Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι από τις επόμενες μεταλλάξεις

Ως τώρα είμαστε τυχεροί, δηλώνει o καθηγητής Ανοσολογίας Γιώργος Θυφρονίτης. Μια επόμενη μετάλλαξη μπορεί να μην καλύπτεται από τα εμβόλια, να είναι πιο θανατηφόρα ή και να σκοτώνει νέους.

Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι από τις επόμενες μεταλλάξεις
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

«Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τον ιό SARS-CoV-2. Εκεί μεγαλώνει, εκεί πολλαπλασιάζεται, εκεί αφήνει εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια απογόνους, εκεί μεταλλάσσεται, κατά τη διάρκεια αυτού του πολλαπλασιασμού. Όσο του δίνουμε πεδίο να κυκλοφορεί, θα είμαστε έρμαια της τύχης μας».

Ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Θυφρονίτης επιχειρεί να εξηγήσει με κατανοητό τρόπο τον μηχανισμό με τον οποίο ο ιός αλλάζει συνεχώς και το πόσο κρίσιμο είναι το κτίσιμο του τείχους ανοσίας, ως φραγμού σε αυτή την πορεία, μέσω των εμβολιασμών.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις, εκ των οποίων μας απασχολούν 3 με 4, γιατί είναι πιο μεταδοτικές και για τον λόγο αυτόν επικρατούν των άλλων. Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός για μια επόμενη, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτή να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ του ιού στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπισή του.

Τρεις είναι οι κύριοι φόβοι, όπως τους αναπτύσσει ο καθηγητής, μιλώντας στο iatronet:

  • Ως τώρα είμαστε τυχεροί, γιατί καλυπτόμαστε από τα εμβόλια. Δεν αποκλείεται αύριο να έχουμε μια μετάλλαξη η οποία δεν θα καλύπτεται από τα εμβόλια. Ναι μεν το να αλλάξουμε τον τύπο του εμβολίου είναι κάτι πολύ απλό εργαστηριακά σήμερα και ίσως και στην παραγωγή οι εταιρείες έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους γι' αυτό, το πρόβλημα όμως είναι η καθυστέρηση. Οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί, κανένα προϊόν δεν μπορεί να βγει στην αγορά -όπως και δεν βγήκε μέχρι σήμερα- χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες κλινικές μελέτες φάσης 1, 2, 3, που σημαίνει πως πρέπει να πάμε 3 με 4 μήνες πίσω στους εμβολιασμούς και κατά τη διάρκεια αυτή θα μεταδίδεται ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος.
  • Δεύτερος κίνδυνος είναι ότι μπορεί μια μετάλλαξη να είναι πολύ πιο θνησιγόνος, να έχουμε υψηλότερο αριθμό θανάτων από ό,τι έχουμε με τις μεταλλάξεις μέχρι στιγμής.
  • Τρίτη ανησυχία είναι μια μετάλλαξη που θα στοχοποιεί κυρίως τους νέους, προκαλώντας σε αυτούς βαριά νόσο και θάνατο. «Έχουμε εμπειρία και από το παρελθόν, από τη μεγάλη επιδημία γρίπης του 1918- 1919, όπου το στέλεχος εκείνο της influenza σκότωνε κυρίως τους νέους και όχι τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί», επισημαίνει.

Ο κ. Θυφρονίτης μεταθέτει στο τέλος του έτους την επίτευξη του στόχου ενός ικανοποιητικού ποσοστού συλλογικής ανοσίας. Τονίζει ωστόσο πως για να μπορούμε να μιλάμε για επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, το τείχος αυτό πρέπει να είναι παγκόσμιο, δηλαδή να εμβολιαστεί ο πληθυσμός στο σύνολο των χωρών και όχι μόνο στις ανεπτυγμένες. «Ο ΠΟΥ έχει μιλήσει για αυτό το θέμα και έχει μια μεγάλη πείρα από τις επιτυχείς εκστρατείες που έχουν προηγηθεί με την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα. Η μεν ευλογιά έχει εξαφανιστεί από το 1978, έχουμε ξεχάσει τι είναι, ενώ η πολιομυελίτιδα βρίσκεται πλέον περιορισμένη μόνο σε δύο χώρες, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, και ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστεί κι αυτή. Με την Covid δεν έχουμε θέσει τέτοιο στόχο προς το παρόν. Εφόσον βρίσκει μικρό πεδίο να αναπτυχθεί, τείνει μόνος του να εξαφανιστεί», σημειώνει.

Να χάνουν εξάμηνο οι ανεμβολίαστοι φοιτητές

Μετά από τρία διαδοχικά κύματα πανδημίας και ισάριθμα lockdown, ο Γ. Θυφρονίτης θεωρεί πως τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένες να ξανακλείσουν. Αναφερόμενος στο πανεπιστήμιο, επισημαίνει πως δεν μπορεί να παραμείνει κλειστό, με εξ αποστάσεως μαθήματα για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο, και καταθέτει την άποψη πως πρέπει να λειτουργήσει με δια ζώσης μαθήματα και εργαστήρια, υπό την προϋπόθεση του καθολικού εμβολιασμού φοιτητών και διδασκόντων.

«Οι πρωτοετείς που θα είναι φέτος δευτεροετείς δεν έχουν δει το πανεπιστήμιο. Οι δευτεροετείς που τώρα θα είναι τριτοετείς το έχουν δει ένα εξάμηνο. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Κι αν προσπαθήσαμε να καλύψουμε το κενό μέσω των τηλεμαθημάτων, τα εργαστήρια δεν καλύπτονται», λέει και προτείνει να ληφθούν ισχυρά μέτρα για την προστασία των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εμβολιαστεί ένα συντριπτικό ποσοστό των καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το σύνολο των 30 ατόμων προσωπικού που αριθμεί το Τμήμα του. «Νομίζω ότι και οι περισσότεροι φοιτητές, ειδικά αυτοί που ανήκουν σε εργαστηριακά τμήματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν εμβολιαστεί. Αν είναι ένα 10% που δεν θέλουν, επιλογή τους είναι, μπορούν να κάνουν τα εργαστήρια του χρόνου. Δεν είναι θέμα διακρίσεων, αλλά στην κοινωνία μας πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Δεν οδηγείς με 100 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη», επισημαίνει.

Θα νοσήσουν περίπου οι μισοί ανεμβολίαστοι

Αξιολογώντας τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, ο καθηγητής παρατηρεί πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το δεύτερο και τρίτο κύμα, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει λόγω του εμβολιασμού άνω του 60% του ενήλικου πληθυσμού, σημειώνει, για να επισημάνει ωστόσο πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν επαρκεί, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και στους ευάλωτους.

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι όταν γυρίσουν οι νέοι από τις διακοπές τους και πάνε να δούνε τους παππούδες. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων, 40% με 50%, θα νοσήσουν, και θα έχουμε και βαριές νοσήσεις», επισημαίνει για να προσθέσει και την παράμετρο της Covid μακράς διαρκείας (long Covid). «Από προσωπική εμπειρία -από φίλους- μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δούλευαν από τις 9 το πρωί ως τις 10 και 11 το βράδυ και έλεγαν ναι μεν κουραζόμουν αλλά αντεπεξερχόμουν. Τώρα λένε στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί και στις 9 το πρωί, πέφτω κάτω και πρέπει να κοιμηθώ, δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου. Το άτομο αυτό είναι γιατρός και αυτό συμβαίνει 8 μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v