Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις: Νέο μαχαίρι στα κόστη

Νέο πλάνο εκτάκτου ανάγκης με περαιτέρω περικοπές στα κόστη ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε η διοίκηση της Πετζετάκις προκειμένου να αντιμετωπίσει την ελεύθερη πτώση της ζήτησης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πετζετάκις: Νέο μαχαίρι στα κόστη
Νέο πλάνο εκτάκτου ανάγκης με περαιτέρω περικοπές στα κόστη ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε η διοίκηση της Πετζετάκις προκειμένου να αντιμετωπίσει την ελεύθερη πτώση της ζήτησης στην αγορά πλαστικών σωλήνων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα δείγματα από την πορεία του α΄ τριμήνου δείχνουν πτώση της ζήτησης στην αγορά σωλήνων κατά 30% με 40% ενώ η διοίκηση της Πετζετάκις προυπολόγιζε υποχώρηση κατά 12% με 15% που σε συνδυασμό με ανάκτηση μεριδίου στην Ελλάδα θα περιόριζε τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η ελεύθερη πτώση των πωλήσεων στο α΄ τρίμηνο οδηγεί στην ανάγκη υιοθέτησης νέων σκληρών μέτρων περικοπής στα κόστη. Προ διμήνου περίπου το Euro2day είχε αποκαλύψει ότι το αναθεωρημένο business plan του ομίλου προέβλεπε για φέτος μαχαίρι σε γενικά βιομηχανικά έξοδα και δαπάνες διοίκησης ώστε να εξοικονομηθούν 2,4 και 2,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πλάνο που υλοποιείται ήδη.

Τα νέα μέτρα μείωσης του κόστους που λαμβάνει η διοίκηση του πολύπαθου ομίλου προβλέπουν περικοπή βαρδιών, κλείσιμο γραμμών παραγωγής σε Ιταλία, Ισπανία και Ν. Αφρική και απολύσεις εργαζομένων ( στα εργοστάσια σε Ιταλία και Ισπανία).

Ειδικότερα ο όμιλος αποφάσισε να μειώσει το βαθμό απασχόλησης καταργώντας την μια βάρδια σε όλες σχεδόν τις μονάδες του. Επιπλέον αναστέλλουν προσωρινά την λειτουργία τους γραμμές παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία και σε ένα από τα τρία εργοστάσια της Petzetakis Africa. Σε Ιταλία και Ισπανία το προσωπικό που περισσεύει θα απολυθεί κάνοντας χρήση ειδικών νόμων για απόλυση και επαναπρόσληψη

Με τον τρόπο αυτό η Πετζετάκις αναλαμβάνει το 20% του κόστους αποζημίωσης ενώ το υπόλοιπο αποτελεί κρατική επιδότηση και έχει την υποχρέωση να επαναπροσλάβει το προσωπικό . Από τα παραπάνω μέτρα ο όμιλος υπολογίζει να εξοικονομήσει περί τα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ φέτος.

Η πτώση των πωλήσεων φέτος έρχεται μετά από μια πολύ κακή χρήση για την Πετζετάκις. Στο τέλος του 2008 η αρνητική καθαρή θέση της μητρικής ανήλθε στα 33 εκατ. ευρώ και του ομίλου στα 20 εκατ. ευρώ.

Η επίπτωση από την υποτίμηση του ραντ κατά 25% έναντι του ευρώ οδήγησε στην εγγραφή ζημιάς 13,5 εκατ. ευρώ στην μητρική και 4,1 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Η διαφορά μεταξύ μητρικής και ομίλου οφείλεται στον μη σχηματισμό πρόβλεψης υποτίμησης για την πτώση του ραντ στη χρήση του 2007 η οποία τελικώς ελήφθη πέρσι. Επιπλέον η Πετζετάκις σχημάτισε πρόβλεψη 2,3 εκατ. ευρώ για πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής

Παρά την αύξηση πωλήσεων κατά 25% στην μητρική τα EBITDA παρέμειναν ζημιογόνα καθώς τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών της σύνθεσης των πωλήσεων. Στο αρνητικό αποτέλεσμα ρόλο έπαιξε και η αύξηση των δαπανών διοίκησης τόσο ως ποσοστό επί των πωλήσεων όσο και σε απόλυτο μέγεθος.

Σε ενοποιημένο επίπεδο οι πωλήσεις ανήλθαν στα 151 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το 2007, με τα μικτά κέρδη να υποχωρούν κατά 19% και τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 642 χιλ ευρώ έναντι 8.,6 εκατ. ευρώ το 2007. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 3,1 εκατ ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ το 2007. 

----Η ανακοίνωση της Πετζετάκις 

Οι πωλήσεις σε εταιρικό επίπεδο της Πετζετάκις το 2008 αυξήθηκαν κατά 25% στα ευρώ 43,3 εκ. από ευρώ 34,7 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007 και τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 39% στα ευρώ 4,3 εκ. από ευρώ 3,1 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007.

Σε επίπεδο EBITDA υπήρξε χειροτέρευση σε ευρώ 1,48 εκ. από ευρώ 669 χιλ. το δωδεκάμηνο του 2007. Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 24,8 εκ. από ευρώ 11,7 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007, ενώ οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν ευρώ 25 εκ. από ευρώ 8,9 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007.

Σε ενοποιημένο επίπεδο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7% και ανήλθαν στα ευρώ 155,9 εκ. από ευρώ 167,9 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007. Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 19% στα ευρώ 27 εκ. από ευρώ 33,5 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007.

Τα EBITDA ανήλθαν στα ευρώ 642 χιλ. από ευρώ 8,6 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007, ενώ αφαιρουμένων των μη επαναλαμβανομένων εξόδων συνολικού ύψους ευρώ 2,5 εκ., τα (adjusted) EBITDA ανήλθαν σε ευρώ 3,1 εκ. το δωδεκάμηνο του 2008.

Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν στα ευρώ 22,4 εκ. από ευρώ 10,0 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007, οι δε ζημίες μετά φόρων ανήλθαν στα ευρώ 23,0 εκ. από ευρώ 7,4 εκ. το δωδεκάμηνο του 2007.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου έχουν επηρεασθεί κυρίως από:

Α) Τη μείωση των πωλήσεων, αλλά και του περιθωρίου συνεισφοράς (contribution margin) κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της αύξησης των πρώτων υλών και του προϊοντικού μείγματος.

Β) Την αύξηση των δαπανών διοίκησης και διάθεσης κατά 1,3% ως ποσοστό επί των πωλήσεων.

Η επίπτωση των ανωτέρω δύο είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών εκμετάλλευσης κατά ευρώ 7,0 εκ. έναντι του 2007.

Γ) Την υποτίμηση του Ράντ (νόμισμα της θυγατρικής στη Ν. Αφρική) κατά 25% στο 2008, που είχε ως επίπτωση τη ζημία (από συναλλαγματικές διαφορές) κατά ευρώ 13,5 εκ. σε επίπεδο μητρικής και αντίστοιχα ζημία ευρώ 4,1 εκ. σε επίπεδο Ομίλου (αντίστοιχα σε επίπεδο πωλήσεων ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά ευρώ 17,8 εκ. λόγω της υποτίμησης).

Δ) Τη ζημία λόγω σχηματισμού πρόβλεψης ύψους ευρώ 2,3 εκ. στη θυγατρική της Ν. Αφρικής για πρόστιμο, που ενδεχομένως να της επιβληθεί (αλλά και σε όλες τις εταιρίες του κλάδου) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας στα πλαίσια ελέγχων, που πραγματοποιεί στο κλάδο των πλαστικών σωλήνων.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει από το Δεκέμβριο του 2008, η Διοίκηση του Ομίλου υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους ευρώ 4,6 εκ. Πιο συγκεκριμένα, η στόχευση αφορά στη μείωση σε μόνιμη βάση κατά ευρώ 2,6 εκ. των γενικών βιομηχανικών εξόδων και κατά ευρώ 2,0 εκ. των γενικών εξόδων από όλες τις εταιρίες του Ομίλου.

Παράλληλα, στόχος της Εταιρίας είναι η μερική αποκατάσταση του περιθωρίου συνεισφοράς (contribution margin).

Η μέχρι σήμερα πορεία στο α΄ τρίμηνο του 2009 επιβεβαιώνει την υλοποίηση των ανωτέρω (μείωση εξόδων, αύξηση περιθωρίου), καθ' όσον, όμως, η ζήτηση στις κυριότερες αγορές που απευθύνεται ο Όμιλος παραμένει σημαντικά χαμηλότερη έναντι του 2008, η Διοίκηση της Εταιρίας επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων (τόσο στις ευρωπαϊκές της θυγατρικές, όσο και στη Ν. Αφρική). 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v