Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Επιθετικές κινήσεις στο εξωτερικό

Με κερδοφορία που θα κινηθεί το 2005 στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2004, ο όμιλος της Μουζάκης εστιάζει τις προσπάθειές του φέτος σε δύο άξονες. Πρώτον, στην ενίσχυση του εξαγωγικού μεριδίου του και, δεύτερον, στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους. Προς τούτο, η παραγωγή της θυγατρικής Macoplex μεταφέρεται στη Βουλγαρία σε ποσοστό έως και 75%.

Μουζάκης: Επιθετικές κινήσεις στο εξωτερικό
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Με κερδοφορία που θα κινηθεί το 2005 στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2004, ο όμιλος της Ελ. Δ. Μουζάκης εστιάζει τις προσπάθειές του φέτος σε δύο άξονες. Πρώτον, στην ενίσχυση του εξαγωγικού μεριδίου του και, δεύτερον, στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

Προς τούτο, η παραγωγή της θυγατρικής Macoplex μεταφέρεται στη Βουλγαρία σε ποσοστό έως και 75%, ενώ ολοκληρώνονται στο επόμενο δίμηνο σημαντικές εμπορικές συμφωνίες της μητρικής εταιρείας με οίκους της Τυνησίας, που θα αναλάβουν τη διακίνηση των προϊόντων της στην τοπική αγορά.

Η Macoplex, που ελέγχεται σε ποσοστό 65,2% από τη Μουζάκης, θα συμμετάσχει σε υπό σύσταση εταιρία στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, που διαθέτει αυτή τη στιγμή παραγωγική μονάδα για φασόν ενδύματα τα οποία προορίζονται για επώνυμες μάρκες.

Η συμμετοχή της Macoplex στην εταιρία αυτή, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα κυμανθεί στο 65%-70% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από Βούλγαρο εταίρο, που διαθέτει και τη μονάδα, στην οποία σήμερα απασχολούνται περί τα 40 άτομα.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Μουζάκη διευκρίνισαν στον ”Μ” ότι στην Ελλάδα θα γίνεται το τελείωμα των ενδυμάτων και θα διατηρηθεί ένα μικρό έστω μέρος της υφισταμένης παραγωγής, χωρίς να χρειαστεί έτσι να μειωθεί το υπάρχον προσωπικό.

Αντίθετα, η μονάδα της Βουλγαρίας θα ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό από τον όμιλο. Εκτιμάται ότι η Βουλγαρία, καίτοι ετοιμάζεται να προστεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια από το 2007, θα διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του φθηνού εργατικού κόστους τουλάχιστον για μια 5ετία, προοπτική που εξακολουθεί να την καθιστά ελκυστική για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Παράλληλα, η Μουζάκης κινείται επιθετικά για την ενίσχυση των εξαγωγών της, που σήμερα υπολογίζονται στο 40%-44% του συνολικού τζίρου της, με στόχο να φθάσουν στο 50% φέτος.

Οι εμπορικές συμφωνίες που είναι στα σκαριά με την Τυνησία εκτιμάται ότι καθιστούν τον στόχο αυτό εφικτό. Εκτός από την Τυνησία, η Μουζάκης διερευνά και άλλες αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας.

Η εισηγμένη έχει σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και της παραγωγικής διαδικασίας της. Ήδη, η παραγωγή από το εργοστάσιο στη Λένορμαν συγκεντρώθηκε στους δύο άλλους παραγωγικούς πόλους της, στο Αιγάλεω και τον Κηφισό.

Έχει αποφασιστεί να εκποιηθεί το εργοστάσιο στη Λένορμαν, που καταλαμβάνει έκταση 15 στρ., εξασφαλίζοντας υψηλές υπεραξίες για τη μητρική εταιρεία.

Για την κλειομένη χρήση 2005 οι πωλήσεις του ομίλου αλλά και της μητρικής εκτιμάται ότι θα είναι συμπιεσμένες σε σχέση με το 2004. Αντίθετα, η κερδοφορία τόσο σε εταιρικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 414 της εφημερίδας ”Μέτοχος” που κυκλοφορεί στις 24 Φεβρουαρίου 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v