Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ένας απανθρακωμένος

Τουλάχιστον δύο ασθενείς με εγκαύματα, ένας στη ΜΕΘ. Εξετάζεται να προκλήθηκε από τσιγάρο που άναψε ασθενής. Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως Πλεύρης, Γκάγκα, Παπαευσταθίου.

Μεγάλη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ένας απανθρακωμένος
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ένας νεκρός και τουλάχιστον δύο τραυματίες, εκ των οποίων ένας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, είναι ο πρώτος απολογισμός της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης από πυρκαγιά σε κλινική που φιλοξενεί ασθενείς με Covid στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η φωτιά ξεκίνησε από τρίκλινο θάλαμο του δεύτερου ορόφου του τριώροφου κτιρίου της Β' Πνευμονολογικής Κλινικής, που λειτουργεί ως κλινική Covid. Μαύρος καπνός άρχισε να αναδύεται στις 9 παρά 10 το πρωί από τον θάλαμο που φιλοξενούσε έναν ασθενή.

Ο συγκεκριμένος ασθενής βρέθηκε απανθρακωμένος, όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ερευνάται η πληροφορία που προέρχεται από στελέχη του νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία η φωτιά προκλήθηκε όταν ο ασθενής άναψε τσιγάρο, με αποτέλεσμα να αναφλεγεί το οξυγόνο.

Μέσα σε δευτερόλεπτα, μαύροι καπνοί κάλυψαν τους διαδρόμους και άλλους χώρους του δεύτερου και τρίτου ορόφου, όπου νοσηλεύονταν πάνω από 20 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους σε βαριά κατάσταση, με αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Αδαμάντιος Χλωρός, που ήταν στο γραφείο του και ετοιμαζόταν να αρχίσει την απολογιστική ενημέρωση, καθώς το νοσοκομείο ολοκλήρωνε τη γενική εφημερία της Τρίτης, είπε πως είδε μαύρο καπνό να εισβάλλει στον χώρο του γραφείου, όταν άνοιξε την πόρτα για να δει τι συμβαίνει.

Την έκλεισε ξανά, έβαλε ένα σεντόνι στο άνοιγμα για να εμποδίσει την εισχώρηση του καπνού και κάλεσε την πυροσβεστική, ενώ παρέμεινε και ο ίδιος εγκλωβισμένος για περισσότερη από μία ώρα.

Στο νοσοκομείο έσπευσε ισχυρότατη πυροσβεστική δύναμη, αποτελούμενη από 30 πυροσβέστες και 11 οχήματα.

Γρήγορα έσβησαν την εστία της φωτιάς και άρχισαν να ερευνούν τους χώρους του κτιρίου για την αναζήτηση τυχόν εγκλωβισμένων, ενώ μαύρος καπνός εξακολουθούσε να δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε πολλούς από τους χώρους, παρόλο που δεν υπήρχε ενεργή εστία.

Διασώστες του ΕΚΑΒ με τη συνδρομή προσωπικού του νοσοκομείου μετέφεραν ασθενείς στον εξωτερικό χώρο της κλινικής, όπου τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τους πήγαν σε άλλη παρακείμενη κλινική Covid.

Για περισσότερη από μία ώρα επικρατούσε σύγχυση αναφορικά με το ενδεχόμενο να βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι ασθενείς στο κτίριο. Αργότερα ξεκαθαρίστηκε πως το σύνολο των θαλάμων έχει εκκενωθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο ασθενείς έχουν υποστεί εγκαύματα και ένας έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v