Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Ένα case-study για εισηγμένες και μη

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Μουζάκη και οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν. Επιπλέον, δόθηκε ένα σαφές παράδειγμα για το πώς οι εταιρείες μπορούν να έχουν συνέχεια και μετά το θάνατο του ιδρυτή τους...

Μουζάκης: Ένα case-study για εισηγμένες και μη
Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Ελευθέριο Μουζάκη και οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Επιπλέον, δόθηκε ένα σαφές παράδειγμα για το πώς οι εταιρίες μπορούν να έχουν συνέχεια και μετά τον θάνατο του ιδρυτή τους…

Ο Ελευθέριος Μουζάκης έμεινε στην Ιστορία με πολλές ιδιότητες: ως ο "πατριάρχης" της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, ως ο τιμιότερος Έλληνας φορολογούμενος, ως ένας από τους πρωτεργάτες των ελληνικών εξαγωγών κ.λπ.

Αξίζει επίσης να σχολιαστεί και πώς ο ίδιος είχε έγκαιρα σχεδιάσει τη συνέχιση της εταιρίας του ακόμη και χωρίς την παρουσία του.

Στο συχνό ερώτημα που του ετίθετο για το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση, ο εκλιπών απαντούσε πάντοτε με τον ίδιο, μονότονο τρόπο: "Η εταιρία έχει άξια και έμπειρα στελέχη που τη διοικούν και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και μετά από μένα".

Συνέχεια αυτού ήταν η διαθήκη του εκλιπόντος, όπου "κλείδωσε" τη διοίκηση για πολλά χρόνια και της έδωσε δωρεάν ποσοστό από τις μετοχές του, απαγορεύοντας ωστόσο στους διαδόχους του (αλλά και στους άλλους κληρονόμους) να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους για είκοσι χρόνια!

Και μέχρι τώρα το εγχείρημα φαίνεται να πηγαίνει καλά, καθώς τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Ελ. Μουζάκη η εισηγμένη διαψεύδει τις Κασσάνδρες, παραμένοντας εν ζωή και διαθέτοντας ταμείο πολύ μεγαλύτερο από τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2010, ο όμιλος Μουζάκη διέθετε ταμείο 8,83 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των τραπεζικών του δανείων δεν ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ!

Και όλα αυτά όταν την τελευταία τετραετία πολλές κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες είτε υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο είτε αναζητούν εναγωνίως τραπεζικό δανεισμό με κρατική εγγύηση προκειμένου να πάρουν κάποιες ανάσες…


Σθεναρή άμυνα στην κρίση

Ο όμιλος, βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έχει αποφύγει τα ζημιογόνα αποτελέσματα, όπως άλλωστε το σύνολο των ελληνικών εταιριών του κλάδου. Ωστόσο, με έγκαιρες κινήσεις κατάφερε να περιορίσει τα προβλήματα και να συγκαταλέγεται σήμερα στις λίγες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση χωρίς τον βραχνά της ρευστότητας.

Η πρώτη κίνηση ήταν να πουλήσει το ένα από τα τρία ακίνητα που διαθέτει στην Αττική και μάλιστα έναντι πολύ ικανοποιητικού τιμήματος, πριν ξεσπάσει η κρίση στην αγορά του real estate. Και η δεύτερη να μεταβιβάσει μια σειρά θυγατρικές του στον χώρο της ένδυσης πριν από 1,5 χρόνο περίπου, ενισχύοντας το ταμείο του και περιορίζοντας την έκθεσή του προς τις τράπεζες.

Από λειτουργικής πλευράς, έχει δοθεί έμφαση στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και γενικότερα στην αναδιοργάνωση της εταιρίας, με στόχο και τη διεύρυνση της προσφερόμενης προϊοντικής γκάμας. "Ο ανταγωνισμός από τις χώρες χαμηλού κόστους είναι σκληρός, πολλές φορές και άνισος, και εμείς αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, χωρίς το κράτος να βοηθά ούτε εμάς, ούτε τη βιομηχανία γενικότερα", αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρία.

Ωστόσο -και παρά τις δυσκολίες-, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εικόνα των αποτελεσμάτων άρχισε να γίνεται αρκετά καλύτερη. Σε επίπεδο εταιρίας (τα ενοποιημένα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα) είδαμε αύξηση πωλήσεων ("παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό", επισημαίνει η εισηγμένη), ενώ παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα (EBITDA στα -2,15 εκατ. ευρώ) οι ταμειακές ροές ήταν θετικές (+696 χιλ. οι λειτουργικές και +138 χιλ. οι επενδυτικές).

Γενικότερα, το πρώτο φετινό εξάμηνο παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση της κατάστασης για τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες, λόγω της ανόδου της τιμής του βάμβακος, της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και του ότι αρχίζει να ανεβαίνει και το κόστος των προϊόντων από τις χώρες της ΝΑ. Ασίας.

Κάποιοι παράγοντες της αγοράς -αλλά και η μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη- έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι η επόμενη τριετία θα είναι καλύτερη για τις ελληνικές εταιρίες του συγκεκριμένου κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v