Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοχάλκο: "Δίαιτα" για μείωση υπέρβαρου δανεισμού

"Δίαιτα" σε επενδύσεις και κόστη με στόχους την παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και τη μείωση του δανεισμού υλοποιεί ο όμιλος Βιοχάλκο. Τα δάνεια, οι προβλέψεις ταμειακών ροών και τα αποθέματα. 

  • του Χρήστου Κίτσιου
Βιοχάλκο: Δίαιτα για μείωση υπέρβαρου δανεισμού
"Δίαιτα" σε επενδύσεις και κόστη με στόχους την παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και τη μείωση του δανεισμού υλοποιεί ο όμιλος Βιοχάλκο ο οποίος έκλεισε την περυσινή χρονιά με συνολικό δανεισμό 1,35 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 1,76 δισ. ευρώ αλλά και με EBITDA μόλις 182,5 εκατ. ευρώ, όταν μόνο για τόκους πλήρωσε 100 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιαίτερα απότομες μεταβολές στις τιμές των πρώτων υλών κατά την περυσινή χρονιά είχαν ως αποτέλεσμα οι παραγωγικές εταιρίες του ομίλου να σχηματίσουν πρόβλεψη υποτίμησης αποθεμάτων 157,2 εκατ. ευρώ, η οποία επιβάρυνε τα κόστη πωληθέντων και επομένως τη λειτουργική κερδοφορία. Στον αντίποδα, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες παρέμειναν ισχυρές, ανερχόμενες στα 302 εκατ. ευρώ.

Λόγω της κάθετης πτώσης στη ζήτηση μετά τον Οκτώβριο ο όμιλος σχεδόν "πάγωσε" το επενδυτικό του πρόγραμμα, μείωσε όπου κρίθηκε αναγκαίο τον βαθμό απασχόλησης προσωρινά και εστίασε την προσοχή του στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό. Οι επενδύσεις, άλλωστε, που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια και όσες "τρέχουν" επιτρέπουν στη διοίκηση να αισιοδοξεί ότι μετά τη διεθνή κρίση ο όμιλος θα επεκταθεί και σε νέες αγορές όπου δεν δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.

Ήδη από το δ΄ τρίμηνο τα δάνεια μειώθηκαν κατά 296,82 εκατ. ή 17,99% σε σχέση με το ύψος τους στις 30/9/08 λόγω και της δραστικής μείωσης των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, η υποχώρηση όμως των EBITDA επιδείνωσε τη σχέση καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 31/12/08 ανήλθε στο 1,12 δισ. ευρώ και τα EBITDA σε 182,53 εκατ. ευρώ έναντι 393,78 εκατ. ευρώ το 2007.

Παρά την επιδείνωση των δεικτών δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη, οι εταιρίες του ομίλου Στασινόπουλου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με όρους των δανείων γιατί οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν τον όμιλο χωρίς να ζητούν τέτοιου είδους καλύψεις.

Εντός της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος καλείται να αποπληρώσει και να αναχρηματοδοτήσει συνολικό τραπεζικό δανεισμό 664,3 εκατ. ευρώ. Η μείωση δανείων κατά 296,8 εκατ. ευρώ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008 δείχνει τη δυνατότητα του ομίλου, η οποία βέβαια εξαρτάται και από τη σταδιακή ομαλοποίηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Το δ΄ τρίμηνο του 2008, λόγω του βίαιου ξεστοκαρίσματος διεθνώς, παρείχε τη δυνατότητα παραγωγής ελεύθερων μετρητών καθώς οι βιομηχανίες σταμάτησαν τις αγορές πρώτων υλών και πίεσαν τους πελάτες τους για ταχύτερη αποπληρωμή θέτοντας αυστηρότερους όρους στις νέες παραγγελίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος του 2008 το ύψος των αποθεμάτων του ομίλου ήταν χαμηλότερο κατά 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2007 και οι απαιτήσεις ήταν μειωμένες κατά 52 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι προκαταβολές πελατών εκτινάχτηκαν στα 55,4 εκατ. ευρώ από 11,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007.

Αντίθετα, οι υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές διευρύνθηκαν και ανήλθαν στα 215,7 εκατ. ευρώ από 176,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007 και τα πληρωτέα γραμμάτια στα 67,8 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ

Για την αποφυγή των κινδύνων ρευστότητας ο όμιλος διενεργεί πρόβλεψη ταμειακών ροών για περίοδο έτους κατά τη σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού και μηνιαία κυλιόμενη πρόβλεψη τριών μηνών έτσι ώστε να εξασφαλίζει ότι διαθέτει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών του.

Επιπλέον για τους πελάτες υψηλού ρίσκου απαιτείται προείσπραξη μελλοντικών πωλήσεων. Ανάλογα με το ιστορικό του πελάτη και την ιδιότητά του, ο όμιλος για την εξασφάλιση των απαιτήσεών του ζητά, όπου αυτό είναι δυνατό, εμπράγματες ή άλλες εξασφαλίσεις (π.χ. εγγυητικές επιστολές). Οι συνολικές του προβλέψεις, πάντως, αυξήθηκαν και ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v