Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και στην Ελλάδα θρόμβωση μετά από εμβόλιο της AstraZeneca

Η υπόθεση ερευνάται, όπως υποστήριξε η Β. Παπαευαγγέλου. Στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί 170.000 εμβόλια της εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν. Στην Ευρώπη έχουν, επίσης, καταγραφεί 300 παρόμοια περιστατικά

Και στην Ελλάδα θρόμβωση μετά από εμβόλιο της AstraZeneca

Ένα περιστατικό θρόμβωσης, έπειτα από χορήγηση εμβολίου για την CoViD-19 της AstraZeneca, έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα. Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως το συμβάν διερευνάται. "Δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, αλλά διερευνάται", επισήμανε η καθηγήτρια.

Στη χώρα μας - είπε - έχουν χορηγηθεί συνολικά 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στην Ευρώπη έχουν, επίσης, καταγραφεί 300 παρόμοια περιστατικά, έπειτα από τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Σημείωσε, πάντως, πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η σχέση των συμβάντων με τον εμβολιασμό.

Νωρίτερα, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος είχε σχολιάσει πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca διακόπτονται, έως ότου διερευνηθεί και ανακοινωθεί εάν τα περιστατικά θρόμβων συσχετίζονται με το εμβόλιο.

"Είναι εύλογο οι πολίτες να έχουν ανησυχία όταν οι υγειονομικές αρχές μιας χώρας ανακοινώνουν την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ενός εμβολίου. Είναι όμως επίσης εύλογο να εξετάζουμε αναλυτικά τα γεγονότα και να ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις", σημειώνει ο καθηγητής, για να εξηγήσει: "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε, όπως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Με τη θέση αυτή συντάσσονται και αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, η Σουηδία, Γερμανία, η Αυστραλία και η Πορτογαλία".

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v