Ασπίς: Ζημία άνω των 500 εκατ. αφήνουν τα λουκέτα

Ζημία που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ αφήνει για ασφαλισμένους, ασφαλιστικές, κλινικές, πράκτορες το λουκέτο που επέβαλε η εποπτική αρχή την περασμένη Δευτέρα σε πέντε ασφαλιστικές εταιρίες.

Ασπίς: Ζημία άνω των 500 εκατ. αφήνουν τα λουκέτα
Ζημία που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ αφήνει για ασφαλισμένους, ασφαλιστικές, κλινικές, πράκτορες, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές αλλά και "ραντιέρηδες" το λουκέτο που επέβαλε η εποπτική αρχή την περασμένη Δευτέρα σε πέντε ασφαλιστικές. 

Η ανάκληση των αδειών λειτουργίας για τις εταιρίες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust (εταιρίες συμφερόντων του κ. Π. Ψωμιάδη) και Σκούρτης ΑΕΓΑ, που αποφάσισε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, αφήνουν ανασφάλιστα περίπου 850 χιλιάδες οχήματα, δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις και τρύπα 400 εκατ. ευρώ.

Μέρος της τρύπας θα πληρώσουν οι ακάλυπτοι σήμερα ασφαλισμένοι που έχουν προπληρώσει τα ασφάλιστρά τους, ένα άλλο μέρος το Επικουρικό Κεφάλαιο και το υπόλοιπο θα… σφραγιστεί μαζί με τις εταιρίες.

Ζημίες θα εγγράψουν και πράκτορες που συνεργάζονταν με τις εταιρίες, οι επενδυτές έχουν ήδη δει την αξία των 49 εκατ. ευρώ της εισηγμένης Ασπίς Πρόνοια να… εξατμίζεται, οι κλινικές έχουν απαιτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ραντιέρηδες που δάνειζαν με επιτόκια έως και 10% τον κ. Π. Ψωμιάδη ανησυχούν για τα λεφτά τους.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι πέντε εταιρίες κατείχαν περίπου το 13% της αγοράς κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Η συνολική ζημία για τους κατόχους Ι.Χ., που ήταν ασφαλισμένοι στις παραπάνω επιχειρήσεις, ξεπερνά, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τα 70 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι κατείχαν 3μηνα ή 6μηνα συμβόλαια και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν στο μέσο της κάλυψης.

Μεγάλη είναι η ζημία και για τους κατόχους προγραμμάτων περιουσίας των πέντε εταιριών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν. Ιδιώτες με ασφαλιστήρια κατοικίας και επιχειρήσεις που ήταν ασφαλισμένες έναντι πυρός ή για λοιπούς βιομηχανικούς κινδύνους χάνουν το σύνολο των ασφαλίστρων που έχουν καταβάλει.

Η Ασπίς ΑΕΑΖ διέθετε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων από το 2004 βάσει της οποίας τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ με 150 ευρώ ετησίως έπαιρναν πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας έναντι σεισμού και πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει γύρω στα 20.000 μέλη και η συνεργασία με την Ασπίς αποτελούσε το μεγαλύτερο ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιών στην Ελλάδα.

Η ΠΟΜΙΔΑ διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με άλλη ασφαλιστική. Η συνολική ζημία στον κλάδο λοιπών γενικών ασφαλίσεων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ και θα την επωμιστούν στο σύνολό της οι ασφαλισμένοι.

*** Οι ζημίες στις υπόλοιπες εταιρίες Ψωμιάδη

Μετρήσιμες ζημίες για τις ασφαλιστικές υπάρχουν μόνο στην περίπτωση των υπόλοιπων εταιριών συμφερόντων του κ. Π. Ψωμιάδη. Η Commercial Value κατέχει για παράδειγμα το 9,07% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και το έχει αποτιμημένο στα βιβλία της 4,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για λεφτά που τα έχει ήδη χάσει.

Η Aspis Bank κατέχει το 9,97% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια και θα επιβαρύνει τα αποτελέσματά της με 13,3 εκατ. ευρώ λόγω της διαγραφής της παραπάνω περιουσίας. Ταυτόχρονα, έχει απαίτηση από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και την ΑΕΑΖ ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για δάνεια και εγγυητικές που έχει παράσχει. Η απαίτηση εξασφαλίζεται σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας από τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

*** Έχασαν περί τα 11 εκατ. ευρώ οι μικροεπενδυτές

Η συνολική ζημία για μεγαλομετόχους και μικροεπενδυτές από την ανάκληση λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρίας στο Χ.Α. είχε ανασταλεί εδώ και μήνες, με την τιμή της στο 0,67 ευρώ.

Η ζημία για τους επενδυτές ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ περίπου. Περί το 1,2 εκατ. ευρώ έχασαν και τα αμοιβαία της Ασπίς που κατείχαν 1.850.000 μετοχές της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Το Α/Κ Επιλεγμένων Μετοχών Εσωτερικού, μάλιστα, κατείχε 1.150.000 μετοχές της Ασπίς Πρόνοια και έχασε από το λουκέτο το 6,73% του συνολικού του ενεργητικού του!

*** Ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις των κλινικών

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ είναι οι απαιτήσεις που έχουν ιδιωτικές κλινικές της χώρας έναντι της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτήσεις της Ιατρικό Αθηνών ανέρχονται σε 2,8 - 3 εκατ. ευρώ, του ομίλου της Ευρωκλινικής σε 1,5 εκατ. ευρώ, του Ερρίκος Ντυνάν γύρω στο 1,1 εκατ. ευρώ και του Metropolitan γύρω στις 700 χιλ. ευρώ. Άγνωστο είναι το ύψος των απαιτήσεων του ομίλου Βιοϊατρική που είχε συνεργασία με την Ασπίς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
 
Τέλος, απαίτηση ύψους 22,6 εκατ. ευρώ έχει από την Ασπίς και το Δημόσιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπήρξε μάλιστα ρύθμιση της οφειλής μόλις τον περασμένο Αύγουστο και με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας η οποία υπογράφηκε στις 11/8/09 η Ασπίς διευκολυνόταν ώστε να καταβάλει σε 45 δόσεις το χρέος της. Η πρώτη δόση είχε οριστεί για τις 31 Αυγούστου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν καταβλήθηκε.

Ανησυχίες μεταξύ των δανειστών του κ. Π. Ψωμιάδη

Το πιο μπερδεμένο και μεγάλο κουβάρι επιπτώσεων που ενδέχεται να εξελιχθεί είναι οι απαιτήσεις όσων δάνειζαν τον κ. Π. Ψωμιάδη, βασικό μέτοχο της Ασπίς Πρόνοια μέσω των προσωπικών του εταιριών.

Στην αγορά είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο κ. Ψωμιάδης εξέδιδε μέσω εταιριών του (όμιλος Ασπίς, Aspis Capital, Aspis Finance κ.ά.) ομόλογα τα επιτόκια των οποίων ήταν πάντα σχεδόν υψηλότερα από αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα επιτόκια προ μερικών μηνών έφθαναν και στο 10%, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των δανειστών του όταν ξεκίνησαν πλέον οι καθυστερήσεις στην απόδοση τόκων.

Τις ομολογίες διακινούσαν πράκτορες της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίοι είτε συνεργάζονταν είτε όχι με τις ασφαλιστικές εταιρίες συμφερόντων του κ. Ψωμιάδη. Το ύψος των κεφαλαίων που έχει δανειστεί από τους ραντιέρηδες ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Όπως δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε αν το λουκέτο στην Ασπίς Πρόνοια και στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ θα προκαλέσει τόσο ισχυρούς κραδασμούς στις προσωπικές του εταιρίες που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ έχει απαιτήσεις 8,7 εκατ. ευρώ από την Aspis Capital και 7,2 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Ασπίς, αμφότερες εταιρίες συμφερόντων Ψωμιάδη. Πρόκειται για ταμειακές διευκολύνσεις τις οποίες έκανε η Ασπίς, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε ήδη εδώ και έναν χρόνο στον όμιλο Ασπίς και στην Aspis Capital.

Τα λεφτά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητηθούν πίσω από τον εκκαθαριστή. Ομολογίες της Aspis Finance ύψους 2,32 εκατ. ευρώ κατέχει και το Α/Κ ΑΑΑΒ Εισοδήματος και Ομολογιών Εσωτερικού της Ασπίς ΑΕΔΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v