Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναπατρίζεται από τη Σουηδία χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι

Οι περιπέτειές του από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και το πλιάτσικο μέχρι την καταξίωση από το Ίδρυμα Νόμπελ.

Επαναπατρίζεται από τη Σουηδία χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι

Ένα χρυσό δαχτυλίδι άνω των 3.000 ετών, που κλάπηκε από το Αιγαίο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διέσχισε τον Ατλαντικό, αγοράστηκε από νομπελίστα Ούγγρο επιστήμονα, κατέληξε σε σουηδικό μουσείο και πλέον βρήκε τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα, γράφουν τα Bloomberg και Associated Press, κάνοντας λόγο για σειρά ιστορικών λεηλασιών εναντίον της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε την Παρασκευή ότι το χρυσό μυκηναϊκό αντικείμενο από τη Ρόδο, διακοσμημένο με δύο αντικριστές σφίγγες, επιστράφηκε πρόθυμα από Σουηδούς αξιωματούχους που παρείχαν πλήρη βοήθεια στην τεκμηρίωσή του. Παραδόθηκε από τον Vidar Helgesen, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Νόμπελ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε το Ίδρυμα Νόμπελ και τις σουηδικές αρχές, εξαίροντας «τον σεβασμό τους για τη σύγχρονη Ελλάδα και για τις συνεχείς προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών».

Το δαχτυλίδι, σύμβολο κύρους την 3η χιλιετία π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1927 από Ιταλούς αρχαιολόγους σε μυκηναϊκό τάφο κοντά στην αρχαία πόλη της Ιαλυσού στη Ρόδο. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πριν από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, κλάπηκε από μουσείο της Ρόδου -μαζί με εκατοντάδες άλλα κοσμήματα και νομίσματα που εξακολουθούν να λείπουν- και εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, όπου αγοράστηκε από τον βιοφυσικό και συλλέκτη έργων τέχνης Georg von Békésy, η συλλογή του οποίου δωρίστηκε στο Ίδρυμα Νόμπελ μετά τον θάνατό του, το 1972. Από εκεί διανεμήθηκε σε πολλά μουσεία. Το εν λόγω αντικείμενο φυλασσόταν για δεκαετίες στο Μουσείο Αρχαιοτήτων Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής στη Στοκχόλμη.

«Ήταν προφανές ότι το δαχτυλίδι έπρεπε να επιστραφεί», είπε ο Vidar Helgesen του Ιδρύματος Νόμπελ. «Είναι τεχνούργημα με πολύ μεγάλη πολιτιστική-ιστορική αξία για την Ελλάδα».

Το μουσείο της Στοκχόλμης είχε αναγνωρίσει το δαχτυλίδι ήδη το 1975 και επικοινώνησε τότε με τις ελληνικές αρχές, ανέφερε το υπουργείο. «Αλλά παρέμεινε στη Στοκχόλμη, για λόγους που δεν διευκρινίζουν τα υπάρχοντα αρχεία». Το χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι θα εκτίθεται πλέον σε μουσείο στη Ρόδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v