Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Μεγάλο ενδιαφέρον εργαζομένων για εθελούσια

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει μεταξύ των εργαζομένων του ΟΤΕ το στοχευμένο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που προτίθεται να εφαρμόσει και φέτος ο Οργανισμός.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Μεγάλο ενδιαφέρον εργαζομένων για εθελούσια
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει μεταξύ των εργαζομένων του ΟΤΕ το στοχευμένο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που προτίθεται να εφαρμόσει και φέτος ο Οργανισμός, παρά την αντίθεση που έχει εκφράσει ήδη ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει μέτωπο κατά του ΟΤΕ και των προγραμμάτων μείωσης προσωπικού που έχουν εφαρμοστεί, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν επιβαρύνονται υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο ΟΤΕ θα κληθεί να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ , σε σχέση με το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του 2005, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ζητάμε, αυτό που πρέπει να μας δοθεί και που δεν υπολογίστηκε με τρόπο ορθό. Έχουμε τάξη μεγέθους, υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ".

Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εφαρμόζεται από τον ΟΤΕ από το 1996 και κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι αποχωρούν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών κινήτρων που παρέχονται περίπου 180 - 200 εργαζόμενοι.

Φέτος όμως το ενδιαφέρον που καταγράφεται μεταξύ των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν αποκλείεται εκείνοι που θα εκδηλώσουν τη διάθεσή τους να αποχωρήσουν να είναι περισσότεροι. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός τους κυρίως από γυναίκες που θέλουν να αποχωρήσουν όχι μόνο για να κάνουν χρήση των κινήτρων αλλά και για να προλάβουν τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Να σημειώσουμε πως παρότι δεν πρόκειται για εθελούσια έξοδο το συγκεκριμένο πρόγραμμα κινήτρων έχει ήδη  προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Εργασίας ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πρόσφατα: "Η εθελούσια έξοδος που οργανώνει η διοίκηση του ΟΤΕ είναι αντίθετη με την πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση, επαχθής για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και καταστροφική σε σχέση με το μήνυμα που αποστέλλει στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς. Με πρακτικούς όρους μιλώντας, η εθελούσια αυτή έξοδος δεν θα γίνει".

Από την πλευρά του ΟΤΕ, πάντως, η συγκέντρωση των αιτήσεων των εργαζομένων συνεχίζεται κανονικά αφού, όπως τονίζεται, πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα του Οργανισμού που δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επιτρέπει στον ΟΤΕ να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα επιλεκτικής αποχώρησης και να διαχειρίζεται με καλύτερο τρόπο το προσωπικό του.

Χωρίς σύνταξη οι 600

Την ίδια πάντως ώρα χωρίς σύνταξη παραμένουν ακόμα οι 600 εργαζόμενοι του ΟΤΕ που αποχώρησαν από την εργασία τους τον περασμένο Ιούνιο, ως τμήμα του μεγάλου προγράμματος εθελουσίας εξόδου του 2005.

Η υπόθεση της αποχώρησης από τον Οργανισμό των 600 εργαζομένων έχει προκαλέσει την οργή του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του κόστους αφού ανέφερε πως διαπιστώθηκε απόκλιση έως και 120 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του κόστους που προτίθεται να καταβάλει ο ΟΤΕ και εκείνου που υπολογίζεται από το ΙΚΑ.

Από την πλευρά πάντως του ΟΤΕ τονίζεται ότι για το κόστος της αποχώρησης των 600 ατόμων είχε γίνει αναλογιστική μελέτη και ο ΟΤΕ είχε ήδη συμπεριλάβει στις προβλέψεις του το συγκεκριμένο κόστος που θα είχε κιόλας εκταμιευθεί και θα είχε αποδοθεί στο ΙΚΑ αν η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν είχε μπλοκάρει εξαιτίας της μη υπογραφής της από τον κ. Λοβέρδο.

Αυτή η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του ΟΤΕ για την επιβάρυνση των ταμείων εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού χαρακτηρίζεται από πολλούς ως στοχευμένη επίθεση εναντίον του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, κ. Βουρλούμη, ο οποίος ήταν και ο πρωτεργάτης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Η ανακοίνωση της ΟΜΕ -ΟΤΕ

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον θόρυβο που έχει προκληθεί σχετικά με θέματα που αφορούν «εθελούσια έξοδο» υπαλλήλων ΟΤΕ ζητά:

Αμεσα από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος 3762/09 και να αποδεσμεύσει από την ιδιότυπη ομηρία τους 600 εργαζόμενους που από τον Ιούνιο βρίσκονται χωρίς σύνταξη.

Αν κατά την άποψη της Κυβέρνησης υπάρχουν ζητήματα κόστους – επιβάρυνσης των Ασφαλιστικών Ταμείων ή μη σωστής αναλογιστικής μελέτης, αυτά να τα λύσει όπως θεωρεί καλύτερα με αποφάσεις που μπορεί νομίμως να πάρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v