Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάιος: Το μεγάλο στοίχημα του 2010

Οι πωλήσεις της εισηγμένης εταιρίας Δάιος Πλαστικά για το σύνολο του 2009 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μείωση της τάξης του 18% - 20%. Η εισηγμένη βλέπει διπλάσιο τζίρο την επόμενη χρονιά.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δάιος: Το μεγάλο στοίχημα του 2010
Περιορίζει τις απώλειες σε επίπεδο πωλήσεων η Δάιος Πλαστικά για το σύνολο του έτους, ενώ προσδοκά διπλασιασμό του ενοποιημένου τζίρου της τον επόμενο χρόνο, λόγω της έναρξης λειτουργίας τον Απρίλιο του 2010 της δεύτερης ξενοδοχειακής μονάδας της στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι πωλήσεις της εταιρίας για το σύνολο του 2009 θα παρουσιάσουν μείωση της τάξης του 18% - 20%, εξέλιξη η οποία προκύπτει από τη σταθεροποίησή τους στον κύριο τομέα δραστηριοποίησης, στα πλαστικά, και στην ενίσχυση των πωλήσεων της ξενοδοχειακής μονάδας στη Θεσσαλονίκη, ο μέσος όρος πληρότητας της οποίας υπερβαίνει το 70%.
 
Η εταιρία είδε τις πωλήσεις της στον κλάδο των πλαστικών να περιορίζονται σημαντικά έως και το εξάμηνο, εξαιτίας της εποχικότητας των προϊόντων της, της οικονομικής κρίσης και της αναδιάρθρωσης της πελατειακής βάσης της με σκοπό να ελέγξει τη φερεγγυότητα του πελατολογίου της.

--- Η ξενοδοχειακή μονάδα

Ένας ακόμη λόγος για την απώλεια εσόδων ήταν και το γεγονός ότι δεν λειτούργησε το δεύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το οποίο κρίθηκε σκόπιμο να μην ανοίξει τον φετινό Ιούνιο, κερδίζοντας μόνο λίγους μήνες από τη φετινή σεζόν, και να ξεκινήσει την επόμενη.

Έτσι, προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του τον Απρίλιο του 2010. Το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου εκχωρήθηκε στην ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Sol Melia, η οποία διαθέτει πάνω από 300 ξενοδοχεία σε 30 χώρες, διαχειριζόμενη συνολικά οκτώ διαφορετικές μπράντες.

Το ξενοδοχείο στην Κρήτη θα έχει την κορυφαία μπράντα του ομίλου Gran Melia Resort & Luxury Villas Daios Cove, η οποία είναι η πρώτη που δίνει σε ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Σήμερα η Sol Melia διαχειρίζεται στη χώρα μας το Melia Αθηνών και το Sol Kipriotis Village στο Ψαλίδι της Κω.

Η κατασκευή της μονάδας στην Κρήτη έχει ολοκληρωθεί και ήδη ξεκίνησε η παράδοσή της από τους εργολάβους. Αναπτύσσεται σε γήπεδο περίπου 320 στρεμμάτων, με 300 δωμάτια και 717 κλίνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 49,5 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, με επιχορήγηση 17,325 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Hellas Holiday Hotels (100% θυγατρική της Δάιος), έχει πάρει ως τώρα τρία ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ, για την αποπεράτωση του ξενοδοχείου και προγραμματίζει να προχωρήσει σε ένα ακόμη, της τάξης των 3 - 5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ θα είναι ιδία συμμετοχή.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετοχικής συμμετοχής της Sol Melia στη Hellas Holiday Hotels ούτε και ανάληψης του μάνατζμεντ του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης από την πρώτη. Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται για το μέλλον και οτιδήποτε θα κριθεί από τη συνεργασία των δύο πλευρών.

--- Οι στόχοι

Πάντως, η διοίκηση της Δάιος αναμένει να διπλασιάσει τον τζίρο της το 2010 από τη λειτουργία της νέας μονάδας, για την οποία έχει πολλές προσδοκίες.

Σε ό,τι αφορά την εισηγμένη, η διοίκησή της επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αύξηση της πελατειακής βάσης της για το νέο προϊόν της, strech hood, που έχει να κάνει με τη συσκευασία παλετών, είτε προς τις αγορές των Βαλκανίων είτε προς εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται εν εξελίξει χωρίς να υπάρχει έως τώρα κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση.

Η εισηγμένη παρουσιάζει σημαντική δανειακή επιβάρυνση στο εννεάμηνο της χρήσης, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε εταιρικό. Συγκεκριμένα, το σύνολο του δανεισμού (βραχυπρόθεσμος συν μακροπρόθεσμος) φτάνει σε επίπεδο ομίλου τα 86,793 εκατ. ευρώ και σε εταιρικό τα 36,330 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών είναι ομολογιακά, τα οποία όπως διευκρινίζεται αρμοδίως αποπληρώνονται κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι δεν χρειάζεται συμφωνία αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της και εκφράζει την αισιοδοξία ότι η ενίσχυση του τζίρου της από το 2010, λόγω της λειτουργίας της νέας ξενοδοχειακής μονάδας, διασφαλίζει τη ρευστότητά της και την ικανότητα αποπληρωμής του δανεισμού της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v