Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VELL GROUP: Από στρατηγικό σε στρατηγικό

Οι «χρυσές εποχές» της εισηγμένης Vell Group -γνωστότερης ως πρώην Τασόγλου- έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί μαζί με τις δυσθεώρητες αποτιμήσεις του ’99. Η εταιρία παραπαίει μεταξύ ζημιών και στρατηγικών επενδυτών.

VELL GROUP: Από στρατηγικό σε στρατηγικό
Οι «χρυσές εποχές» της εισηγμένης Vell Group -γνωστότερης ως πρώην Τασόγλου- έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί μαζί με τις δυσθεώρητες αποτιμήσεις του ’99.

Έκτοτε, η εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του χονδρεμπορίου ηλεκτρικών (κυρίως μικρών) συσκευών, παραπαίει μεταξύ ζημιών και στρατηγικών επενδυτών που υπόσχονται αναδιαρθρώσεις και έξοδο από τον «κακό κύκλο» αλλά και ενισχυμένη ρευστότητα.

Τελευταία πράξη στην επιχειρηματική ιστορία της εταιρίας η εξαγορά ποσοστού του προηγούμενου στρατηγικού επενδυτή της κ. Βελάνη από νέο στρατηγικό, τον επιχειρηματία κ. Γ. Δημητρίου, γνωστό στην αγορά από την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Toyotomi και των θερμαντικών συσκευών Kerosun.

Η διαδρομή της εταιρίας, ωστόσο, περιλαμβάνει διάφορες στροφές. Η Τασόγλου ιδρύθηκε το 1980 και το 1987 έγινε αποκλειστική αντιπρόσωπος της ιταλικής Delonghi ταυτίζοντας την επιχειρηματική της δραστηριότητα με τις ομώνυμες ηλεκτρικές μικροσυσκευές.

Χρηματιστηριακά κάνει το ντεμπούτο της το 1996 και το 1999, στη δίνη της εποχής, η μετοχή της μετατρέπεται σε «φούσκα» υποκινούμενη από σενάρια περί εισόδου ξένων επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, ενασχόλησης με την υψηλή τεχνολογία και επέκτασης στο εξωτερικό.

Η περίπτωσή της μάλιστα απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και οδήγησε στην καταδίκη του βασικού της μετόχου και διοικούντος κ. Σπύρου Τασόγλου, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει το 32,5% της εταιρίας έως και σήμερα.

Το 2007, και ενόσω η εταιρία παραπαίει, υφιστάμενη σαφώς και τις ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών, ο επιχειρηματίας Σ. Βελάνης αποκτά στρατηγική συμμετοχή ύψους άνω του 35% στην εταιρία.

Με την εισφορά της προσωπικής του εταιρίας που αντιπροσωπεύει τις ραπτομηχανές Singer, υπόσχεται ρευστότητα και μια κάποια μόχλευση στον αδυνατισμένο ισολογισμό της εισηγμένης, ενώ παράλληλα επιχειρείται και η «μαρκετινίστικη» κίνηση μετονομασίας της εταιρίας σε Vell Group ώστε να αποτιναχτεί η ταύτιση με το παρελθόν.

Οι κινήσεις αυτές, ωστόσο, αποδείχτηκαν τουλάχιστον αναποτελεσματικές, μια και η εταιρία τόσο το 2008 όσο και το 2009 εμφάνισε ζημιογόνες χρήσεις.

Το 2009, ένας ακόμη στρατηγικός επενδυτής, ο κ. Ευτύχιος Ζητουνιάτης, επιχειρηματίας του ιδίου χώρου των ηλεκτρικών μικροσυσκευών, εισέρχεται επίσης στο γκρουπ της Vell, εισφέροντας την εταιρία του.

Στις αρχές του 2010 και ενώ η πορεία τόσο της εταιρίας όσο και του ομίλου με τις επιμέρους θυγατρικές (σ.σ. του Βελάνη - Singer και εκείνη του Ζητουνιάτη) βαίνει φθίνουσα, χάνεται και η αντιπροσωπεία των ειδών Delonghi. Προκειμένου να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση ώστε να προωθηθούν τα αποθέματα προϊόντων Delonghi που διαθέτει η Vell, συνάπτεται ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους Ιταλούς, το οποίο προβλέπει τη σύσταση μιας μικτής εταιρίας, όπου η Vell συμμετέχει με 40%, ποσοστό που προβλέπεται να επιστρέψει στους Ιταλούς όταν ολοκληρωθεί η εκποίηση του στοκ.

Μετά τα παραπάνω, η εταιρία καταλήγει στο α΄ εξάμηνο του 2010 με νέα μείωση κύκλου εργασιών (-23,5% για την εταιρία και -2,3% για τον όμιλο) και διευρυμένες ζημίες μετά φόρων ύψους 1,616  εκατ. ευρώ  για την εταιρία και 2,558 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Ο δείκτης γενικής ρευστότητας ανήλθε στο 8,42 στο α΄ εξάμηνο του 2010 από 2,09 στα τέλη του 2009, ενώ μειώθηκε στα 6,9 εκατ. ευρώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η εξαγορά του 100% της Γ.Ε. Δημητρίου έναντι 18,1 εκατ. ευρώ από τη Vell, ενώ ταυτόχρονα ο πρώην βασικός μέτοχος της εταιρίας, κ. Γεώργιος Δημητρίου, προέβη στην εξαγορά του 31,497% της Vell Group έναντι ποσού 6,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε αυτό της κυπριακής Asbavel, εταιρίας συμφερόντων Βελάνη, ο οποίος έτσι μείωσε το ποσοστό του στην εισηγμένη κάτω του 5%.

Στη σκιά της παραπάνω συμφωνίας, η Vell πούλησε επίσης το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής της εταιρίας Ε. Ζητουνιάτης ΑΕΕΗΣ στην κυπριακή εταιρία Nufer Enterprises Limited, αγνώστων λοιπών στοιχείων (που προφανώς ανήκει σε κάποιον από τους πολλούς εμπλεκόμενους «στρατηγικούς επενδυτές» της εισηγμένης).

Σύμφωνα με τη δήλωση του νέου στρατηγικού επενδυτή (καθώς τρέχει διαδικασία ακριβούς αποτίμησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν και τα οριστικά μεγέθη), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Δημητρίου το 2009 ανήλθε σε 59.850.013,21 ευρώ και τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σε 4.103.664,82 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v