του στους εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των MIG και MPB.

Σε γεύμα εργασίας που του παρέθεσε η ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Marfin τόνισε ότι η MIG αποτελεί τον κεντρικό άξονα επενδύσεων των ελληνικών ναυτιλιακών κεφαλαίων στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη.

«Τα δικά σας κεφάλαια επενδύονται μέσω MIG», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος στους παριστάμενους Έλληνες εφοπλιστές.

Ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ότι οι δεσμοί της Maritime Finance, δηλαδή της Marfin, με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ξεκινούν από την ίδρυσή της και παραμένουν κραταιοί έως σήμερα.

Οι κ. Βέττας και Βενιάμης καθώς και οι οικογένειες Φράγκου, Τσάκου και Χανδρή αποτελούν μέρος μόνο των εφοπλιστών που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG.

«Δεκάδες άλλοι εφοπλιστές που δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα ονόματά τους μας στηρίζουν και πλαισιώνουν την προσπάθειά μας», δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.

Αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κρίση ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Marfin την παρομοίασε χαρακτηριστικά με «μερικώς κατεστραμμένο τρένο το οποίο αργά και επώδυνα με τους επιβάτες του κινείται προς το τέλος του τούνελ».

Το μέγεθος του προβλήματος είναι εξαιρετικά μεγάλο και η λύση θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη καθώς η τρέχουσα κρίση έχει τις ρίζες της στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κατά μέσο όρο οι προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις είχαν επίπτωση της τάξης του 10% ως ποσοστό του δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ και επιπλέον μείωση κατά 10% του ΑΕΠ.

---Ευκαιρίες εξαγορών φθηνών assets

Η κρατούσα άποψη σήμερα διεθνώς, σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος, θεωρεί ότι απαιτείται απομόχλευση κεφαλαίων της τάξης των 10 - 15 τρισ. δολαρίων για να εκτονωθεί η κρίση ή κεφαλαιακή ένεση 1 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αναστραφεί η κατάσταση.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα η κρίση θα κρατήσει 3 - 5 χρόνια, με το απαισιόδοξο σενάριο να προβλέπει 12 μήνες αρνητική ανάπτυξη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε φαινόμενα ακραίου προστατευτισμού, κοινωνικών αναταραχών, πολιτικών εκτροπών έως και πολεμικών συγκρούσεων.

Στον αντίποδα, το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι ως συνέπεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής επέκτασης θα υπάρξει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της κρίσης εντός του επόμενου τριμήνου.

Οικονομίες ενδέχεται να βιώσουν απότομη μεταβολή από αποπληθωριστικές σε πληθωριστικές τάσεις η οποία συνιστά, κατά τον κ. Βγενόπουλο, και τη μεγάλη ευκαιρία της περιόδου.

Αυτήν τη στιγμή όλοι πιστεύουν ότι η ρευστότητα είναι βασιλιάς, αυτό όμως που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι η υποτίμηση της αξίας του ίδιου του χρήματος, δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ευκαιρίες κρύβονται στην αξιοποίηση των αποπληθωριστικών πιέσεων ώστε να αποκτηθούν assets που σε πληθωριστικό περιβάλλον θα προσφέρουν αποδόσεις.

Ανέφερε δε ότι σε περιόδους κρίσης οι οικονομικά ισχυροί πρέπει να αναλαμβάνουν δράση και η MIG παρακολουθεί από κοντά σημαντικό αριθμό εφοπλιστών που το πράττουν ήδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v