Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου αλλά και πλημμελή μέτρα στην παρέλαση

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς στην παραλιακή λεωφόρο. Οι μισοί είπαν «όχι» στη σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ η τήρηση αποστάσεων ήταν αδύνατη. Καμία σύσταση από την αστυνομία.

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου αλλά και πλημμελή μέτρα στην παρέλαση
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Με την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, το πρωί της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε το εορταστικό τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη για την τριπλή γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου. Ένα τετραήμερο γεμάτο με εκδηλώσεις, παρουσία χιλιάδων πολιτών.

Σε μια περίοδο που η πόλη «βράζει» επιδημιολογικά, καταγράφοντας επί σειρά ημερών πάνω από 600 κρούσματα κορωνοϊού και με τα νοσοκομεία της να στενάζουν, οι εικόνες συνωστισμού και η πλημμελής τήρηση των μέσων ατομικής προστασίας από ένα μέρος των πολιτών, γεννά φόβους για περαιτέρω αύξηση της διασποράς, που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Έπειτα από τους διήμερους εορτασμούς στον Άγιο Δημήτριο και τα παρατράγουδα που υπήρξαν εκεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, υποχρεώνοντας την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στην έκδοση απολογητικής ανακοίνωσης, το σκηνικό μεταφέρθηκε την Πέμπτη στην παραλιακή λεωφόρο. Χιλιάδες πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη μέρα και κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια στις δύο πλευρές του οδοστρώματος για να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση, η οποία επανήλθε μετά από δύο χρόνια, καθώς πέρυσι είχε ματαιωθεί λόγω της πανδημίας.

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η παρέλαση περιελάμβανε μόνο τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και είχε διάρκεια μιας ώρας. Ακολούθησε η εντυπωσιακή εναέρια επίδειξη με F-16 της Ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας και η πτώση ακριβείας των αλεξιπτωτιστών μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, με την παράδοση της σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο εξωτερικός χώρος και το «απλωμένο» σε μήκος 3 χιλιομέτρων παραλιακό μέτωπο έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του δρόμου, περιορίζοντας τον ακραίο συνωστισμό και τον υψηλό κίνδυνο διασποράς. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολλά σημεία με δυνατότητα καλύτερης θέασης. Η τήρηση αποστάσεων ήταν αδύνατη εκ των πραγμάτων, ενώ η ισχυρή σύσταση των επιστημόνων για χρήση μάσκας δεν τηρήθηκε περίπου από τους μισούς πολίτες.

Από την πλευρά της η αστυνομία ήταν απασχολημένη με την τήρηση των μέτρων τάξης και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και ήταν αδύνατο να ελέγχει τη χρήση μάσκας, απευθύνοντας συστάσεις σε όσους δεν την φορούσαν, όπως είχε προαναγγελθεί.

Ένα σημαντικό μέρος της αστυνομικής δύναμης απασχολήθηκε για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων από οργανωμένες ομάδες –μεταξύ αυτών και αντιεμβολιαστών- που υπήρχαν πληροφορίες ότι προγραμμάτιζαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Τελικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς υπήρξε μόνο μια μικρής συμμετοχής συγκέντρωση και πορεία των «Ενωμένων Μακεδόνων», που δεν προβλημάτισε τις Αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v