Ευ.Βενιζέλος: «Ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική δράση»

Για την κατάσταση στη Συρία, την Αίγυπτο, αλλά και για τις επαφές του με τον Μ.Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενημέρωσε ο Ευ.Βενιζέλος της επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

  • Real.gr
Ευ.Βενιζέλος: «Ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική δράση»
Τη ρητή καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αλλά και μία πολιτική λύση μέσω της «Γενεύης ΙΙ» ζητά η Ελλάδα, όπως δήλωσε ρητά απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσής του στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική δράση», είπε, καταδικάζοντας όμως την επίθεση με χημικά και αναμένοντας να αποφανθεί η διεθνής κοινότητα μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Αφού κατηγόρησε μερίδα της αντιπολίτευσης για ηθελημένη παραποίηση και μάλιστα με παιδαριώδη τρόπο της ανάγνωσης των δηλώσεων εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι η επίθεση με χημικά όπλα έγινε στις 21 Αυγούστου και η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών βρήκε στις 26 Αυγούστου και αφορούσε στην άσκηση βίας κατά της ομάδας παρατηρητών του ΟΗΕ, που έφτασαν εκεί για να αποφανθούν για το αν υπήρξε χρήση χημικών όπλων.

«Η Ελλάδα ζήτησε και ζητά, όπως είναι και κεντρική θέση της ΕΕ, την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων και πολιτική λύση, μέσα από τη Γενεύη ΙΙ», είπε, κάνοντας λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Συρία, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά σε δράστη ή στρατιωτική επέμβαση», υποστήριξε, αντιτείνοντας αντίθετα πολύ προγενέστερη ανακοίνωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για την απομόνωση του «αιμοσταγούς Άσαντ»…

«Η ηθελημένη παραποίηση οδηγεί στην εντύπωση ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να αφήσουν να εξελιχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να επικρατήσει ο νικητής; Πρέπει να παρακολουθούμε απαθείς και ουδέτεροι έναν εμφύλιο τέτοιου είδους;», είπε, ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία διεξάγεται με όρους που υπερβαίνουν κάθε πλαίσιο ανοχής από το Διεθνές Δίκαιο. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων ή άλλου τύπου εμπλοκής της Ελλάδας σε τυχόν στρατιωτική επέμβαση. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σε κανένα επίπεδο», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει σε όλα τα φόρα, από την ΕΕ ως το ΝΑΤΟ, ταχθεί υπέρ μίας πολιτικής λύσης. «Ουδέποτε η χώρα μας διατύπωσε διαφορετική θέση», είπε.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η… απορία του για το «τι έπρεπε να περιμένουν όσοι τώρα δέχονται να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο», αναφερόμενος εμμέσως στη Ρωσία.

Νωρίτερα, πάντως, στην αρχική τοποθέτησή του προς την Επιτροπή, όταν και πάλι μιλούσε για απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων και της ανάγκης διαφύλαξης της πολιτικής διαδικασίας, ο υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει πως «χωρίς τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και την αποδοχή της όποιας λύσης από το Ιράν, δεν θα μπορούσε να βρεθεί λύση βιώσιμη και ολοκληρωμένο σχέδιο που θα βγάλει τη Συρία από την περιπέτεια και θα την κρατήσει ενωμένη», επιμένοντας πάντως πως η λύση θα έρθει μόνο μέσα από τη «Γενεύη ΙΙ».

Είχε πάντως ξεκαθαρίσει ότι «η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν αγνοούμε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες για θέματα ασφάλειας και άμυνας».

Ενημέρωσε ακόμα για τις επαφές του στο Βίλνιους και την πολύωρη, διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, για την κοινή θέση της ΕΕ, αλλά και εκείνη των 11 συν μίας χώρας των G20 για το θέμα και ως «νέο στοιχείο» στην ρωσική πρωτοβουλία σε σχέση με την προθυμία του καθεστώτος Άσαντ, να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό του υλικό, να συγκεντρωθεί και να καταστραφεί το χημικό του οπλοστάσιο.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί η διαδικασία να αποδώσει αποτελέσματα», είπε, σημειώνοντας ότι «για να ολοκληρωθεί, πρέπει να αποκτήσει υλική μορφή παράδοσης και καταστροφής και άμεση συμμετοχή στη Γενεύη ΙΙ, για λύση, με ανοιχτό το ζήτημα της προσαγωγής των αυτουργών στη διεθνή δικαιοσύνη».

Μιλώντας πάντως και για την ενημέρωση για τη Μέση Ανατολή στο Βίλνιους, έκανε λόγο και για το πλήρες σχέδιο ασφάλειας εκ μέρους των ΗΠΑ στην περιοχή, αφού στην αραβική αντίληψη -όπως είπε- το μεγάλο θέμα είναι πάντα η σύγκρουση εκεί, οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων και η ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και για ένα αναπτυξιακό σχέδιο από την Μακένζυ που έχει εκπονήσει αντίστοιχο και για την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε άλλωστε για έναν πρωτοφανούς βιαιότητας εμφύλιο πόλεμο που επί δυόμιση χρόνια αποσαθρώνει την χώρα, αναφέρθηκε στους 100.000 νεκρούς, τα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και τα πέντε εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός συριακού εδάφους που μετρά ήδη ως απολογισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δίκτυο προστασίας των Ελλήνων πολιτών στη Συρία, εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, καθώς και άλλο συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασία με όλα τα υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο τυχόν προσφύγων που θα φτάσουν σε δεύτερη φάση -όπως είπε- στην χώρα μας, αφού πρώτο έδαφος υποδοχής είναι αυτό που έχει χερσαία σύνορα με τη Συρία.

Αίγυπτος

Ως ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα πάντως , ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στον απόηχο και του ταξιδιού του εκεί. Αναφερόμενος στις προσπάθειες σταθεροποίησης και μετάβασης στη Δημοκρατία στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για οδικό χάρτη που περιλαμβάνει κατάρτιση συντάγματος, επεξεργασία του, διενέργεια δημοψηφίσματος, συγκρότηση ανεξάρτητης μη κυβερνητικής επιτροπής.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, τη συμφωνία για χάραξή τους και τη θέσπιση ως τότε του κριτηρίου μέσης γραμμής, καθώς και πέραν των διμερών σχέσεων, στην προετοιμασία για τριμερή συνεργασία και με την Κύπρο.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε όμως και στον 55ο γύρο επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από το 2002 ως σήμερα για θέματα θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, όπως είπε. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε μόνο στην υφαλοκρηπίδα. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η θέση μας είναι σαφής και «συζητούμε για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δηλαδή για όλες τις ζώνες, όπως προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας».

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση υπέρ της αποδοχής ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό και της λύσης που θα ισχύει erga omnes, ήτοι ενός ονόματος για κάθε χρήση.

Από την τοποθέτηση των βουλευτών, για τυχόν ενημέρωση που βεβαιώνει ότι τα χημικά έπεσαν από το καθεστώς του Άσαντ ρώτησε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, που έθεσε χρονικό ορίζοντα το πολύ ενός μήνα για τη «Γενεύη ΙΙ». Όσο για την ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι «όσο υπάρχει ο Γκρουέφσκι στη γειτονική χώρα, λύση Νίμιτς δεν θα υπάρξει», αφού ο Σκοπιανός πολιτικός παραμένει στην εξουσία μόνο και μόνο διατηρώντας μία εθνικιστική ατζέντα και έχοντας αποτύχει σε όλους τους άλλους τομείς.

Για ανησυχία που έχει γεννήσει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας, μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας. «Βοά η παγκόσμια κοινότητα για την απουσία σοβαρών, συστηματικών έντιμων πολιτικών πρωτοβουλιών, βοά για μονομερή αξιολόγηση δεδομένων και παρουσίαση δεδομένων», είπε, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ταυτισμένη με μία πλευρά που αγνοεί αυτή την παγκόσμια ανησυχία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλες δυσκολίες να «δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» ακόμα και στο εσωτερικό των δικών τους κοινωνιών, των δυνάμεων που εξήγγειλαν πρωτοβουλίες στην περιοχή, αλλά και για ταύτιση της Ελλάδας με φιλοπολεμικές επιλογές, που ήδη έχουν αναθεωρήσει οι ίδιοι οι εμπνευστές τους. Έκανε λόγο για «μάχη μηχανισμών» στην περιοχή και ανέδειξε άλλα θέματα, αναφερόμενος στη βάση της Σούδας και το αεροδρόμιο Καλαμάτας, ρωτώντας πού εντάσσει την επιλογή της αυτή η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά για το ζήτημα των προσφύγων, είπε ότι παρά τις διακηρύξεις, οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία δεν αντιμετωπίζονται με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, αναφερόμενος σε συμβάντα επαναπροώθησης προσφύγων με επικίνδυνο για τη ζωή τους τρόπο.

Αντιστοίχως, σε περιστατικό θανάτου μίας μητέρας και των δύο παιδιών της από πυρκαγιά στη Σάμο και παράλληλα κράτησης του πατέρα της οικογένειας, αναφέρθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ίδια τόνισε ότι δεν μπορούν να παραχωρηθούν ελληνικές βάσεις χωρίς ψήφιση από το Κοινοβούλιο και βεβαίως μόνο για λόγους αμύνης. Αναφερόμενη στην Αίγυπτο, αναρωτήθηκε ποια είναι η στάση της χώρας απέναντι στο καθεστώς και ζήτησε διευκρινίσεις για την αναφορά Βενιζέλου στην εταιρεία Μακένζη, αφού όπως είπε η αμοιβή της ίδιας εταιρίας συμβούλων δεν μπορεί να είναι κίνητρο για την αναγνώριση οποιουδήποτε καθεστώτος.

Ποια η στάση της Ελλάδας απέναντι σε τυχόν «χειρουργική επέμβαση» ή ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ ζήτησε να μάθει μεταξύ άλλων ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο ίδιος ρώτησε να μάθει και πότε θα συγκληθεί το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής όπου η συζήτηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και επιτρέπει ευρύτερες αναφορές.

Για καθυστερημένη ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή. «Δεν προσδιορίσατε τι είδους καταδίκη», είπε, «σε λεκτικό επίπεδο ή μέσω στρατιωτικής επέμβασης;». Ο ίδιος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για «πιο Αμερικανό από τους Αμερικανούς», σημειώνοντας ότι έσπευσε πριν ακόμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να μιλήσει για «αναλογική απάντηση» στη Συρία.

Την ελπίδα του να μην γίνει τελικά πολεμική επιχείρηση στην περιοχή εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχει. Αναλυτικά αναφέρθηκε στα κύματα προσφύγων προς σειρά χωρών, καλώντας το υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση κινητοποίησης του Ταμείου της ΕΕ για πρόσφυγες και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που ταυτίζονται με τα ελληνικά.

«Ο υπουργός να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κοινοβουλίου και να προτείνουμε λύσεις και να εργαστούμε ως παραγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε μεταξύ άλλων. Όσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ.Ψαριανός είπε ότι 18 χρόνια μετά όχι μόνο δεν το έχουμε ξεχάσει, αλλά χαρακτήρισε «τουλάχιστον ηλίθια πρόταση» αυτή για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», αφού είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς πως υπάρχει Άνω και Κάτω Μακεδονία, όχι όμως άνω και κάτω δημοκρατία, όπως είπε.

Στην επέτειο συμπλήρωσης 12 ετών από το χτύπημα σαν σήμερα στους δίδυμους πύργους αναφέρθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, θυμίζοντας ότι ακολούθησε ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν, εκείνος κατά του Ιράκ, η Λιβύη και τώρα η Συρία. «Τι απολογισμό έχετε να δώσετε απέναντι σε ελληνικό λαό; Ακόμα και στο νηπιαγωγείο αν πάτε να δώσετε αυτές τις εξηγήσεις για χτύπημα στη Συρία και αργότερα στο Ιράν, αμφιβάλλω αν θα σας πιστέψουν», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο