Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica:Ζητά κατάργηση του αχθοφορικού δικαιώματος

Την άμεση κατάργηση τελών όπως το «αχθοφορικό δικαίωμα» που επιβαρύνει το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και λειτουργεί ανασταλτικά για τον ακτοπλόο επιβάτη, ζητά με επιστολή της η Attica Group.

Attica:Ζητά κατάργηση του αχθοφορικού δικαιώματος
Την άμεση κατάργηση τελών όπως το «αχθοφορικό δικαίωμα» που επιβαρύνει το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και λειτουργεί ανασταλτικά για τον ακτοπλόο επιβάτη, ζητά με επιστολή της η Attica Group.


--- H ανακοίνωση της Attica Group

Ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας μας στο λιμένα Σαντορίνης σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί και τα οποία συνιστούν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό των επιβατών της ελληνικής ακτοπλοΐας, των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Ο εκεί αρμόδιος Λιμενάρχης σε μία πρωτοφανή για τα ακτοπλοϊκά δεδομένα κίνηση επέβαλλε σειρά προστίμων στον ναυτικό μας πράκτορα για υποτιθέμενη μη είσπραξη του «χαρατσίου» που κατ’ επίφασιν ονομάζεται «αχθοφορικό δικαίωμα».

Πέραν του γεγονότος ότι ο Λιμενάρχης δεν εξηγεί πειστικά ούτε το πώς διενήργησε τον έλεγχο ούτε το πως διαπίστωσε την μη είσπραξη του αχθοφορικού τέλους (και όχι δικαιώματος) ούτε πως διαπίστωσε ότι αυτό ήταν όντως οφειλόμενο, προβαίνει σε χαρακτηρισμούς και διαπιστώσεις οι οποίες καταδεικνύουν κατά την άποψη μας υπέρμετρο ζήλο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αχθοφόρων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μας έγιναν γνωστές, ο έλεγχος των εισιτηρίων – τον οποίο νομιμοποιείται να διενεργεί μόνο η Λιμενική Αρχή - γινόταν σε κάποιες περιπτώσεις από εκπροσώπους των αχθοφόρων του λιμένα Σαντορίνης, οι οποίοι παρακρατούσαν αποκόμματα εισιτηρίων επιβατών που προορίζονταν για τη Λιμενική Αρχή!

Εκπρόσωποι του «σωματείου» μάλιστα παρενοχλούν κατ’ επανάληψη τους επιβάτες που κατά την άποψή τους δεν έχουν πληρώσει τα δέοντα, παρεμποδίζοντας την επιβίβασή τους στο πλοίο της εταιρείας μας, χωρίς όμως να έχουν προσφέρει στους επιβάτες αυτούς τις υπηρεσίες τις οποίες ζητούν να πληρωθούν.

Όλα αυτά με την ανοχή των λιμενικών αρχών Σαντορίνης, οι οποίες αξιώνουν την είσπραξη του αχθοφορικού τέλους αδιακρίτως, χωρίς δηλαδή να εξετάζεται αν αυτό οφείλεται ή όχι. Επομένως κατά την στρεβλή αυτή άποψη θα πρέπει να πληρώνει αχθοφορικά επιβάτης ο οποίος επιβαίνει σε όχημα ή ο οποίος δεν έχει αποσκευή ή ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας (υποθέτοντας ότι αυτή προσφέρεται εν τοις πράγμασι – που δεν προσφέρεται).

Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποκλειστικότητα του λιμένα Σαντορίνης αλλά απαντάται σε πολλά λιμάνια της χώρας. Είναι γνωστό ότι η Blue Star Ferries έχει διαμαρτυρηθεί εντονότατα για την είσπραξη αχθοφορικών τελών ως παράνομη και μη ανταποδοτική κράτηση υπέρ τρίτων.

Είναι αδιανόητο ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί με το εισόδημα του Έλληνα πολίτη να συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα, με τις οικονομικές συνθήκες να επιδεινώνονται για τον μέσο Έλληνα και την μέση ελληνική επιχείρηση, το ελληνικό κράτος να εξακολουθεί να πριμοδοτεί κάποιες συντεχνίες προσώπων και μάλιστα για εργασία που δεν προσφέρεται. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι κανείς επιβάτης της ελληνικής ακτοπλοΐας δεν εξυπηρετείται από αχθοφόρους, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν ζητήσει τις υπηρεσίες τους.

Αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη όλων η επιβολή προστίμων κατ’ επίκληση νομοθεσίας του 1932 και του 1949 (όπως συνέβη στην περίπτωση του Λιμενάρχη Σαντορίνης). Και ναι μεν τα χρόνια πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να είχε νόημα η πριμοδότηση κοινωνικών στρωμάτων χαμηλού εισοδήματος όπως ήταν κάποτε οι αχθοφόροι – οι οποίοι βεβαίως τότε παρείχαν κάποια υπηρεσία - το έτος 2010 όμως είναι απαράδεκτο να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ τέτοια παρωχημένη νομοθεσία χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες και μάλιστα να βρίσκει και ένθερμους υποστηρικτές σε πρόσωπα που εκπροσωπούν τη Λιμενική Αρχή.

Κατά συνέπεια απευθυνόμενοι σε κάθε αρμόδιο Υπουργό, ζητούμε την άμεση κατάργηση των τελών αυτών όπως και κάθε άλλης μη ανταποδοτικής και παράνομης αμοιβής υπέρ τρίτων που επιβαρύνει το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και λειτουργεί ανασταλτικά για τον ακτοπλόο επιβάτη.

Τη στιγμή που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες διέρχονται μεγάλη κρίση - όπως φάνηκε και από τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα πολλών από αυτές - η παράνομη επιβάρυνση των τιμών των εισιτηρίων υπέρ σωματείων «σφραγίδων» μας βρίσκει ως εταιρεία εκ διαμέτρου αντίθετους.

Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε ούτε εμείς ούτε οι πράκτορες μας τα πρόστιμα που επεβλήθησαν και θα κινηθούμε δικαστικά για την ακύρωσή τους ως παράνομων και καταχρηστικών ενώ θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο μέσο την οριστική κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v