Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες έβαλαν «μαχαίρι» σε αμοιβές ΔΣ

Δεκάδες εταιρίες προχωρούν σε μειώσεις αμοιβών των στελεχών τους, ανταποκρινόμενες στη συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης - Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Σοφοκλέους και η εξαίρεση της Αλουμύλ.

Εισηγμένες: Ποιες έβαλαν «μαχαίρι» σε αμοιβές ΔΣ
Δεκάδες εταιρίες προχωρούν σε μειώσεις αμοιβών των στελεχών τους, ανταποκρινόμενες στη συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης - Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Σοφοκλέους και η εξαίρεση της Αλουμύλ.

Δεν είναι καθόλου λίγες οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών που αποφάσισαν για φέτος να μειώσουν τις αποδοχές τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Αμέσως παρακάτω, λοιπόν, αναφερόμαστε ενδεικτικά σε συγκεκριμένα μόνο παραδείγματα γνωστών επιχειρηματικών ομίλων.

Η Alpha Γκρίσιν, για παράδειγμα, είχε προχωρήσει σε περικοπές ήδη από το 2009, ανταποκρινόμενη από τις πρώτες στα μηνύματα των καιρών.

Με μειώσεις στις αμοιβές των στελεχών γύρω στο 20% είχαν ξεκινήσει το περυσινό έτος και τα στελέχη της Έδραση - Χ. Ψαλλίδας.

Στην Profile, οι φετινές μειώσεις στη διοίκηση και σε υψηλόβαθμα στελέχη κυμάνθηκαν στο 15% - 20%.

Περικοπές αποδοχών είχαμε και στην Intracom και στην Intralot του κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

«Ψαλίδι» 0,5 εκατ. ευρώ έχουμε στις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Byte, γεγονός που σε συνεργασία με άλλες περικοπές κόστους θα οδηγήσει σε αποφυγή απολύσεων.

«Μαχαίρι» κατά περίπου 50% έχουμε στη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας στις αμοιβές του διοικητικού της συμβουλίου για φέτος: «50% έπεσαν τα κέρδη πέρυσι, 50% θα πέσουν και οι αμοιβές» δηλώθηκε.

Κατά 19% υποχώρηση στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. έχουμε και στην εταιρία Σφακιανάκης, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την αναμενόμενη για φέτος νέα υποχώρηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Στην Πετρόπουλος, οι αποδοχές των βασικών μετόχων είναι ρυθμισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Και αυτό γιατί αποτελούνται από δύο κομμάτια: ένα σταθερό και ένα bonus όταν η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνά κάποιο όριο. Λόγω της κρίσης, τόσο μέσα στο 2009 όσο και φέτος οι αποδοχές θα περιοριστούν στο πρώτο συνθετικό.

Στην Κεραμεία Αλλατίνη τα μέλη του Δ.Σ. δεν θα εισπράξουν καμία αμοιβή.

Να μη χορηγηθούν αμοιβές Δ.Σ. από τα κέρδη του 2010 στη Euromedica ψήφισε η τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σταθερές παρέμειναν οι αποδοχές του Δ.Σ. της Inform Λύκος, που φέτος προβλέπει αύξηση κερδών, ωστόσο η διοίκηση του ομίλου επισήμανε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί θα αποφασιστούν μειώσεις».

Μειώσεις αποδοχών είχαμε στις διοικήσεις των λεγόμενων «κρατικόχαρτων», όπως για παράδειγμα στον ΟΠΑΠ, όπου επιπλέον η φετινή γενική συνέλευση δεν ενέκρινε το bonus του κ. Χατζηεμμανουήλ που είχε ψηφίσει η περυσινή.

Περικοπές, επίσης, έγιναν τόσο σε κρατικές τράπεζες όσο και σε ιδιωτικές (για παράδειγμα στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου οι αμοιβές του Δ.Σ. περιορίστηκαν κατά 23,5%).

Να μιλήσουμε για ακόμη πιο ακραία παραδείγματα; Στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου αμοιβές των βασικών μετόχων δεν υπήρξαν ποτέ...

Γενικότερα, οι μειώσεις των αποδοχών των στελεχών γίνονται δεκτές με ικανοποίηση από τους μετόχους μειοψηφίας, καθώς έτσι αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι αυτοί (μαζί με τους εργαζομένους που χάνουν τις θέσεις τους) οι οποίοι «πληρώνουν το μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, εφόσον η ύφεση στην πραγματική ελληνική οικονομία συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια, το θέμα της μείωσης των αμοιβών των επιχειρηματικών στελεχών θα καταστεί πιθανότατα επίκαιρο και στις επόμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις το καλοκαίρι του 2011.

Και η «χτυπητή» εξαίρεση

Γενικότερα, ο κατάλογος των περικοπών περιέχει τα ονόματα και αρκετών άλλων εταιριών, αλλά και στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι αμοιβές παρέμειναν παγωμένες στα επίπεδα του 2009 και του 2008.

Με εξαίρεση ίσως την Αλουμύλ (για να μην ξεχνιόμαστε, τη ζημιογόνα πέρυσι Αλουμύλ) που -όπως έγραψε και ο «Χαμαιλέων»- αποφάσισε φέτος την αύξηση των αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου...

Υ.Γ. 1: Θυμίζουμε ότι η εισηγμένη ήταν η πρώτη που είχε θέσει το θέμα της τετραήμερης ανά εβδομάδα απασχόλησης των εργαζομένων της, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην πραγματική ελληνική οικονομία...

Υ.Γ. 2: Ήταν ο βασικός μέτοχος της ίδιας εισηγμένης, ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, που είχε προτείνει κατά το παρελθόν τη δημιουργία ζώνης στην παραμεθόρια περιοχή της Ελλάδας προς τον Βορρά, όπου οι αποδοχές των εργαζομένων θα επιτρεπόταν να λαμβάνουν «βαλκανικές διαστάσεις»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v