Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αντιμετωπίζουν εισαγγελείς ανεμβολιάστους συλληφθέντες που αρνούνται self-test

Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν, υποστηρίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, αναφέρει εγκύκλιος. Ποια τέλεση τυχών ποινικών αδικημάτων, ωστόσο, διερευνάται εάν στοιχειοθετείται...

Πώς θα αντιμετωπίζουν εισαγγελείς ανεμβολιάστους συλληφθέντες που αρνούνται self-test

Οδηγίες προς τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμών κατηγορουμένων και συλληφθέντων, οι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19., παρέχει ο εισαγγέλεας του Αρειου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Ο κ. Πλιώτας, σε εγκύκλιο του, σημειώνει ότι στους κατηγορούμενους αρνητές του εμβολίου και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κ.λπ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19.

Αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 ΠΚ προβλέπεται φυλάκισης μέχρι 6 μηνών και σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 ΠΚ, προβλέπεται φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή.

Επίσης, σημειώνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα - λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Τέλος, αναφέρει ο κ. Πλιώτας ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις υπ΄ αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v