Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Σε τελικό στάδιο εξαγορά στη Βουλγαρία

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας στη Βουλγαρία, βρίσκεται η Μουζάκης, ενώ παράλληλα επιδιώκει να αποκτήσει παρουσία και στην Τυνησία είτε με απευθείας εξαγωγές κλωστών είτε με σύσταση εμπορικής εταιρείας.

Μουζάκης: Σε τελικό στάδιο εξαγορά στη Βουλγαρία
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του χαμηλού εργασιακού κόστους στα Βαλκάνια, υπό την πίεση του ισχυρού ανταγωνισμού από χώρες φθηνού κόστους, επιχειρεί η εταιρεία Ελ. Μουζάκης Α.Ε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας στη Βουλγαρία, με σκοπό να αναδειχθεί σε παραγωγικό πόλο για τη θυγατρική της ΜΑΚΟΠΛΕΞ, η οποία κατασκευάζει φασόν ενδύματα κυρίως για λογαριασμό επώνυμων brand names του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα μέσω της εξαγοράς βουλγαρικής μονάδος ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της ΜΑΚΟΠΛΕΞ, η οποία ελέγχεται από τη Μουζάκης σε ποσοστό 65,2%, να μεταφερθεί στη γειτονική χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί το υπάρχον προσωπικό της ελληνικής εταιρείας.

Η ΜΑΚΟΠΛΕΞ, με έδρα τον Βύρωνα Αττικής, απασχολεί περί τα 40-50 άτομα προσωπικό, με υψηλή εξειδίκευση στο αντικείμενό του. Περίπου το 80% της παραγωγής της εταιρείας προορίζεται για brands του εξωτερικού και το υπόλοιπο αφορά σε φασόν ενδύματα για λογαριασμό ελληνικών, επώνυμων επίσης, εμπορικών σημάτων.

Ήδη, σε αυτή τη φάση, η ΜΑΚΟΠΛΕΞ κινείται ώστε να αποκτήσει και δική της επώνυμη φίρμα, στόχος που θα διευκολυνθεί, όπως επισημαίνεται από πηγές της εταιρείας, από την επιδιωκόμενη παραγωγή στη Βουλγαρία.

Ταυτόχρονα, η Μουζάκης επιδιώκει να αποκτήσει παρουσία και στην Τυνησία είτε με απευθείας εξαγωγές κλωστών είτε με σύσταση εμπορικής εταιρείας. Για το σκοπό αυτό ήδη γίνονται διερευνητικές συζητήσεις στην Τυνησία.

Η Μουζάκης δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει παραγωγικά στη χώρα αυτή, με δεδομένο το γεγονός ότι τα υφιστάμενα εργοστάσια που πιθανόν να ήταν στόχος εξαγοράς διαθέτουν παλαιάς τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η Μουζάκης, εξάλλου, διαθέτει παρουσία και στην Τσεχία, η οποία πρόσφατα εισήλθε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η εισηγμένη έχει συμμετοχή με ποσοστό 35% στην εμπορική εταιρεία ELVIP, η οποία διαθέτει και αποθηκευτικούς χώρους. Δεν αποκλείεται πάντως και με αφορμή την είσοδο της Τσεχίας στην Ε.Ε. η Μουζάκης μελλοντικά να εξετάσει τη δυνατότητα παραγωγής και στη συγκεκριμένη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μουζάκης έχει επεκταθεί και στον τομέα των ενδυμάτων, μέσω της εξαγοράς του 50% της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος, στη Θεσσαλονίκη και του 60% της εταιρείας εσωρούχων Ρομπέρ Ματρά.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” φύλλο 321 με ημερομηνία 14 Μαίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v