Ικτίνος: Ποντάρει στις ξένες αγορές

Στην... έξωθεν βοήθεια υπολογίζει πλέον η Ικτίνος για ανάκαμψη των μεγεθών της, που εξαιτίας της γενικότερης κρίσης και της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 20%.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ικτίνος: Ποντάρει στις ξένες αγορές
Στην... έξωθεν βοήθεια υπολογίζει πλέον η εταιρεία Ικτίνος Ελλάς για ανάκαμψη των οικονομικών της μεγεθών, που εξαιτίας της γενικότερης κρίσης και ειδικότερα της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 20% κατά την τρέχουσα χρήση.

Μάλιστα, το ποσοστό μείωσης του τζίρου και των κερδών της εκτιμάται ότι φέτος θα ήταν μεγαλύτερο αν η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία δεν είχε προνοήσει να προωθήσει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της στις ξένες αγορές και συνέχιζε να επιμένει... ελληνικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της εισηγμένης στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση κοντά στο 40% και να κινηθούν στο επίπεδο των 6 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2008.
 
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι η μεγάλη μείωση του τζίρου της Ικτίνος Ελλάς στην εγχώρια αγορά δεν θα είναι αποτέλεσμα μόνο της χαμηλής ζήτησης για προϊόντα μαρμάρου και άλλων υλικών επενδύσεων (γρανίτης, διακοσμητικά πετρώματα κ.ά.) λόγω της περιορισμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά σε έναν βαθμό θα οφείλεται και στην απόφαση της εισηγμένης να μην προμηθεύει με δομικά υλικά εταιρείες που πληρώνουν με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Με την επιλογή αυτή, η Ικτίνος Ελλάς περιορίζει μεν αρκετά τον κύκλο εργασιών της στην Ελλάδα, παράλληλα όμως μειώνει σημαντικά και τις επισφάλειές της.

--- Αλλαγή στρατηγικής

Για να αντισταθμίσει τις απώλειες η εταιρεία έχει στρέψει τις ενέργειες προώθησης των προϊόντων της στο εξωτερικό και ιδίως στις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται (Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική). Επιπλέον, διερευνά νέες αγορές και ήδη έχει αρχίσει τις πρώτες εξαγωγές σε κάποιες από αυτές (Λιβύη, Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία).
 
Σημειώνεται ότι οι ξένοι πελάτες της Ικτίνος Ελλάς πληρώνουν μετρητοίς, οπότε η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο να μην μπορέσει να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά. Η στρατηγική αυτή φαίνεται να δικαιώνει τις επιλογές της διοίκησης, καθώς φέτος οι εξαγωγές της εισηγμένης υπολογίζεται να είναι αυξημένες 20% - 25% σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, από τις πωλήσεις στο εξωτερικό η Ικτίνος Ελλάς αναμένει να αποκομίσει έσοδα της τάξεως των 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 8,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις που πραγματοποίησε σε ξένες χώρες τον προηγούμενο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι ο τζίρος του εξωτερικού θα καλύψει φέτος περίπου το 62% του συνολικού κύκλου εργασιών της εισηγμένης, ποσοστό που το 2008 ήταν χαμηλότερο κατά περίπου 20 μονάδες (έφτανε το 42%).

Χάρη στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία θα καταφέρει να περιορίσει στο 20% τη μείωση του κύκλου εργασιών της για το 2009, με αποτέλεσμα αυτός να κινηθεί κοντά στα 16,5 εκατ. ευρώ από 20,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008 σε ενοποιημένη βάση. Ανάλογο ποσοστό μείωσης υπολογίζεται πως θα εμφανίσουν και τα κέρδη που πέρυσι και πριν από τους φόρους είχαν διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

--- Έσοδα από την ενέργεια

Πάντως, τον επόμενο χρόνο τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης θα ενισχυθούν και από τα έσοδα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας του πρώτου αιολικού πάρκου που θα θέσει σε λειτουργία η Ικτίνος Ελλάς.

Το εν λόγω αιολικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή Μεγαλοβούνι του Δήμου Νικηφόρου Δράμας, έχει ισχύ 19,80 MW και η κατασκευή του πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Η λειτουργία του τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο του 2010, ενώ τα ετήσια έσοδα που θα αποφέρει στην επιχείρηση εκτιμώνται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η επένδυση για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου των 19,80 MW θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του πρώτου αιολικού της πάρκου, η Ικτίνος Ελλάς μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ Α.Ε. που αποτελεί τον βραχίονα της εισηγμένης στον τομέα της ενέργειας, προωθεί την υλοποίηση ενός ακόμη ανάλογου έργου στην ίδια περιοχή. Το δεύτερο αιολικό πάρκο θα έχει ισχύ 8 MW και εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η επιχείρηση προτίθεται να ενισχύσει σταδιακά τις δραστηριότητές της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με τη δημιουργία και τη λειτουργία σειράς αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα, συνολικής ισχύος 150 - 200 MW.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της έκτασης των 2.000 στρεμμάτων που έχει στη Σητεία της Κρήτης από κοινού με τον επενδυτικό οίκο Dolphin Capital Investors, σημειώνεται πως το project παρουσιάζει στασιμότητα λόγω τόσο των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών (έκδοση αδειών κτλ) όσο και της οικονομικής κρίσης που αποτρέπει στην παρούσα χρονική στιγμή την υλοποίηση νέων τουριστικών αναπτύξεων.

Επιπλέον, η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια για κινήσεις πριν από τη γνωστοποίηση των αλλαγών που θα υπάρξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v