Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και Ρωσία στο επίκεντρο του Athens Democracy Forum

Στις ΗΠΑ, οι ελίτ δεν συνομιλούν με τη Κίνα, παρά μόνον όταν τους δίνεται η ευκαιρία να την κρίνουν. Επίσης δεν θα έδιναν ποτέ τα χέρια με Ρώσους πολιτικούς, δήλωσε ο Jeffrey Sachs, Διευθυντής, του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Κίνα και Ρωσία στο επίκεντρο του Athens Democracy Forum

Ο διαφορετικός τρόπος ανάγνωσης των γεγονότων ενδέχεται να αποτελεί και τον πυρήνα του τρόπου διακυβέρνησης, τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας, ανέφερε ο Jaroslaw Kuisz, αρχισυντάκτης της Kultura Liberalna, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι αν κατηγορήσουμε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σαν να απαλλάσσουμε τον Πούτιν από την ευθύνη. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν εξ ολοκλήρου δική του απόφαση», πρόσθεσεσύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Ηγέτες μαριονέτες, πλαστά εκλογικά αποτελέσματα, πολιτικές απαγωγές, είναι αυτό που ξέρει να κάνει η Ρωσία εδώ και 300 χρόνια, και γνωρίζουμε όλοι καλά ότι έτσι διεξάγεται η μάχη μεταξύ πολιτικών καθεστώτων στην περιοχή», ανέφερε. Επιπρόσθετα τόνισε ότι «υπάρχει η αντίληψη ότι η σύνδεση Ρωσίας-Κίνας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά, κυρίως ότι και οι δύο βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τις δυτικές χώρες και αναλαμβάνουν διαφορετική δράση, ενώ παράλληλα περιμένουν και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».

«Οι διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες τείνουν να έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία. Οι μεμονωμένες αφηγήσεις τους έχουν αξία, επιμονή, αλλά κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Η μόνη λύση είναι να κάτσουν όλοι μαζί. Στις ΗΠΑ, οι πολιτικές ελίτ δεν συνομιλούν με τη Κίνα, παρά μόνον όταν τους δίνεται η ευκαιρία να της κουνήσουν το δάχτυλο. Δεν θα έδιναν ποτέ τα χέρια με Ρώσους πολιτικούς και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος», δήλωσε ο Jeffrey Sachs, Διευθυντής, στο Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η Κίνα μοιάζει με μία δυναστεία, έχει συγκεντρωτική διακυβέρνηση και οι άνθρωποι της είναι διανοούμενοι, καλά εκπαιδευμένοι και πιστεύουν στην επαγγελματική αριστεία. Η Δύση θα μπορούσε μόνο βγει κερδισμένη, αν τελικά καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τους Κινέζους. Η Ρωσία μοιάζει με έναν Τσάρο, με βαθιά κουλτούρα εξουσίας και βαριά παράδοση συγκεντρωτικής διακυβέρνησης. Οι ΗΠΑ - από την άλλη - είναι μια ημι-δημοκρατική, ρατσιστική κοινωνία που κυριαρχείται από λευκούς, η οποία «γεννήθηκε» μετά από μια γενοκτονία. «Η πιο βίαιη χώρα στον κόσμο κατά τον 19ο αιώνα ήταν η δεύτερη πιο δημοκρατική (η Βρετανία), που ακολουθούσε βάναυσα τις αυτοκρατορικές τακτικές. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που «πέθανε» με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Από τη δημιουργία του το ΝΑΤΟ ήταν μια στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει τους περισσότερους πολέμους των τελευταίων ετών», δήλωσε ο κ. Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v